Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Κυπριακό θα είναι πάντα στο τραπέζι των ευρωτουρκικών, διαμηνύει ο Μητσοτάκης

Το Κυπριακό θα είναι πάντα στο τραπέζι των ευρωτουρκικών, διαμηνύει ο Μητσοτάκης

Ο Μητσοτάκης από την Κύπρο θέλησε να καταστήσει σαφές ότι μετέφερε στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ότι μία βελτίωση, διαφαινόμενη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει και το Κυπριακό.

Τα δικά τους μηνύματα σε Άγκυρα, ΕΕ και διεθνή κοινότητα ότι τόσο οι ευρωτουρκικές όσο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα και από το Κυπριακό έστειλαν κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων από τη Λευκωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέλει να βάλει τέλος στα σενάρια περί «διαφορών» Ελλάδας και Κύπρου.

Ιδιαίτερης σημασίας για τη Λευκωσία η ανακοίνωση της σύστασης Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, Ελλάδας – Κύπρου, κάτι που επιδίωκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με την πρώτη συνάντηση να τοποθετείται στις 11-12 Οκτωβρίου και μάλιστα στη Ρόδο, για συμβολικούς λόγους.

Στη Ρόδο που το κόστος της αναδάσωσης μετά τις πυρκαγιές ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει η Λευκωσία.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε Ερντογάν 

Ο Μητσοτάκης από την Κύπρο θέλησε να καταστήσει σαφές ότι μετέφερε στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ότι μία βελτίωση, διαφαινόμενη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει και το Κυπριακό. Δεν μπορεί να είναι ένα περιχαρακωμένο πρόβλημα το οποίο το αφήνουμε στην άκρη, διότι πολύ απλά είναι τόσο σημαντικό για τους δυο μας -αλλά πιστεύω και για την Ευρωπαϊκή Ένωση- ώστε να πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι των συζητήσεων».

Οι τουρκικές θέσεις 

Το ερώτημα είναι τι σκοπεύει να κάνει τελικά ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος μέχρι στιγμής στις δύο επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει από την επανεκλογή του μέχρι σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο έχει στις δηλώσεις επιχειρήσει να κάνει σαφές ότι δεν συζητά για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, υπογραμμίζοντας μάλιστα την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ να αναγνωρίσουν τις νέες πραγματικότητες στο νησί και την κυριαρχική ισότητα του ψευδοκράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, με Άγκυρα και κατεχόμενα να επιχειρούν διαρκώς νέα τετελεσμένα με στόχο και κάποιες – έστω και μικρές – κινήσεις αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τρίτες χώρες.

Τα τετελεσμένα 

Είναι ενδεικτική η προσπάθεια που κατέβαλε ο Ερντογάν να το 2022 να πείσει το ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, η πρώτη πτήση που θα προσγειωθεί στο νέο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν των κατεχομένων να είναι ρωσική. Χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.

Τελικά τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο ίδιος ο Ερντογάν ένα χρόνο μετά στις 20 Ιουλίου του 2023 χωρίς να έχει εγκαταλείψει τους στόχους του.

Στο κάδρο της προσπάθειας νέων τετελεσμένων και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

«Δεν συζητάμε λύση δύο κρατών» 

Ο Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά πάντως, επέμεινε ότι η Αθήνα – όπως άλλωστε και η Λευκωσία – δεν συζητά σε καμία περίπτωση λύση δύο κρατών. Σημείωσε δε ότι «η επιμονή σε μία επί της αρχής λύση δύο κρατών οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε ένα αδιέξοδο» και υπογράμμισε ότι το μετέφερε και στον Ερντογάν. «Και πάλι, πρέπει να επανέλθουμε στο αρχικό σκεπτικό -εγώ επιμένω- να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που σταματήσαμε στο Κραν Μοντανά, να διαφυλάξουμε το κεκτημένο όσων είχαν συμφωνηθεί για να προχωρήσουμε από εκεί. Αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, τους όρους μιας λύσης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από πολλαπλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης.

Στόχος η άρση του αδιεξόδου 

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι επιδίωξη του είναι μοναδική του επιδίωξη, μέσα από την πρόταση για μια κίνηση αντίστοιχη με τον Γενικό Γραμματέα είναι η άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017. «Και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν χωρίς να υποβαθμίζουμε τις δυσκολίες ή τα προβλήματα. Πολύ εύστοχα ανέφερε και προηγουμένως ο Κυριάκος ότι δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση προφανώς, αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση ότι εμείς θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας» σημείωσε.

Σημαντική ΕΕ 

Τόνισε δε ότι «είναι σημαντικό ότι σε αυτή μας την επιδίωξη για επανέναρξη των συνομιλιών έχουμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θεωρώ ότι και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και είναι γι΄ αυτό το λόγο για παράδειγμα που στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε επίσκεψη στην Κύπρο, αναμένω επίσκεψη από Αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, που θα προετοιμάσει το έδαφος, έτσι ώστε να υπάρξει μια κοινή συνάντηση των τριών μας στη Νέα Υόρκη, συνάντηση όμως που θα ακολουθήσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Και για μας αυτή τη στιγμή, ο επιδιωκόμενος στόχος όσον αφορά τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο διορισμός αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών».

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας 

Ιδιαίτερα σημαντικό για τη Λευκωσία το γεγονός της σύστασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου που θα δώσει τη δυνατότητα, όπως αναφέρθηκε να μπορούν οι δύο χώρες να βρίσκονται με τα υπουργικά τους συμβούλιο «σε μία πιο αναλυτική συζήτηση που θα προωθεί συνολικά τη διμερή μας ατζέντα, πέραν των μεγάλων και σημαντικών γεωπολιτικών ζητημάτων».

Διπλωματικοί σταθμοί 

Στους διπλωματικούς σταθμούς που έχουν μπροστά τους Αθήνα και Λευκωσία είναι ο επαναπρογραμματισμός της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που σύμφωνα με τον Χριστοδουλίδη θα γίνει, πιθανότατα, πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τα ραντεβού που θα κλειστούν στη Νέα Υόρκη, το ΑΣΣ Ελλάδας – Κύπρου που θα ακολουθήσει αλλά και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που μάλλον θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Σημαντικές και οι διεργασίες που θα λάβουν χώρα και εντός ΕΕ, σε σχέση με την προώθηση των ευρωτουρκικών ζητημάτων, που Αθήνα και Λευκωσία προειδοποιούν ότι περνούν και από το Κυπριακό.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024