Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Μπλόκο στις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπλόκο στις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα

Εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν επιχειρεί να εμποδίσει τη χρήση αμερικανικών κεφαλαίων και τεχνολογίας για τον εκσυχρονισμό του κινεζικού στρατού.

Με εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε την Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απαγορεύει για λόγους εθνικής ασφάλειας τις αμερικανικές επενδύσεις στους ορισμένους κρίσιμους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της μικροηλεκτρονικής, των ημιαγωγών και των κβαντικών τεχνολογιών.

Το εκτελεστικό διάταγμα έχει στόχο να εμποδίσει τη χρήση αμερικανικών κεφαλαίων και τεχνολογίας για τον εκσυχρονισμό του κινεζικού στρατού.

Η απόφαση έρχεται να κορυφώσει τον τεχνολογικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες αμερικανικές οικονομίες, μετά την προηγούμενη απαγόρευση του Μπάιντεν στις εξαγωγές εξελιγμένων αμερικανικών τσιπ ΑΙ στην αγορά της Κίνας. Το Πεκίνο απάντησε αργότερα με περιορισμούς στις εξαγωγές ορυκτών με κρίσιμο ρόλο στη βιομηχανία ημιαγωγών.

Όπως αναφέρει το Reuters, το διάταγμα εξουσιοδοτεί το υπουργεί Οικονομικών να απαγορεύει ένα «στενό υποσύνολο» των μελλοντικών αμερικανικών επενδύσεων σε κινεζικές τεχνολογίες και να ζητά από τις επιχειρήσεις ενημέρωση για τυχόν άλλες επενδύσεις.

Ωστόσο το νέο μέτρο τέθηκε σε δημόσιο διάλογο και δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2024.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης τόνισαν ότι η απαγόρευση αφορά μόνο τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου και δεν διαχωρίζει τις αλληλοεξαρτώμενες οικονομίες των δύο χωρών.

Το υπουργείο Οικονομίας διευκρίνισε επίσης ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις για περιπτώσεις όπως οι επενδύσεις σε θυγατρικές αμερικανικών ομίλων στην Κίνα.

Οι Ρεπουμπλικανοί πάντως επέκριναν την απαγόρευση ως ελλιπή επειδή μεταξύ άλλων αφορά μόνο τις νέες επενδύσεις και δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Με επιστολή του στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν δήλωνε ότι κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την απειλή της κινεζικής προόδου σε «ευαίσθητες τεχνολογίες και προϊόντα με κρίσιμη σημασία για τις δυνατότητες του στρατού, των υπηρεσιών πληροφοριών και των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο».

Το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υπονομεύουν το παγκόσμιο εμπόριο. Την Τετάρτη η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε την Τετάρτη την «βαθιά ανησυχία του» και προειδοποίησε ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει.

Sports in

Η «ανάκριση» του Έσε: Τι είπε για Μέσι, Μαραντόνα και Πελέ (vid)

Ο Έσε αποκάλυψε αρκετά πράγματα για εκείνον απαντώντας στο QnA που δημοσίευσε ο Ολυμπιακός στα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024