Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το success story της Πορτογαλίας στον τουρισμό

Το success story της Πορτογαλίας στον τουρισμό

Και η κρίση στέγασης για τους κάτοικους της Λισαβόνας

Αφίξεις τουριστών ρεκόρ που θα ξεπεράσουν ακόμη και τα ιστορικά υψηλά του 2019 περιμένει για φέτος η Πορτογαλία, με τα σχετικά σημάδια να φαίνονται ήδη στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας όπως είναι η Λισαβόνα.

Τελευταία στοιχεία της Έρευνας Οικονομικών Επιπτώσεων από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) δείχνουν ότι φέτος ο τουριστικός κλάδος της χώρας πιθανότατα θα έχει την καλύτερή του χρονιά, τουλάχιστον όσον αφορά τους αριθμούς.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο τουριστικός κλάδος της Πορτογαλίας θα συνεισφέρει περίπου 40,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία. Στο απόγειό της το 2019, η τουριστική οικονομία της Πορτογαλίας έφερε περίπου 40,1 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο Travelpulse.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο της Πορτογαλίας επίσης πάει καλά. Το WTTC προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν φέτος περίπου 30.000 θέσεις εργασίας, αριθμός που ωστόσο είναι περίπου 68.000 χαμηλότερος από τα επίπεδα απασχόλησης του 2019 στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Συνολικά, ο κλάδος του τουρισμού αναμένεται να απασχολήσει περίπου 950.000 άτομα στην Πορτογαλία φέτος.

Πέρυσι η συνεισφορά του κλάδου του τουρισμού στο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 61,6% φθάνοντας σχεδόν τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσοστό αυτό ανήλθε σε περίπου 15,8% της οικονομίας της χώρας. Πέρυσι σημειώθηκαν επίσης σημαντικά βήματα προόδου στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας στον ταξιδιωτικό κλάδο της Πορτογαλίας, με περίπου 83.000 νέες θέσεις εργασίας που προστέθηκαν για να φτάσουν τις 921.000 θέσεις εργασίας συνολικά. Οι τελευταίες εκθέσεις από τον παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού δείχνουν ότι ο τομέας έχει πλέον ανακάμψει σε περισσότερο από το 90% του επιπέδου θέσεων εργασίας πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ρεκόρ στη Λισαβόνα

Τουρισμό ρεκόρ καταγράφει φέτος η Λισαβόνα με τις αφίξεις στην πόλη να φτάνουν ή να ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019 πριν να ξεσπάσει η πανδημία. Ο δήμαρχος της Λισαβόνας Κάρλος Μοέδας δήλωσε στο Bloomberg ότι η πορτογαλική πρωτεύουσα αναμένεται να καταγράψει έτος ρεκόρ στον τουρισμό για φέτος. Η πόλη αναμένεται να πετύχει ρεκόρ 19 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων φέτος, το οποίο θα είναι 12% υψηλότερο από το 2019, δήλωσε ο Μοέδας σε συνέντευξή του. Η Λισαβόνα είναι μεταξύ των πόλεων που καταγράφουν την ισχυρότερη ανάπτυξη μετά την πανδημία του Covid-19 η οποία πλήττει τον τουρισμό από το 2020, υποστήριξε ο ίδιος. «Είναι μια απολύτως εξαιρετική ανάκαμψη. Ο τουρισμός αποτελεί το 20% της οικονομίας της Λισαβόνας. Ο τουρισμός αποτελεί θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

Η Λισαβόνα δέχεται καθημερινά από 30.000 έως 40.000 τουρίστες και εξακολουθεί να έχει δυνατότητες ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Μοέδας. «Νομίζω ότι είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τον υπερτουρισμό. Δεν είμαστε στα επίπεδα της Βενετίας ή της Βαρκελώνης. Πρέπει να συνεχίσουμε να στοιχηματίζουμε στον τουρισμό, στον ποιοτικό τουρισμό», υποστήριξε.

Μεγάλο όμως το κόστος για τους ντόπιους

Η τουριστική επιτυχία της Λισαβόνας όμως έχει το δικό της υψηλό κόστος για τους κατοίκους της πόλης οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου μισό εκατομμύριο. Την ώρα που οι τουρίστες πλημμυρίζουν την πόλη, οι ντόπιοι ζουν κρίση στέγασης. Η άφιξη πολλών ξένων έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές αγοράς και ενοικίασης κατοικίας με αποτέλεσμα πολλοί πορτογάλοι να έχουν μείνει εκτός αυτής της αγοράς αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τόσο υψηλές τιμές.

Οι ξένοι αγοραστές και όσοι τουρίστες προτιμούν τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κατοικιών θεωρούνται υπεύθυνοι ια τη μεγάλη αύξηση των τιμών των ακινήτων στη Λισαβόνα, καθιστώντας τη στέγαση απρόσιτη για πολλές ντόπιες οικογένειες και ωθώντας την κυβέρνηση να τερματίσει το πρόγραμμα χρυσής βίζας και να περιορίσει τις αυξήσεις των ενοικίων. Οι τιμές των κατοικιών στην Πορτογαλία αυξήθηκαν σε ποσοστό ρεκόρ 12,6% το 2022, σύμφωνα με το στατιστική υπηρεσία χώρας. Η εξέλιξη αυτή αψήφησε τις προσδοκίες ότι η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα άρχιζε να μειώνει τη ζήτηση.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024