Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμιος πόλεμος για την έβδομη ήπειρο της Γης

Παγκόσμιος πόλεμος για την έβδομη ήπειρο της Γης

Το έδαφός της αποτελεί ένα νέο Ελντοράντο· κλειδί, το νερό που φέρεται να είναι συγκεντρωμένο στους πόλους της και ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία «αποικιών» στο έδαφός της.

Μοιάζει, πλέον, να είναι κοινό μυστικό ότι η Γη δεν έχει έξι αλλά επτά ηπείρους. Η μια από αυτές μάλιστα – η Σελήνη -, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνειά της, έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται ως ένα νέο Ελντοράντο, το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις της Γης ετοιμάζονται να «κατακτήσουν» με κάθε κόστος.

Ακόμη κι αν αυτό, όπως ήδη φοβούνται ορισμένοι, σημάνει έναν πόλεμο στο Διάστημα, με την εμπλοκή της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας, αλλά και της ΕΕ και της Ιαπωνίας. Οσο για την αιτία που οδηγεί τις εξελίξεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν είναι άλλη από τα πολύτιμα (και ενίοτε σπάνια) στοιχεία και συστατικά που φέρονται να είναι κρυμμένα εκεί.

Το «κλειδί» κρύβεται κυρίως στο νερό – που αποκαλείται και «χρυσός της Σελήνης» -, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά το 2008 από τους Ινδούς με την αποστολή του «Chandrayaan-1». Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι κυρίως συγκεντρωμένο με τη μορφή πάγου στους δύο πόλους της Σελήνης.

Γι’ αυτό και οι νέες αποστολές, τόσο αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει όσο και εκείνες που σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον, έχουν ως προορισμό τους τον νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης, η εξερεύνηση του οποίου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ειδικά καθώς το περιβάλλον εκεί θεωρείται ελάχιστα «φιλικό».

Αγώνας δρόμου Ρωσίας – Ινδίας για τον νότιο πόλο

Το βέβαιο είναι ότι η ύπαρξη νερού εκτιμάται ότι θα επιτρέψει και θα επιταχύνει τον σχεδιαζόμενο «εποικισμό» της Σελήνης. Κάτι που με τη σειρά του εξηγεί τη σπουδή των Ρώσων να πιστωθούν την πρωτιά, έστω και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζεται και απορροφά ολοένα μεγαλύτερο επιστημονικό και οικονομικό δυναμικό. Το επιχειρούν δε με το σκάφος «Luna-25» που εκτόξευσαν την περασμένη Παρασκευή – το πρώτο ύστερα από 40 χρόνια – θέλοντας να προλάβουν τους Ινδούς, οι οποίοι φιλοδοξούν να τους κάνουν χαλάστρα, κόβοντας αυτοί πρώτοι το νήμα με το «Chandrayaan-3», έστω και για λίγες ημέρες, αν όχι ώρες.

«Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στις 21 του μήνα» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ. «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια ομαλή και ακριβή άφιξη και ότι θα είμαστε οι πρώτοι» πρόσθεσε ο ίδιος, δίνοντας ένα τόνο αισιοδοξίας. Εστω και αν τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα δεν του εγγυώνται την επιτυχία, καθώς το «Luna-25» έχει προγραμματιστεί να προσσεληνωθεί στο διάστημα 21-24 Αυγούστου, οι αντίστοιχες ημερομηνίες για το ινδικό διαστημόπλοιο είναι η 23η ή 24η του μήνα.

Σύμφωνα με την ισπανική «El Pais», πάντως, αυτή η κόντρα θυμίζει λίγο την ιστορία του Δαβίδ με τον Γολιάθ, καθώς οι Ινδοί μπορεί να κοιτάζουν στα μάτια τους Ρώσους, όμως είναι πολύ πιο πίσω από αυτούς. Για του λόγου το αληθές, το «Luna-25» έχει τη δυνατότητα να παραμείνει προσκολλημένο στον νότιο πόλο επί πάνω από έναν χρόνο, διεξάγοντας έρευνες για πάγο (και άλλα στοιχεία) και μεταδίδοντας διαρκώς δεδομένα.

Οι ΗΠΑ φοβούνται την Κίνα και ετοιμάζουν ρελάνς

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρακολουθούν άπρακτες τις εξελίξεις και τη ρωσοϊνδική κόντρα. Το αντίθετο: Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι η NASA, σε συνεργασία με τη Space-X του Ιλον Μασκ, σχεδιάζει μια εντυπωσιακή ρελάνς, την οποία θα σφραγίσει μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2025.

Στην Ουάσιγκτον δεν κρύβουν, μάλιστα, ότι θεωρούν ως τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή τους όχι τη Ρωσία (παρά την τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτει), αλλά την Κίνα. Η ανησυχία και η ένταση μεγαλώνουν καθώς η Μόσχα δεν κρύβει ότι έχει στα σκαριά και κοινές αποστολές με το Πεκίνο, επεκτείνοντας τη στρατηγική συνεργασία τους και στο Διάστημα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και σε επίπεδο στρατιωτικών δυνατοτήτων και συσχετισμών.

«Δεν θέλω η Κίνα να φτάσει πρώτη στον νότιο πόλο της Σελήνης και να μας πει ότι το μέρος εδώ είναι δικό μας και δεν έχετε θέση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε με αφορμή την εκτόξευση του «Luna-25». Εφτασε, μάλιστα, να ευχηθεί καλή επιτυχία στη ρωσική αποστολή, προφανώς επειδή θεωρεί πως έτσι θα υπάρξει άλλος ένας σοβαρός διεκδικητής των «οικοπέδων» της Σελήνης – με την κρυφή ελπίδα αυτό να προκαλέσει τριγμούς στη γενικότερη συνεργασία Κίνας και Ρωσίας.

Το σίγουρο είναι ότι η έκβαση της αναμέτρησης για τη Σελήνη θα αποτελέσει και προπομπό για εκείνη που όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει. Αυτή στην οποία το «τρόπαιο» θα είναι η κατάκτηση του πλανήτη Αρη, ο οποίος τελικώς δεν αποκλείεται να γίνει η όγδοη ήπειρος της Γης.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024