Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πράσινο φως από ΗΠΑ σε Δανία και Ολλανδία για την παράδοση F-16 στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πράσινο φως από ΗΠΑ σε Δανία και Ολλανδία για την παράδοση F-16 στο Κίεβο

Τι αποφάσισαν οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι έδωσαν το πράσινο φως σε Δανία και Ολλανδία για την αποστολή αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, μόλις ολοκληρωθεί η σχετική εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Δανία και η Ολλανδία έλαβαν «επίσημες διαβεβαιώσεις» για το θέμα αυτό.

«Ως εκ τούτου, η Ουκρανία θα μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις νέες δυνατότητές της μόλις η πρώτη ομάδα πιλότων θα έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της. Τα F-16 θα ενισχύσουν τις αμυντικές και αποτρεπτικές ικανότητες της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυστηρούς κανόνες σε ό,τι αφορά τυχόν μεταπώληση ή μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από συμμάχους.

Η ημερομηνία κατά την οποία οι Ουκρανοί πιλότοι θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους δεν είναι ακόμη γνωστή.

Πότε θα ξεκινήσει η εκπαίδευση

Η εκπαίδευση αυτή, από έναν συνασπισμό 11 χωρών, αναμένεται να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα στη Δανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ελπίζουν οι πιλότοι να είναι έτοιμοι έως τις αρχές του 2024. Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Τρολς Πούλσεν δήλωσε τον Ιούλιο ότι η χώρα ελπίζει να δει «αποτελέσματα» από την εκπαίδευση στις αρχές του 2024.

Η Δανία δήλωσε επίσης ότι η προμήθεια της Ουκρανίας με τα μαχητικά αεροσκάφη θα συζητηθεί σύντομα. «Η κυβέρνηση έχει πει αρκετές φορές ότι η παράδοση (F-16) είναι ένα φυσικό επόμενο βήμα μετά την εκπαίδευση. Συζητάμε το θέμα με συμμάχους και εκτιμώ ότι σύντομα θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάκομπ Ελεμάν-Γένσεν στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ουάσινγκτον να ανοίξει τον δρόμο για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). «Τώρα, θα συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα ‘Ολονγκρεν χαιρέτισε την έγκριση αυτή. «Αυτό μας επιτρέπει να εκπληρώσουμε τον σκοπό σε σχέση με την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων», έγραψε στην πλατφόρμα X. Ωστόσο «όλα θέλουν τον χρόνο τους», υπογράμμισε η ‘Ολονγκρεν μιλώντας στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες προτού μπορέσει η Ολλανδία να στείλει F-16, διευκρίνισε, σύμφωνα με το ANP.

Το Κίεβο ζητεί ακατάπαυστα αυτά τα αεροσκάφη για να υποστηρίξει την αντεπίθεσή του στο μέτωπο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τον Ιούλιο ότι η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως «πυρηνική» απειλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024