Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κολομβία: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αύξηση των σφαγών παρά την κατάπαυση του πυρός

Κολομβία: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αύξηση των σφαγών παρά την κατάπαυση του πυρός

52 σφαγές καταγράφηκαν στην Κολομβία μόνο το ά' εξάμηνο του 2023

Στην Κολομβία καταγράφτηκαν 52 σφαγές το πρώτο εξάμηνο του 2023, αριθμός αυξημένος κατά 11% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, παρά τις συμφωνίες αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που αναγγέλθηκαν στην αρχή αυτής της χρονιάς ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο και ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε χθες Τρίτη από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Στις επιβεβαιωμένες σφαγές, συνεχίζει να παρατηρείται μεγάλος αριθμός εξ αυτών διαπράττεται από μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις και εγκληματικές οργανώσεις», ανέφερε η αντιπρόσωπος στην Κολομβία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Τζουλιέτ Ντε Ριβέρο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στην Μπογοτά έκθεσης για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

Συνεχίζονται οι σφαγές παρά την κατάπαυση του πυρός

Αυτές οι 52 σφαγές –ταυτόχρονη δολοφονία τουλάχιστον τριών ανθρώπων, κατά τον ορισμό του ΟΗΕ– είχαν απολογισμό 168 νεκρούς το πρώτο εξάμηνο, ανάμεσά τους 19 ανήλικους. Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωνε την 31η Δεκεμβρίου ότι θα κηρυσσόταν κατάπαυση του πυρός με τις πέντε ισχυρότερες ένοπλες οργανώσεις της χώρας. Κάτι που διέψευσε μερικές ημέρες αργότερα σε ό,τι τον αφορούσε ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ξεκαθαρίζοντας πως θα συνέχισε τη δράση του.

Εντέλει, την 3η Αυγούστου, η οργάνωση και η κυβέρνηση έθεσαν σε εφαρμογή αμοιβαία κατάπαυση του πυρός. Στην εξουσία εδώ και έναν χρόνο, ο σοσιαλδημοκράτης κ. Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, φιλοδοξεί να φέρει «απόλυτη ειρήνη» στη χώρα, με τον αφοπλισμό παρατάξεων ανταρτών, παραστρατιωτικών ομάδων και συμμοριών κακοποιών. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ένοπλες ομάδες έχουν αδράξει την ευκαιρία για να ενισχυθούν και επιτίθενται στις δυνάμεις ασφαλείας.

Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν το σαββατοκύριακο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, σε επιθέσεις που αποδόθηκαν στο Κεντρικό Γενικό Επιτελείο (ΚΓΕ), τη μεγαλύτερη ομάδα διαφωνούντων που απέρριψαν τη συμφωνία δυνάμει της οποίας αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετενσαρκώθηκε σε πολιτικό κόμμα η πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) το 2017.

Συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία – Πρώτη θέση στην παραγωγή κοκαΐνης

Ο ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει «την πολιτική της ‘απόλυτης ειρήνης’, την πολιτική διάλυσης [σ.σ. των ένοπλων ομάδων] και την πολιτική ασφαλείας». Σημείωσε εξάλλου τη μείωση κατά 19% του αριθμού των δολοφονικών επιθέσεων με θύματα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. Ωστόσο οι 46 καταγραμμένες υποθέσεις του πρώτου εξαμήνου του 2023 είναι «αφόρητα» πολλές, τόνισε η κυρία Ντε Ριβέρο.

Στην Κολομβία συνεχίζεται ο εξαιρετικά περίπλοκος εμφύλιος πόλεμος στον οποίο ενεπλάκησαν τις τελευταίες έξι δεκαετίες αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, καρτέλ των ναρκωτικών και οι δυνάμεις του κράτους.

Η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως προς την παραγωγή κοκαΐνης σε παγκόσμια κλίμακα και η ουσία αυτή αποτελεί πηγή χρηματοδότησης για τις παράνομες ένοπλες οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024