Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Χαλκ παρουσιάζει τους «Avengers» που μάχονται για τον Αμαζόνιο

Ο Χαλκ παρουσιάζει τους «Avengers» που μάχονται για τον Αμαζόνιο

«Οι σωτήρες του Αμαζονίου μας, θα αγωνιστούν για να εγγυηθούν ότι θα έχουμε όση προστασία χρειαζόμαστε»

Είμαστε στο χείλος αυτού που οι επιστήμονες αποκαλούν «σημείο καμπής» για τον Αμαζόνιο, που σημαίνει ότι η καταστροφή θα φτάσει σε ένα σημείο όπου το δάσος δεν μπορεί πλέον να αναγεννηθεί. Αυτό θα είναι το τέλος της Γης. Υπάρχει σωτηρία;

Ίσως ναι. Ο Αμερικανός ηθοποιός Μαρκ Ραφάλο, που είναι καλύτερα γνωστός για το ρόλο ως ο χαρακτήρας Χαλκ στη ταινία Οι Εκδικητές (The Avengers), λέει πως τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν «Εκδικητές» της πραγματικής ζωής που μας δείχνουν τον δρόμο.

Ενώ οι ανεπτυγμένοι δυτικοί είναι απασχολημένοι με την υπερκατανάλωση και την καταστροφή, ο Ραφάλο με άρθρο του στη Guardian, εφιστά την προσοχή των ηγετών στο καταπληκτικό έργο των ιθαγενών πληθυσμών του Αμαζονίου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τον Αμαζόνιο την ερχόμενη εβδομάδα.

«Οι αυτόχθονες πληθυσμοί διατηρούν σχεδόν όλη τη βιοποικιλότητα που εξακολουθεί να διατηρεί αυτός ο πλανήτης».

Καιρός να έρθουν «ενισχύσεις» για τους ήρωες

«Πέρα από τα αστεία», λέει ο Ραφάλο, «το 80% της εναπομείνασας βιοποικιλότητας του πλανήτη βρίσκεται σε γη των ιθαγενών. Σιωπηλά, έχουν αποδείξει ότι ο πιο έξυπνος τρόπος για να μας σώσουν όλους είναι να αναγνωρίσουμε και να προστατέψουμε τα εδάφη τους. Αλλά κατά τραγικό τρόπο, αυτούς τους αυτόχθονες τους διώχνουν, τους επιτίθενται, ακόμη και τους σκοτώνουν πολλοί «κακοί»: εχθρικές κυβερνήσεις, ισχυρά λόμπι, εμπορία ανθρώπων, υλοτόμοι και εξορύξεις ορυχείων».

Ενώ οι ηγέτες από όλες της χώρες του Αμαζονίου θα συγκεντρωθούν στη Βραζιλία για να αποφασίσουν το μέλλον του δάσους, ο Ραφάλο επισημαίνει ότι «οι σωτήρες του Αμαζονίου μας, θα αγωνιστούν για να εγγυηθούν ότι θα λάβουμε όλη την προστασία που χρειαζόμαστε».

Ωστόσο, ο γνωστός ηθοποιός, επισημαίνει ότι είναι καιρός να έρθουν «ενισχύσεις» από παντού και όλοι να συνειδητοποιήσουν και να συμφιλιωθούν με το πόσο μεγάλο είναι το διακύβευμα.

«Η σοφία των αυτοχθόνων λέει ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα θα πρέπει να οδηγήσουν σε έναν βιώσιμο κόσμο επτά γενιές στο μέλλον. Αυτό είναι ένα κάλεσμα από τα παιδιά των γενεών που θα μας ακολουθήσουν. Όλοι μας καλούμαστε να συγκεντρώσουμε και να αφυπνίσουμε ό,τι είναι ηρωικό μέσα μας. Ας δεσμευτούμε μαζί να τους βοηθήσουμε» λέει ο Ραφάλο.

Νόμιζες ότι δεν είναι και δικό σου πρόβλημα;

Παροτρύνει τον κόσμο να στρέψει τα βλέμματα στη σύνοδο κορυφής του Αμαζονίου ως μια αποφασιστική στιγμή για ολόκληρο τον κόσμο. «Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ενημερώσετε τους ηγέτες ότι παρακολουθούμε όλοι τι κάνουν. Και αυτή η δημόσια ματιά ήδη αποδίδει καρπούς. Τον Ιούλιο, χάρη στη δράση της νέας κυβέρνησης της Βραζιλίας, η αποψίλωση των δασών μειώθηκε κατά τουλάχιστον 60% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τώρα χρειαζόμαστε να δεσμευτούν για την αναγνώριση των αυτόχθονων εδαφών και την προστασία του 80% του δάσους τώρα, σύμφωνα με τις επιστημονικές συστάσεις».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να αντιστραφεί η κατάσταση και για να το κάνουμε αυτό, πρεπει να προστατεύσουμε το 80% του Αμαζονίου και να διαχειριστούμε βιώσιμα το υπόλοιπο 20%. Πάνω από 10.000 είδη θα μπορούσαν να εξαλειφθούν, ξεκινώντας ένα φαινόμενο ντόμινο που θα επηρέαζε το κλίμα του πλανήτη, το νερό και τις προμήθειες τροφής παντού οδηγώντας στον θάνατο πολλούς ανθρώπους. «Έτσι, ακόμα κι αν ζείτε στην άλλη άκρη του πλανήτη, αυτό είναι και δικό σας πρόβλημα» προειδοποιεί ο «Χαλκ».

Μερικές από τις πιο ικανοποιητικές στιγμές στη ζωή του ηθοποιού, όπως λέει, είναι όταν παίζει ρόλους που μιλούν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, γι΄αυτό και καταλήγει ο Ραφάλο «όπως και με τους Avengers, μόνο οι ενέργειές μας από κοινού μπορούν να νικήσουν τις πιθανότητες ώστε να κερδίσει η ζωή στη Γη».

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024