Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Χαβάη: Ιστορική εκκλησία γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα

Φωτιά στην Χαβάη: Ιστορική εκκλησία γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα

Τα ερείπια ακόμα σιγοκαίνε, η γη είναι μαύρη και οι εικόνες αποκαρδιωτικές. Η Maria Lanakila ωστόσο, συνεχίζει να παραμένει όρθια και αλώβητη. 

Σκηνικό αποκάλυψης και ένα απόκοσμο τοπίο αντικρίζουν οι κάτοικοι της Λαχάινα, της κεντρικής πόλης του νησιού Μάουι της Χαβάης, μετά τη φονική πυρκαγιά, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 93 άτομα.

Η πύρινη λαίλαπα, που για μέρες «κατάπινε» ό,τι έβρισκε στο διάβα της, έχει αφήσει πίσω της στάχτες, αποκαΐδια και μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Και ενώ οι καταγραφές των ζημιών συνεχίζεται, με 2.207 κτίρια, ως επι το πλείστον κατοικίες, να έχουν καταστραφεί ή να έχουν υποστεί ζημιές, μία εκκλησία φαίνεται να έχει γλιτώσει από τις φλόγες και να στέκει αγέρωχη.

Ο λόγος για την ιστορική καθολική εκκλησία Maria Lanakila, χτισμένη το 1846 στη Λαχάινα, στέκεται ως σύμβολο ελπίδας και πίστης μέσα στο χάος.

Ένα βίντεο, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, δείχνει την εκκλησία να έχει μείνει ανέγγιχτη ενώ το υπόλοιπο τουριστικό θέρετρο έχει καταστραφεί.

Όταν η κάμερα κινείται τριγύρω, η Λαχάινα μοιάζει με κόλαση. Τα ερείπια ακόμα σιγοκαίνε, η γη είναι μαύρη και οι εικόνες αποκαρδιωτικές. Η Maria Lanakila ωστόσο, συνεχίζει να παραμένει όρθια και αλώβητη.

Μιλώντας στην USA Today, ο πάστορας Terrence Watanabe επιβεβαίωσε ότι η εκκλησία γλίτωσε από την καταστροφική πυρκαγιά, ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν έχει υποστεί ζημιές. «Ενώ η εκκλησία φαίνεται αρκετά καλή από έξω, είναι πιθανό οι επιθεωρητές να διατάξουν την κατεδάφισή της ανάλογα με το μέγεθος της δομικής ζημιάς στο εσωτερικό», εξήγησε.

«Είναι θεϊκό σημάδι»

Όσοι έχουν δει το βίντεο δηλώνουν εντυπωσιασμένοι ενώ πολλοί κάνουν λόγο για θεϊκό σημάδι και για μια πράξη του Θεού, που επιβεβαιώνει την παρουσία Του.

«Είναι σημάδι από τον Θεό», «Ο Θεός συνεχίζει να δίνει σημάδια ακόμα και κατά τη διάρκεια της καταιγίδας», «Αυτό σημαίνει ότι η Λαχάινα θα σωθεί και θα ξαναχτιστεί! Διατηρήστε την πίστη σας», «Είμαι τόσο ανακουφισμένος, που βλέπω ότι η εκκλησία σώθηκε», είναι μόνο κάποια από τα σχόλια των χρηστών στο TikTok.

@hawaiibrunoldsquad Lahaina Church was saved . Jax was babtized here #mauifire #lahainahawaii #hawaiibrunoldsquad ♬ original sound – HawaiiBrunoldSquad

Ιστορία 177 χρόνων

Η καθολική εκκλησία Maria Lanakila βρίσκεται στο κέντρο της Λαχάινα και το όνομά της σημαίνει «Η Παναγία της Νίκης». Χτίστηκε το 1846 και αφιερώθηκε στην Παναγία επισήμως το 1858.

Το 1873, η πέτρινη εκκλησία, που στέκει αγέρωχη σήμερα, ολοκληρώθηκε υπό τον πατέρα Λεονόρ και αντικατέστησε το παλιό πλινθόκτιστο κτίριο και τα παρεκκλήσια.

Το 1918, έγιναν κάποιες βελτιώσεις και επεκτάσεις ενώ λίγα χρόνια αργότερα ανακαινίστηκε περαιτέρω και επανατοποθετήθηκαν κάποιες αγιογραφίες, που πιθανόν να ήταν δώρα του βασιλιά Kalakaua ή της αδελφής του, της βασίλισσας Liliuokalani.

Οι καμπάνες της Maria Lanakila έχουν επίσης τη δική τους ιστορία. Το αρχικό σετ καμπάνων δεν έφτασε ποτέ στη Λαχάινα, καθώς χάθηκαν στη Νότια Αμερική στο δρόμο τους από τη Γαλλία.

Το δεύτερο σετ καμπανών, στο οποίο αναγραφόταν το όνομα της Maria Lanakila, έφτασε μέχρι το Hilo και παρέμεινε εκεί. Το τρίτο σετ καμπάνες τελικά έφτασε και είναι αυτές που καλούν σήμερα στη λειτουργία.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024