Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νίγηρας: Η Νούλαντ συναντήθηκε με πραξικοπηματίες και έβαλε στο τραπέζι Ρωσία και Βάγκνερ

Νίγηρας: Η Νούλαντ συναντήθηκε με πραξικοπηματίες και έβαλε στο τραπέζι Ρωσία και Βάγκνερ

Οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα αρνήθηκαν συνάντηση της κας Νούλαντ με τον ανατραπέντα πρόεδρο και, όπως είπε η ίδια, έδειξαν πως έχουν «συναίσθηση» των κινδύνων που ενέχει ενδεχόμενη συμμαχία με τη Ρωσία.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το AP/Boris Grdanoski) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως συναντήθηκε στη Νιαμέ με ορισμένους από τους πραξικοπηματίες που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα την 26η Ιουλίου και είχε «δύσκολες» συνομιλίες μαζί τους, διάρκειας περίπου δύο ωρών, οι οποίες ωστόσο δεν επέτρεψαν να εξευρεθεί λύση μέσω διαπραγμάτευσης.

«Αρκετά δύσκολες»

«Οι συνομιλίες αυτές ήταν εξαιρετικά ειλικρινείς και ορισμένες στιγμές αρκετά δύσκολες», είπε η κυρία Νούλαντ σε δημοσιογράφους τηλεφωνικά, προσθέτοντας πως οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στη Νιαμέ έχουν «συναίσθηση» των κινδύνων που ενέχει ενδεχόμενη συμμαχία με τη Ρωσία.

Ακόμη, η δεύτερη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι πραξικοπηματίες αψήφησαν την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ ν’ αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη και ότι τα αιτήματά της να συναντηθεί με τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ και με τον επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος δεν ικανοποιήθηκαν.

Η κυρία Νούλαντ διευκρίνισε πως συναντήθηκε με τον Μουσά Σαλά Μπαρμού, τον νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου, και άλλους αξιωματικούς του στρατού, μέλη της ομάδας του. Ομως δεν της δόθηκε η ευκαιρία να δει ούτε τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τον Αμπντουραμάν Τιανί, ούτε τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπαζούμ, ακόμη κρατούμενο.

Η υφυπουργός είπε ότι πρότεινε «επιλογές» για να τερματιστεί το πραξικόπημα, προσφέροντας τις «καλές υπηρεσίες» των ΗΠΑ «αν υπάρχει η βούληση για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει: «δεν θα έλεγα πως η προσφορά φάνηκε να λαμβάνεται υπόψη καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

«Ανοικτή την πόρτα»

«Ελπίζω πως θα κρατήσουν ανοικτή την πόρτα στη διπλωματία. Τους κάναμε αυτή την πρόταση. Θα δούμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κυρία Νούλαντ, ο στρατηγός Μπαρμού είναι πλήρως ενήμερος για τη συνεργασία των ΗΠΑ με τον Νίγηρα, λόγω της σχέσης του με τις ειδικές δυνάμεις στο παρελθόν.

«Οι άνθρωποι που έλαβαν αυτή την απόφαση [σ.σ. να προχωρήσουν στο πραξικόπημα] κατανοούν πολύ καλά τους κινδύνους που ενέχει για την εθνική κυριαρχία τους μια πρόσκληση στη Βάγκνερ», σημείωσε η υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενη στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων που είναι παρούσα στην περιοχή, ιδίως στο γειτονικό Μαλί.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024