Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βαμβάκι: Γεωργικές προειδοποιήσεις για το στάδιο της καρποφορίας

Βαμβάκι: Γεωργικές προειδοποιήσεις για το στάδιο της καρποφορίας

Η περίοδος του Αυγούστου είναι για την βαμβακοκαλλιέργεια η κρισιμότερη από άποψη οικονομικών συνεπειών και πιθανών προσβολών από έντομα

Οι φυτείες βαμβακιού στον Έβρο βρίσκονται στο στάδιο της πλήρης άνθησης – καρπόδεσης και αναπτύσσονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε όλες τις περιοχές.

Ο αριθμός των συλληφθέντων εντόμων πράσινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρά την μικρή αύξηση των τελευταίων ημερών η οποία είναι ενδεικτική της γενιάς του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο αυτή το όριο επέμβασης είναι περισσότερα από τεσσερα (4) σκουλήκια σε εκατό (100) τυχαία επιλεγμένα φυτά της καλλιέργειας

Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων για το ρόδινου σκουλήκι (ρ.σ.), οι συλλήψεις των ενήλικων αρσενικών ήταν και είναι κατά τόπους αρκετά υψηλές, αλλά όχι σε βαθμό που να χρήζουν φυτοπροστατευτικής παρέμβασης.

Όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ ΠΕ Έβρου σε συνεργασία με το ΠΚΠΦ και ΠΕ Καβάλας, παρατηρείται η παρουσία πληθυσμών φυσικών εχθρών, κυρίως του χρύσωπα (Chrysopa carnea) και της κοινής πασχαλίτσας (Coccinella septempuctata), κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τον φυσικό περιορισμό του πληθυσμού των εντομών-εχθρών της βαμβακοκαλλιέργειας.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Η περίοδος του Αυγούστου είναι για την βαμβακοκαλλιέργεια η κρισιμότερη από άποψη οικονομικών συνεπειών και πιθανών προσβολών από έντομα.

Συστήνεται στους παραγωγούς να παρακολουθούν την περίοδο αυτή την καλλιέργειά τους κάθε 2-3 ημέρες και μόνο αν διαπιστωθεί παρουσία 4 προνυμφών πράσινου σκουληκιού ανά 100 φυτά, να ψεκάζουν με εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Εφόσον κριθεί απαραίτητο επανάληψη ψεκασμού μετά από 10-12 ημέρες.

Σε καμία περίπτωση δε γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί οι οποίοι μπορεί να ελαχιστοποιήσουν την δράση των ωφέλιμων εντόμων.

Συνιστάται ορθολογική άρδευση ώστε να αποφευχθεί η οψίμιση της παραγωγής.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024