Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατρίνης: Η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο, σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά - Ρόλο παθητικού θεατή επέλεξε η κυβέρνηση

Κατρίνης: Η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο, σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά – Ρόλο παθητικού θεατή επέλεξε η κυβέρνηση

Ο Μιχάλης Κατρίνης έκανε λόγο για «τσουνάμι αυξήσεων», που δεν μπορεί να ανασχεθεί με μέτρα όπως το market pass ή το Καλάθι του νοικοκυριού

Η ακρίβεια στα τρόφιμα τρέχει πλέον με ρυθμό 12,3% τον Ιούλιο, συνεχίζοντας το «ράλι αυξήσεων μέσα στο 2023», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, σημειώνοντας ότι, από την αρχή του χρόνου, οι Έλληνες πολίτες έχουν δει τις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής να έχουν αυξηθεί κατά 28%.

«Μέσα σε ένα χρόνο», προσέθεσε, «αυξήθηκαν κατά 19,4% οι τιμές των φρούτων, κατά 15,5% οι τιμές των λαχανικών, κατά 14,4% οι τιμές των γαλακτομικών και κατά 10,9% τα κρέατα».

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι «πληθωρισμός και ακρίβεια καταγράφονται πλέον παντού, με τον πληθωρισμό, τον δομικό πληθωρισμό και τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών να αυξάνονται τον Ιούλιο, ενώ αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις», σημειώνοντας πως οι τιμές στα φάρμακα έχουν αυξηθεί κατά 18,7%, στις υπηρεσίες υγείας κατά 7,8% και στην εστίαση κατά 6,2%. «Για να μην μιλήσουμε για τα καύσιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος είχε πει ότι «η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους», γεγονός που πιστοποιεί ότι τα περιθώρια κέρδους για κάποιους έχουν διευρυνθεί σημαντικά.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει ρόλο παθητικού θεατή»

«Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε μπροστά σε ένα τσουνάμι αυξήσεων, που δεν μπορεί να ανασχεθεί με μέτρα όπως το market pass ή το καλάθι του νοικοκυριού», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι «ουσιαστικά έχει επιλέξει τον ρόλο του παθητικού θεατή, έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια».

«Αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, να πάρει ουσιαστικά μέτρα», υποστήριξε ο Μιχάλης Κατρίνης, προσθέτοντας πως «αποδεδειγμένα επίσης είναι απρόθυμη να προχωρήσει σε ελέγχους στην αγορά, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες γαι επικοινωνιακούς λόγους».

Και σημείωσε πως είναι χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πρόστιμο για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα επιβλήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2022».

«Οι τιμές αυξάνονται διαρκώς, έλεγχοι δεν γίνονται, πρόστιμα για αισχροκέρδεια δεν επιβάλλονται, οι καταναλωτές αφήνονται ανυπεράσπιστοι, η μεσαία τάξη και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας πιέζονται ολοένα και περισσότερο», επανέλαβε ο κ. Κατρίνης.

«Απαιτούνται ‘πραγματικά’ μέτρα»

Και παρέθεσε μία σειρά «πραγματικών» – όπως τα χαρακτήρισε – μέτρων, που «θα αντιμετωπίσουν το τέρας του πληθωρισμού που τρέφεται από την αδράνεια και την αδυναμία της κυβέρνησης».

Τα μέτρα που ανέφερε ο κ. Κατρίνης είναι:

– Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

– Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

– Οι ουσιαστικοί έλεγχοι στην αγορά.

– Η φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζουν κάποιοι από την ακρίβεια.

«Να ανοίξουμε τη συζήτηση για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο»

Τέλος, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΟΣΚ, «έχει έρθει η ώρα να ανοίξει μια νέα, μεγάλη αλλά και ουσιαστική συζήτηση για τη διατροφική μας επάρκεια ως χώρα και τον τερματισμό της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές», σημειώνοντας πως αυτή η συζήτηση συνδέεται και με ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα, με το ζωντάνεμα της υπαίθρου και την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα.

«Για όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει έγκαιρα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα», δήλωσε καταληκτικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024