Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάχη των τάσεων με αφορμή την Αθήνα

Μάχη των τάσεων με αφορμή την Αθήνα

Το παρασκήνιο της αντιπαράθεσης και οι πληγές που άνοιξε στην Κουμουνδούρου η σύγκρουση για τον υποψήφιο δήμαρχο

Αν το σημείο ισορροπίας εντός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι πως ο υποψήφιος δήμαρχος του χώρου με το επίσημο χρίσμα Κώστας Ζαχαριάδης έχει πρόθεση να συστρατευθούν όλες οι τάσεις μαζί του πλέον στη μάχη για τον Δήμο της Αθήνας (το είπε και σε διαδικτυακή συνεδρίαση με τη δημοτική παράταξη της Ανοιχτής Πόλης), το σκληρό μπρα ντε φερ στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος κατέδειξε δύο νέα δεδομένα: πως οι τάσεις και τα ρεύματα είναι σε μια ολική αναδιάταξη – οι χθεσινοί αντίπαλοι έχουν γίνει φίλοι και ανάποδα – αλλά και πως βασικές επιλογές πια του Αλέξη Τσίπρα τίθενται σε νέα τροχιά ή ακόμη και αναίρεση. Εξάλλου μια τέτοια επιλογή – πρόταση ήταν ο καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς που είχε περάσει διά βοής στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Απριλίου στο Κάραβελ – τότε τον ανακοίνωσε ο Τσίπρας. Βεβαίως μεσολάβησε μια διπλή ήττα τον Μάη – Ιούνη, μια αποχώρηση προέδρου και μια νέα πορεία ανασύνταξης του κόμματος και με υποψηφιότητες για την αρχηγία (Αχτσιόγλου, Παππάς, Τσακαλώτος, Τζουμάκας).

Συμμαχίες και ανατροπές

Η νέα πραγματικότητα προσομοιάζει σε ένα παρασκήνιο αντιπαράθεσης για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Μια όψη της μόνον τώρα εκφράστηκε στη μάχη για την Αθήνα. Εδώ, όπως λέει άνθρωπος με βαθιά γνώση του συριζαϊκού σκηνικού, ανετράπη ένα σχέδιο διεύρυνσης χωρίς αρχές που θα είχε ως πρόβα τζενεράλε μια σειρά συμμαχιών στο πεδίο της Κεντροαριστεράς και με τερέν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια τέτοια περίπτωση ήταν το σχέδιο για υποστήριξη του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά που πάντως και διείσδυση είχε σε ένα άλλο ακροατήριο και ευαισθησίες σε μια σειρά από πεδία (π.χ. μετανάστες, αλληλεγγύη κ.τ.λ). Δεν ήταν όμως πολιτικός. Και επίσης μεσολάβησε μια ήττα – συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και μια δική του υποχώρηση από το κομματικό χρίσμα με δηλώσεις που έθιξαν το βαθύ σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Μόλις δε εξέπεσαν άλλες δυνητικές υποψηφιότητες έστω στα χαρτιά και έστω στα όρια των συγκλίσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, όπως του πρόεδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσσού, υπήρχαν δύο δρόμοι: η ταυτοτική αναδίπλωση του χώρου με κομματική υποψηφιότητα και μια πιο παράτολμη επιλογή. Στα πρόσφατα κομματικά όργανα ετέθη εκ νέου το ζήτημα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά από μέρος των παλιών σκληρά προεδρικών με το επιχείρημα πως η επιλογή του ήταν απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής – προφανώς εδώ τάχθηκαν και δυνάμεις και στελέχη που παραμένουν πιστά στον Αλέξη Τσίπρα και ήθελαν μια εκ νέου προσπάθεια να περάσει η εν λόγω υποψηφιότητα που έτσι κι αλλιώς ήταν επιλογή του απερχόμενου προέδρου. Ηδη όμως είχε σπιναριστεί από έτερο ρεύμα των πάλαι προεδρικών η περίπτωση του Κώστα Ζαχαριάδη.

Η νέα πλειοψηφία στο κόμμα

Και έφτασε η ΠΓ του κόμματος που είχε εν τω μεταξύ εικόνα από την αναδιαπραγμάτευση με τον αθλητή Νίκο Παππά. Κορυφαία στελέχη των προεδρικών επέμειναν σε αυτόν, όπως ο πρώην υπουργός και υποψήφιος για την αρχηγία Νίκος Παππάς αλλά και στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης ή ο Χρήστος Σπίρτζης. Η νέα πλειοψηφία που έχει εν τω μεταξύ διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ εσχάτως και μετά την παραίτηση Τσίπρα πρότεινε και στήριξε τον Κώστα Ζαχαριάδη. Εδώ εγγράφονται στελέχη του ρεύματος της Εφης Αχτσιόγλου, των 6 και 6 (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος) αλλά και πάλαι προεδρικοί όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλοι.

Την ίδια ώρα, έπειτα από πρωτοβουλία των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Βούτση είχε προκύψει και άλλη υποψηφιότητα, εκείνη του Νίκου Φίλη. Ενα εγχείρημα που, όπως φάνηκε, από την ψηφοφορία δεν ήταν έωλο αφού έγινε ντέρμπι με τον Ζαχαριάδη και μπορούσε ο Φίλης να είναι εκείνος που θα ψηφιζόταν από την ΠΓ.

Τι κέρδισε όμως η Ομπρέλα από όλο αυτό; Τη στήριξη του Αλέκου Φλαμπουράρη έστω για το εν λόγω και μόνο θέμα. Ο άλλοτε εξ απορρήτων του Τσίπρα ήθελε τον μπασκετμπολίστα Παππά, αλλά μόλις εξέπεσε η υποψηφιότητά του ψήφισε τον Φίλη. Μία ακόμη προεδρική αποσκίρτησε από το ρεύμα της και ψήφισε τον πρώην υπουργό Παιδείας, η Ζωή Καρκούλια. Βασικά όμως η τάση της Ομπρέλας απέστειλε εικόνα συμπαγούς εσωτερικού πυλώνα στον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα ρευστή και δύσκολη στιγμή με την καλή επίδοση του Φίλη. Η πρόταση για τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά που ήλθε από τον Διονύση Τεμπονέρα εγγράφεται σε μια στρατηγική ανοίγματος από το εν λόγω στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και καταγραφής του ίδιου ως πρωταγωνιστικού προσώπου της επόμενης ημέρας για το όλο κόμμα. Η περίπτωση της πολεοδόμου Ολγας Μπαλαούρα είχε την υποστήριξη μέρους της Ανοιχτής Πόλης, ενώ ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου αυτοπροτάθηκε για τον δήμο λόγω της αυτοδιοικητικής του πείρας. Οι τάσεις είναι εδώ σε νέο ρόλο.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024