Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστοδουλίδης στην Αμμόχωστο: Δεν θα συμβιβαστούμε με την κατοχή - Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη

Χριστοδουλίδης στην Αμμόχωστο: Δεν θα συμβιβαστούμε με την κατοχή – Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε σε αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου

Αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στη Δερύνεια.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι «δεν θα συμβιβαστούμε με την κατοχή».

«Όραμά μας και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και όλοι ενωμένοι ως προς αυτό, είναι η Κύπρος να γίνει και πάλι η ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα όλων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Όλων των νόμιμων κατοίκων τούτου του τόπου», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους που έδωσαν το «παρών»

Μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη λύση του Κυπριακού, απευθύνθηκε στον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου, ενώ ευχαρίστησε όσους Τουρκοκύπριους θέλησαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση λέγοντας:

«Θέλω σήμερα να επαναλάβω αυτό που αποτελεί έντονη πεποίθησή μου, στέλνοντας και ένα μήνυμα στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που είναι απόψε μαζί μας και τους ευχαριστώ για την παρουσία τους – η παρουσία σε μια αντικατοχική εκδήλωση σημαίνει ότι ασπάζονται τα μηνύματα μιας αντικατοχικής εκδήλωσης και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που είστε απόψε μαζί μας – η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είμαι σίγουρος ότι επιθυμεί την επανένωση και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Και προσέθεσε: «Το μήνυμα μας, λοιπόν, είναι ότι δεν αγωνιζόμαστε για να ‘νικήσουμε’, αλλά για να τους δικαιώσουμε όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Ευρωπαίους πολίτες που δεν χρειάζονται εγγυητές, δεν χρειάζονται κατοχικά στρατεύματα και δικαιώματα επεμβατικά στο μέλλον και στη ζωή τους, στην πατρίδα τους.

»Δεν δίνουμε μια μάχη για να έχουμε στην Κύπρο νικητές και ηττημένους, αλλά για να αναγνωρισθεί η ιστορική αλήθεια και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων και να μπορούμε ελεύθερα να ζούμε, να εργαζόμαστε, να ευημερούμε, να ελπίζουμε στην Κύπρο που θα είναι απαλλαγμένη από διαχωριστικές γραμμές και συρματοπλέγματα».

«Είμαστε αποφασισμένοι απέναντι στις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στην προκλητική στάση της Τουρκίας και τις παράνομες ενέργειές της στην πόλη της Αμμοχώστου που, όπως τόνισε, «βρίσκουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα και την επιμονή μας, που έχουν ένα ξεκάθαρο στόχο, μέσα από τον διεκδικητικό ρεαλισμό, και μακριά από τις όποιες ανούσιες και αντιπαραγωγικές επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις, που συνειδητά επιλέγω να απέχω, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017».

«Η συνεχής θέα της σημαίας του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο και η τραγική εικόνα της στρατικοποιημένης πόλης της Αμμοχώστου συνιστούν από μόνα τους γεγονότα που καθημερινά μας σπρώχνουν στο να προσπαθούμε περισσότερο για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση, που θα είναι και η μόνη δικαίωση των αγώνων και των θυσιών του λαού και των προγόνων μας», υπογράμμισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Όχι σε νέα τετελεσμένα»

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε το πέρασμα του χρόνου να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, ακόμη πιο δυσμενή για εμάς, απομακρύνοντας περισσότερο την προοπτική λύσης του Κυπριακού, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο για επίτευξη της πολυπόθητης λύσης», ανέφερε.

«Εργαζόμαστε, δουλεύω εντατικά με τους συνεργάτες μου, και θέλω να μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό, για μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λύση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, χωρίς κατοχικούς στρατούς και εγγυήσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κύπριος Πρόεδρος.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024