Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στη Χαβάη: Πέρασε 5 ώρες στον ωκεανό για να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα

Φωτιά στη Χαβάη: Πέρασε 5 ώρες στον ωκεανό για να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα

Επί πέντε ώρες περίμενε στα νερά της Χαβάης, κινδυνεύοντας να πάθει υποθερμία.

Τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στη Χαβάη, αφήνοντας πίσω της τίποτα άλλο παρά μόνο αποκαΐδια.

Μπροστά στην ταχύτητα της φωτιάς, όσοι κάτοικοι της Λαχάινα κατόρθωσαν να διαφύγουν έτρεξαν χωρίς να γυρίσουν να κοιτάξουν πίσω τους και ορισμένοι ρίχτηκαν στην θάλασσα για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Η Ανελίζ Κόχραν, είναι μια από τις επιζώσες της πυρκαγιάς. Μαζί με την γειτόνισσά της επέζησαν από την πύρινη κόλαση περνώντας περισσότερες από πέντε ώρες στο νερό δίπλα σε έναν βράχο στην άκρη της πόλης.

Ένας άλλος από τους γείτονές τους, ένας 86χρονος άνδρας, κατάφερε να σωθεί από τη φωτιά αλλά δεν κατάφερε να βγάλει τη νύχτα.

Στο σκοτεινό, κρύο νερό στα ανοιχτά της Λαχάινα το βράδυ της Τρίτης, η Ανελίζ κρατούσε αγκαλιά την γειτόνισσά της για να παραμείνουν ζεστές, ενώ έτρεμαν και προσπαθούσαν να αναπνεύσουν μέσα από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Ξαφνικά, η 30χρονη κοπέλα ένιωσε ότι έχασε τις αισθήσεις της.

«Ό,τι πιο κοντινό στον θάνατο…»

«Δεν ξέρω αν ήταν ο καπνό, το κρύο ή οι αναθυμιάσεις» είπε μιλώντας στην Washington Post, «είναι ό,τι πιο κοντινό έχω βιώσει στον θάνατο».

Πέρασαν ώρες στο νερό, σκαρφαλώνοντας στα βράχια, προσπαθώντας να μείνουν μακριά από τις στάχτες και τις αναθυμιάσεις, αλλά και πλησιάζοντας τις φλόγες όταν άρχισαν να νιώθουν ανυπόφορο κρύο. Η 30χρονη είδε ανθρώπους να αρπάζουν ό,τι μπορούσαν να βρουν στα συντρίμμια και να επιπλέουν σε βαθύτερα νερά, κάτι που την τρομοκρατούσε. Όντας διευθύντρια εκπαίδευσης σε μια ΜΚΟ για τη διατήρηση των ωκεανών, γνωρίζει τους κινδύνους των ρευμάτων και της υποθερμίας, «Φοβόμουν για τις ζωές τους», είπε.

Το χειρότερο ήταν όταν τα αυτοκίνητα κατά μήκος της ακτογραμμής άρχισαν να εκρήγνυνται, αναδύοντας στην ατμόσφαιρα τοξικές αναθυμιάσεις.

Οι γυναίκες κρατιόνταν η μία την άλλη καθώς τινάζονταν και προσπαθούσαν να μείνουν ξύπνιες, είπε ο Αναλίζ. «Αισθάνομαι ευλογημένη που ζω».

Τι οδήγησε στην τραγωδία

Οι προειδοποιήσεις, που συνήθως μεταδίδονται από τηλεφώνου, δεν ελήφθησαν, διότι «δεν υπήρχε δίκτυο» και «είναι σαφές ότι δεν είχαμε προβλέψει μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των κατοίκων», παραδέχθηκε μιλώντας στο CNN σήμερα η Τζιλ Τοκούντα, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Υποτιμήσαμε την επικινδυνότητα και την ταχύτητα της πυρκαγιάς», είπε. «Οφείλουμε να βελτιωθούμε».

Ο προσωρινός απολογισμός των 93 νεκρών ξεπερνά τον απολογισμό του τσουνάμι του 1960 των 61 νεκρών που έπληξε την Χαβάη.

Αναμφίβολα στην Χαβάη η καταμέτρηση δεν έχει τελειώσει. Ομάδες έρευνας και διάσωσης, με την βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, έχουν φθάσει στο Μάουι για να αναζητήσουν θύματα.

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024