Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγορές: Εβδομάδα εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο – Τα βλέμματα σε Πάουελ και Λαγκάρντ

Αγορές: Εβδομάδα εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο – Τα βλέμματα σε Πάουελ και Λαγκάρντ

Μία εβδομάδα έντονων διεργασιών στις διεθνείς αγορές ξεκινά τη Δευτέρα 21 Αυγούστου

Μία εβδομάδα έντονων διεργασιών στις αγορές ξεκινά τη Δευτέρα, με τα μάτια των επενδυτών να βρίσκονται στραμμένα στο ετήσιο συμπόσιο της Fed του Kansas City και την βαρύνουσας σημασίας, όσον αφορά την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, το πρωί της Παρασκευής.

Πάουελ και επιτόκια

Η τοποθέτηση του Πάουελ αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον με φόντο την πρόσφατη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης πολιτικής του Ιουλίου, τα οποία αποκάλυψαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed διέβλεπαν σημαντικό ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό, κάτι που θα μπορούσε να απαιτήσει νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Υπήρξαν βεβαίως και αντίρροπες δυνάμεις, με δύο αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να τάσσονται υπέρ της διατήρησης σταθερών επιτοκίων, στην πρώτη πραγματική ένδειξη διαφωνίας αναφορικά με τη σταθερή πορεία νομισματικής σύσφιξης που ακολουθεί η Fed εδώ και μήνες.

Όσον αφορά τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, τον Ιούλιο έδειχναν τάση αποκλιμάκωσης των πιέσεων στις τιμές των προϊόντων και των μισθολογικών αυξήσεων. Από την άλλη, αποτύπωναν ότι η αγορά εργασίας παραμένει στενή και οι καταναλωτικές δαπάνες ισχυρές, κάτι που αποθάρρυνε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από το να εξετάσουν κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης.

Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι ο Πάουελ θα εμφανιστεί με έναν ισορροπημένο τόνο, δείχνοντας το τέλος του κύκλου σύσφιξης αλλά και την ανάγκη διατήρησης των επιτοκίων υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Λαγκάρντ και αναταράξεις στην Ευρωζώνη

Η εμφάνιση του Πάουελ δεν αποτελεί όμως το μοναδικό σημαντικό «ραντεβού» της ερχόμενης εβδομάδας. Στο Jackson Hole την Παρασκευή αναμένεται να τοποθετηθεί και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, με τους επενδυτές να αναμένουν σημάδια αναφορικά με τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Οι τελευταίες σχετικές αναφορές, τον Σεπτέμβριο, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο μιας νέας αύξησης των επιτοκίων όσο και της συγκράτησης στα σημερινά επίπεδα. Οι οικονομολόγοι στοιχηματίζουν υπέρ του πρώτου ενδεχόμενου.

Στην Ευρωζώνη, οι flash PMI αναμένεται να αποτυπώσουν θλιβερές επιδόσεις για τη Γερμανία και τη Γαλλία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά που θα ανακοινωθούν την Τρίτη είναι πιθανό να δείξουν δημοσιονομικό έλλειμμα πολύ πάνω από τα επίπεδα του περασμένου έτους αλλά κάτω από τις προβλέψεις του αρμόδιου Γραφείου Προϋπολογισμού.

BRICS και Τουρκία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνοδος κορυφής των χωρών της BRICS, που θα λάβει χώρα στη Νότια Αφρική, καθώς και οι ανακοινώσεις πολιτικής των κεντρικών τραπεζών σε Τουρκία, Ισλανδία, Ζάμπια, Νότια Κορέα, Ινδονησία και Σρι Λάνκα.

Στην Τουρκία, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής αναμένεται να αυξήσει την Πέμπτη το επιτόκιο αναφοράς για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, τον οποίο η κεντρική τράπεζα εκτιμά στο 58% μέχρι το τέλος του έτους. Η διοικήτρια Hafize Gaye Erkan δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η κεντρική τράπεζα θα επιμείνει σε έναν «σταδιακό» κύκλο σύσφιξης. Οι πρώτες εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ αναλυτών δείχνουν αύξηση 250 μονάδων βάσης,

Μπροστά σε αποφάσεις το Πεκίνο

Στην Ασία, το Πεκίνο αναμένεται να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού τη Δευτέρα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να περιορίσει το κόστος δανεισμού στη μεσοπρόθεσμη δανειοδοτική διευκόλυνση. Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να βοηθήσουν το Πεκίνο να στηρίξει την οικονομία του, αλλά παραμένουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αν δεν ληφθούν αποφάσεις για γενικευμένα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνονται, οι επενδύσεις διολισθαίνουν και η ανεργία αυξάνεται.

Η Wall Street

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, στη Wall Street αρκετοί δείκτες που κινούνταν ανοδικά το προηγούμενο διάστημα έχουν πλέον μετατοπιστεί, όπως επισημαίνει το Reuters, σε πιο ουδέτερη προοπτική, αφήνοντας πιθανώς τις μετοχές ευάλωτες σε αναταράξεις από την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και τις ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας.

Όπως σημειώνει αναλυτής που επικαλείται το πρακτορείο, νωρίτερα φέτος υπήρχε άφθονη απαισιοδοξία στην αγορά η οποία μετατράπηκε σε αισιοδοξία. Αυτή η μετατροπή έδωσε καύσιμα για ένα ράλι στις μετοχές. Σταδιακά, όμως, αρχίζει να εμφανίζεται μια εκ νέου αντιστροφή της διάθεσης των επενδυτών.

Πράγματι, όπως σημειώνει το Reuters, το κύμα αισιοδοξίας που οδήγησε σε ράλι των μετοχών το προηγούμενο διάστημα δοκιμάζεται αυτόν τον μήνα, αν και μένει να φανεί αν οι επενδυτές θα εκλάβουν την υποχώρηση ως ευκαιρία να αγοράσουν φτηνά ή ως σήμα να ξεφορτωθούν μετοχές.

Ο S&P 500 υποχωρεί περισσότερο από 5% από το ημερήσιο υψηλό του στα τέλη Ιουλίου, ενώ οι αποδόσεις του δείκτη αναφοράς του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσαν την Πέμπτη το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, οι οποίες δείχνουν τι μπορούν να περιμένουν οι επενδυτές να κερδίσουν από τα ομόλογα μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό, βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, που θεωρούνται ουσιαστικά ακίνδυνα δεδομένου ότι υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούν να κάνουν τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές, ειδικά όσο οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν υψηλές.

Ανησυχία για την Κίνα

Ταυτόχρονα, η ανησυχία για την επιδείνωση της κρίσης ακινήτων της Κίνας και τον αντίκτυπό της στην αποδυνάμωση της οικονομίας της χώρας έχει αυξηθεί μετά και την υποβολή αίτησης πτώχευσης στις ΗΠΑ από τον όμιλο China Evergrande Group.

«Η αγορά είναι ιδιαίτερα ευάλωτη αυτή τη στιγμή» λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων και των ανησυχιών για μετάδοση (της κρίσης) στον κινεζικό τομέα ακινήτων, δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

Αναμένει ότι οι μετοχές θα παραμείνουν ευμετάβλητες έως ότου οι εταιρείες αρχίσουν να ανακοινώνουν τα κέρδη του τρίτου τριμήνου τον Οκτώβριο. Εάν η αγορά σταθεροποιηθεί, οι επενδυτές πιθανότατα θα ανακατανείμουν περισσότερα μετρητά σε μετοχές αργότερα μέσα στο έτος, είπε.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024