Ηλεκτρική ενέργεια: Βουτιά ρεκόρ στην τιμή χονδρεμπορικής λόγω ΑΠΕ
Πως διαμορφώνεται στις 12 Αυγούστου η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
Βουτιά ρεκόρ καταγράφει για το Σάββατο η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η «αγορά επόμενης ημέρας» πέφτει στα 59,65 ευρώ/MWh και πρόκειται για την τρίτη χαμηλότερη τιμή από την αρχή του έτους. Η πλέον φθηνότερη μεγαβατώρα είχε διαμορφωθεί στις 28 Μαίου με τιμή στα 50,92 ευρώ/MWh και η δεύτερη ήταν στις 19 Ιανουαρίου στα 58,44 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί πως εντός της ημέρας έχει καταγραφεί και τιμή λίγο πάνω από το μηδέν. Για την ακρίβεια στις 12.00 και στις 13.00 οι μέσες τιμές είναι στα 0,52 και 0,26 ευρώ/MWh.
Οι ΑΠΕ
Οι συγκεκριμένες ώρες του μεσημεριού είναι εκείνες κατά τις οποίες οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ενεργειακό μίγμα.
Αύριο Σάββατο συνολικά οι ΑΠΕ κυριαρχούν στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής αποσπώντας το 52,88% του ενεργειακού μίγματος. Ακολουθεί το φυσικό αέριο με 21%, τα υδροηλεκτρικά με 7,32%, οι εισαγωγές με 6,91% και ο λιγίτης με 6,52%.
Αν συνυπολογιστούν μαζί με τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά τότε η πράσινη ενέργεια για αύριο ξεπερνά και το 60% του συνόλου του μίγματος.
Οι ΑΠΕ λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής όταν κυριαρχούν στο μίγμα ρίχνουν τις τιμές χονδρεμπορικής του ρεύματος.
Έτσι, λόγω του καλοκαιριού και των μελτεμιών τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα λειτουργούν περισσότερες ώρες, περιορίζοντας την ηλεκτροπαραγωγή από το ακριβό φυσικό αέριο και τον επίσης ακριβό λιγνίτη.
Για αύριο αξίζει να σημειωθεί πως τις μεσημεριανές ώρες οι ΑΠΕ αγγίζουν και το 90% του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής. Είναι οι ώρες εκείνες κατά τις οποίες οι τιμές θα βρίσκονται λίγο πάνω από το μηδέν.
Πτώση
Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για το Σάββατο έναντι της σημερινής ημέρας πέφτει πάνω από 25%. Σήμερα είχε διαμορφωθεί στα 79,85 ευρώ.
Η πτώση της τιμής δεν αποδίδεται μόνο στις ΑΠΕ αλλά και στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία τα Σαββατοκύριακα επίσης υποχωρεί.
Πάντως η πτώση αυτή στις τιμές δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων ότι ο κίνδυνος της επανόδου των αυξήσεων έχει εξαλειφθεί.
Οι εκτιμήσεις για το χειμώνα δείχνουν άνοδο των τιμών ρεύματος.
Πηγή: Ot.gr
- «Αυτή η ομάδα κατακτά ξανά τις καρδιές του κόσμου» – Χαβιέ Μπαρδέμ και βασιλιάς Φελίπε στο Μουντιάλ
- Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων
- Θεσσαλονίκη: Τέταρτη προφυλάκιση για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
- Νάξος: Δωρεάν κυκλική συγκοινωνία από τα περιφερειακά πάρκινγκ της Χώρας προς το Λιμάνι
- «Όχι» της εισαγγελέως σε διακοπή ή αναβολή της δίκης για τα Τέμπη
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442