Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέα Φιλαδέλφεια: «Φιάσκο» της ΕΛ.ΑΣ. και του «επιτελικού κράτους Μητσοτάκη» καταγγέλλουν τα κόμματα

Νέα Φιλαδέλφεια: «Φιάσκο» της ΕΛ.ΑΣ. και του «επιτελικού κράτους Μητσοτάκη» καταγγέλλουν τα κόμματα

Η τυφλή βία στη Νέα Φιλαδέλφεια από ακροδεξιούς χούλιγκανς της Κροατίας, που δολοφόνησαν τον 29χρονο Μιχάλη, πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση και σφοδρές επιθέσεις από την αντιπολίτευση κατά της ΕΛ.ΑΣ. και των Οικονόμου, Μητσοτάκη

Όσο περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με αφορμή την άγρια δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη από νεοναζί και ακροδεξιούς Κροάτες χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια, τόσο πιο έντονες είναι οι επικρίσεις κατά της Ελληνικής Αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάζουν στο «κάδρο» των ευθυνών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για «αφωνία».

Και μπορεί ο Γιάννης Οικονόμου να έσπευσε να δώσει εντολή «καρατόμησης» 7 αξιωματικών και να διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το… εύκολο – από ό,τι αποδείχθηκε – ταξίδι των Κροατών στην Ελλάδα, οι αποκαλύψεις, όμως, πως η Αστυνομία γνώριζε εκ των προτέρων από τις κροατικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι ξεκινούν 100-150 φασίστες, συγκεκριμένης οπαδικής οργάνωσης από την Κροατία, να κατέβουν στην Αθήνα, καθώς και το γεγονός ότι είχαν σχέση με Έλληνες οπαδούς, που θα τους βοηθούσαν και στο θέμα της φιλοξενίας, δεν επιτρέπει ένα τέτοιο «φιάσκο», όπως το χαρακτηρίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

«Είχαμε μια τραγική αποτυχία», ομολόγησε ο αρμόδιος υπουργός, μετά τα τραγικά γεγονότα.

Ωστόσο, με τόσες πληροφορίες στο «χέρι» και, ακόμη περισσότερο, μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη, τότε δεν πρόκειται για αποτυχία, αλλά για επιδεικτική αδιαφορία και άκρατο ερασιτεχνισμό των αστυνομικών αρχών, που αρκέστηκαν σε μία… υπέρ του δέοντος – όπως φάνηκε εκ του τραγικού αποτελέσματος – «διακριτική» παρακολούθηση των χούλιγκανς, για να τους χάσουν στη συνέχεια.

Ποιος γνώριζε τελικά;

Επιπρόσθετα, το να δηλώνει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, «ούτε εγώ ούτε ο κ. Οικονόμου είχαμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα», όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, εφόσον ισχύει, τότε δεν «απομακρύνεις» 7 αξιωματικούς, αλλά «ξηλώνεις» την ίδια την ηγεσία της Αστυνομίας – εκτός πια κι αν ούτε εκείνη γνώριζε…

Εξάλλου και ο ίδιος ο Γιάννης Οικονόμου, όταν μίλησε για «πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα», τα οποία οδήγησαν στη δολοφονική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας, παράλληλα και απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που του ζητούσαν να παραιτηθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είχα κανένα ενδοιασμό να παραιτηθώ, αλλά δεν είναι ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη πώς θα καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκανς».

Προφανώς και δεν είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού να καταστρώνει τέτοιου είδους σχέδια, είναι όμως δυνατόν να μην είναι ενήμερος, να μην γνωρίζει;

Όταν η UEFA είχε αποφασίσει ότι δεν θα επιτρεπόταν καμία μετακίνηση οπαδών από την Κροατία;

Όταν οι κροατικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ενημερώσει για την κάθοδο των φασιστών στην Αθήνα;

«Δεν είχαν ανοίξει καν το πληροφοριακό δελτίο»

Σοκ και δέος προκαλούν, εν τω μεταξύ, όσα δήλωσε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Αφού επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έγγραφο, που ενημέρωνε τις ελληνικές αρχές μέχρι και για τις πινακίδες των οχημάτων που έρχονται στην Ελλάδα, όπως είχε αποκαλύψει το in, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η Αστυνομία φταίει που έφθασαν αυτοί οι άνθρωποι στην Αττική. (…) Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνω πριν από λίγο ότι κάποιες περιφερειακές υπηρεσίες δεν είχαν ανοίξει καν το πληροφοριακό δελτίο, που ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι δολοφόνοι θα περάσουν και θα φθάσουν στην Αττική, είναι απαράδεκτο».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Οικομόμου θα έπρεπε να παραιτηθεί

Έντονες είναι από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν το «ελάχιστο δείγμα ευθιξίας για το γεγονός ότι κομβόι με ακροδεξιούς χούλιγκαν από την Κροατία διέσχισαν ανενόχλητοι τη χώρα μέχρι την Αθήνα και δολοφόνησαν έναν νέο άνθρωπο».

«Αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου νομίζει ότι θα κρυφτεί από τις ευθύνες του με την απομάκρυνση επτά αξιωματικών, είναι γελασμένος», υπογράμμισε η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας πως «αντί για αποποίηση ευθυνών και δηλώσεις δήθεν αποφασιστικότητας, ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί».

«Κατώτερος των περιστάσεων ο Μητσοτάκης, επιλέγει την ασφάλεια της σιωπής»

Μία ημέρα μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε και κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «ενώ υποδύεται τον αμείλικτο για ζήτημα πολιτικής ευθύνης, ανέχεται και στηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου, που φέρει τεράστιες αντικειμενικές και ουσιαστικές ευθύνες».

«Εδώ και δύο ημέρες η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από την άγρια δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει εξαφανισμένος», τόνισε παράλληλα η Κουμουνδούρου, σημειώνοντας πως «δεν βρήκε μία λέξη να πει για τα όσα σοκαριστικά έχουν συμβεί».

«Για ακόμη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων», υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός «επιλέγει για τον ίδιο την ‘ασφάλεια’ της σιωπής, που του εισηγούνται ​οι επικοινωνιολόγοι του, την ώρα που μια ολόκληρη κοινωνία βυθίζεται στην ανασφάλεια».

Ανδρουλάκης: Αναμένουμε άμεσα την παραίτηση Οικονόμου για το επιχειρησιακό φιάσκο

Για «επιχειρησιακή αποτυχία και διεθνή διασυρμό της χώρας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «άλλο ένα δείγμα «αποτελεσματικότητας» του αποτυχημένου «επιτελικού κράτους».

«Η αποπομπή περιφερειακών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποσείει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για την επιχειρησιακή αποτυχία και τον διεθνή διασυρμό της χώρας», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, αναγέροντας χαρακτηριστικά: «Αναμένουμε άμεσα την ανάληψη ευθύνης για το επιχειρησιακό αυτό φιάσκο και την παραίτηση του κ. Οικονόμου».

Επιπλέον, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Οικονόμου, ζητώντας του απαντήσεις, μεταξύ άλλων, και στο εύλογο ερώτημα: «Σε ποια μέτρα συνίστατο ‘η διακριτική παρακολούθηση’ των Κροατών χούλιγκανς;».

ΚΚΕ: Άφησε ανενόχλητους φασίστες χούλιγκαν να δολοφονούν

«Η κυβέρνηση θεωρεί ‘λογικό’ να απαγορεύει συναθροίσεις εργαζομένων, που δήθεν ‘διαταράσσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή’, αλλά αφήνει ανενόχλητους οπλισμένους φασίστες χούλιγκαν να δολοφονούν και να καταστρέφουν!», σημείωσε χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

Ο Περισσός τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη. Είναι υπόλογη για το γεγονός ότι οι οργανωμένοι Κροάτες χούλιγκαν ταξίδεψαν οδικώς, κυκλοφορούσαν οπλισμένοι και έφτασαν ανενόχλητοι στο γήπεδο της ΑΕΚ και μάλιστα σε συνθήκες απαγόρευσης μετακίνησης οργανωμένων οπαδών».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024