Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βαμβάκι: Σύνδρομο πρόωρης γήρανσης – Πώς αντιμετωπίζεται

Βαμβάκι: Σύνδρομο πρόωρης γήρανσης – Πώς αντιμετωπίζεται

Πρόκειται για παράσιτο αδυναμίας

Σποραδικά συμπτώματα τού συνδρόμου πρόωρης γήρανσης σε καλλιέργειες βαμβακιού έχουν εκδηλωθεί ήδη από τις 17-07-2023 στη Δράμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Δράμας, σε πρόσφατους μακροσκοπικούς ελέγχους σε βαμβακοκαλλιέργειες (3-8-2023) εντοπίστηκε η εμφάνιση προσβολών από μύκητες αλτερνάριας (Alternaria macrospora, A. alternata).

Πρόκειται για παράσιτο αδυναμίας που προσβάλλει φυτά με συμπτώματα πρόωρης γήρανσης, λόγω μειωμένης άμυνας εξαιτίας της καταπόνησης των φυτών.

Επίσης, διαταράσσεται η φυσιολογία τού βαμβακιού που οφείλεται σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε κάλιο. Η κάψα («καρύδι») είναι ο κύριος αποδέκτης τού καλίου. Το επαρκές κάλιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της ίνας και των σπερμάτων, την υδατική οικονομία και το γέμισμα της κάψας. Συνθήκες που προκαλούν καταπόνηση στην καλλιέργεια (υδατική καταπόνηση, ασφυξία, υψηλές θερμοκρασίες κλπ.) συμβάλλουν στη μειωμένη λειτουργία τού ριζικού συστήματος.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται στα νεότερα φύλλα ως μεσονεύρια ερυθρίαση αρχικώς, ξήρανση και απόπτωση. Τα φυτά μπορεί να αποφυλλωθούν πλήρως στο ανώτερο μισό τμήμα τους.

Συνηθέστερα, τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε εδάφη ελαφράς μηχανικής σύστασης, φτωχά σε κάλιο, ιδίως μετά την έναρξη καρπόδεσης και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες και υδατική καταπόνηση. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και σε επαρκώς εφοδιασμένα με κάλιο εδάφη.

Το σύνδρομο συνοδεύεται από δευτερογενείς μυκητολογικές προσβολές στα φύλλα από τους μύκητες Alternaria alternata ή Alternaria macrospora.

Εξαιτίας της γενικευμένης οψιμότητας που καταγράφεται στις βαμβακοκαλλιέργειες κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, όπου κατά γενική εικόνα βρίσκονται στο μέγιστο της άνθησης, οι καλλιεργητές θα πρέπει να καλύψουν διαφυλλικώς τις τρέχουσες, μεγάλες ανάγκες σε εφοδιασμό με κάλιο των φυτών.

Συστάσεις

Συνιστάται διαφυλλική χορήγηση καλίου, ιδίως σε αγρούς με γνωστό ιστορικό. Άμεση εφαρμογή καλιούχου διαφυλλικής λίπανσης σε περίπτωση εντοπισμού συμπτωμάτων σε αγρούς χωρίς ιστορικό.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις κρίνεται ωφέλιμη η ταυτόχρονη εφαρμογή φυτοδιεγέρτη φυκών για υποστήριξη της καρποφορίας, την υποβοήθηση συσσώρευσης θρεπτικών στοιχείων στη φυλλική επιφάνεια των φυτών και την άμβλυνση των συνεπειών καταπόνησης από υψηλές θερμοκρασίες.

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024