Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Δεν έχω δει δέντρο εδώ και τρία χρόνια» - Το «γράμμα αγάπης» κρατούμενης στην Κίνα Αυστραλής δημοσιογράφου

«Δεν έχω δει δέντρο εδώ και τρία χρόνια» – Το «γράμμα αγάπης» κρατούμενης στην Κίνα Αυστραλής δημοσιογράφου

Δικάστηκε τον Μάρτιο του 2022 στο Πεκίνο, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί η ετυμηγορία - Κατηγορείται ότι παρείχε κρατικά μυστικά σε άλλη χώρα

«Δεν έχω δει δέντρο εδώ και τρία χρόνια. Ξαναζώ κάθε περίπατο, κάθε ποτάμι, λίμνη, παραλία με βουτιές και πικνίκ και ηλιοβασιλέματα. Κρυφά προφέρω τα ονόματα των τόπων που έχω επισκεφτεί και έχω περάσει», περιγράφει η Αυστραλή δημοσιογράφος Τσενγκ Λέι, η οποία κρατείται στην Κίνα, σε ένα «γράμμα αγάπης» με παραλήπτη τους συμπολίτες της.

Η 48χρονη Τσενγκ ήταν τηλεοπτική παρουσιάστρια επιχειρηματικών ειδήσεων για την κινεζική κρατική τηλεόραση και τον Αύγουστο του 2020 συνελήφθη από Κινέζους αξιωματούχους ασφαλείας, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Δικάστηκε κεκλεισμένων των θυρών τον Μάρτιο του 2022 από δικαστήριο της κινεζικής πρωτεύουσας, σε μία δίκη που κράτησε μόλις μία ημέρα, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί η ετυμηγορία. Κατηγορείται ότι παρείχε κρατικά μυστικά σε άλλη χώρα.

Το «γράμμα αγάπης σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους» ήταν η πρώτη της δημόσια δήλωση από τότε που φυλακίστηκε. Το γράμμα υπαγορεύτηκε στο προξενικό προσωπικό όταν την επισκέφθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον σύντροφό της.

«Μπορώ να δω τον ήλιο 10 ώρες τον χρόνο»

«Στο κελί μου, το φως του ήλιου λάμπει μέσα από το παράθυρο, αλλά μπορώ να σταθώ μπροστά σε αυτό μόνο 10 ώρες το χρόνο», γράφει χαρακτηριστικά, η Λέι, που θα συμπληρώσει τρία χρόνια στη φυλακή αυτή την Κυριακή.

Τα κλινοσκεπάσματά της αερίζονται μια φορά το χρόνο. «Τυλίγω τον εαυτό μου με την κουβέρτα και προσποιούμαι ότι με αγκάλιαζε η οικογένειά μου».

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για τη σύλληψή της, η οποία έγινε καθώς το Πεκίνο διεύρυνε τους αποκλεισμούς στις αυστραλιανές εξαγωγές εν μέσω μιας διπλωματικής διένεξης, που σταδιακά αποκλιμακώνεται.

Η Κίνα, η οποία είπε ότι η Καμπέρα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία της κινεζικής δικαιοσύνης, αυτή την εβδομάδα ήρε τις κυρώσεις για το αυστραλιανό κριθάρι, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε θα μπορούσε να αποδεχθεί μια πρόσκληση να επισκεφθεί το Πεκίνο φέτος. Υπάρχει δημόσια πίεση στην κυβέρνησή του για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της Τσενγκ.

Την Κυριακή, ο Αλμπανέζε τόνισε ότι η απόφαση για άρση των κυρώσεων στο κριθάρι ήταν θετική, αλλά θέλει «να αρθούν και άλλα εμπόδια, όπως στις υποθέσεις κράτησης Αυστραλών, συμπεριλαμβανομένης της Τσενγκ Λέι».

«Πιο πολύ μου λείπουν τα παιδιά μου»

«Η απελευθέρωση της Λέι και η επιστροφή της στο σπίτι με τα παιδιά της θα βελτίωνε πολύ το κλίμα στις διμερείς σχέσεις, από αυστραλιανή και διεθνή σκοπιά, σε μια περίοδο όπου και οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων», είπε στο Reuters ο σύντροφος της Τσενγκ, Νικ Κόιλε.

Η Τσενγκ, η οποία μετακόμισε στην Αυστραλία όταν ήταν 10 ετών, θυμάται ότι μεγάλωσε σε μια πολυπολιτισμική χώρα.

«Πιο πολύ μου λείπουν τα παιδιά μου», καταλήγει στο γράμμα της. Ηλικίας 12 και 14 ετών, τα παιδιά της ζουν στην Αυστραλία με τη γιαγιά τους.

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024