Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε αναζήτηση ταχύτερου βηματισμού η κυβέρνηση, πέρα από τις φωτιές

Σε αναζήτηση ταχύτερου βηματισμού η κυβέρνηση, πέρα από τις φωτιές

Η ατζέντα της Πολιτικής Προστασίας κυριάρχησε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο

Στη συμπλήρωση ακριβώς ενός μήνα από την επανεκλογή της κυβέρνησης και εν μέσω της σοβαρής κρίσης, που δοκιμάζει μέρα με τη μέρα την αποτελεσματικότητα της Πολιτικής Προστασίας και του κρατικού μηχανισμού, συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες, κυρίως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της πρώτης περιόδου.

Θέματα οικονομίας, Υγείας και Δικαιοσύνης (συγκεκριμένα, η επιλογή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα και της νέας εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη) συζητήθηκαν υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, ωστόσο η αρχικώς προγραμματισμένη ατζέντα δεν άνοιξε καν ολόκληρη. Και αυτό είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι τα ζητήματα της πυροπροστασίας τέθηκαν στο επίκεντρο της πρωινής συνεδρίασης.

Οσο κι αν το Μαξίμου επιδιώκει έναν ταχύτερο βηματισμό προς τα εμπρός ως σήμα ότι το κυβερνητικό έργο δεν μένει πίσω, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζονται σε ανασχεδιασμούς δράσεων, αναβολές, έκτακτες αποφάσεις.

Η είδηση της συντριβής του Καναντέρ και της τραγικής απώλειας των δύο πιλότων στην Εύβοια αυτόματα ανέτρεψε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού (αναβλήθηκε η σημερινή συνάντησή του με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία και ακυρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας) και ταυτόχρονα «κάηκε» εκτάκτως η προωθητική ατζέντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις εμπροσθοβαρείς συζητήσεις που επρόκειτο να γίνουν χθες σχετικά με τους βασικούς στόχους των υπουργείων για το 2024 αλλά και τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης μετατέθηκαν για το επόμενο Υπουργικό.

Αυξήσεις μισθών

Στην εκτός Πολιτικής Προστασίας ατζέντα, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε χθες. Στόχος, ένα σαφές μήνυμα αξιοπιστίας προς τους πολίτες για την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων.

Ο ίδιος ρίχνει βάρος στις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με «οριζόντιες αυξήσεις για όλους, αλλά στοχευμένες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά και σημαντικές αυξήσεις για τους υπαλλήλους στους οποίους έχουμε αναθέσει ιδιαίτερες ευθύνες και αρμοδιότητες» όπως είπε για να σκιαγραφήσει τη «λογική» της παρέμβασης.

Οι συζητήσεις στάθηκαν και στο μείζον θέμα της ακρίβειας, με προειδοποίηση του Μητσοτάκη προς τους επιχειρηματίες ότι «θα είμαστε αμείλικτοι σε οποιαδήποτε παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού».

Πρώτη κουβέντα έγινε και για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, οι οποίες θα κλειδώσουν – κατά τις επιταγές του επιτελικού κράτους – στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Αυτές θα ξεπεράσουν τις 16.000 και, κατά τον σχεδιασμό, όπως δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» την προηγούμενη εβδομάδα, η μερίδα του λέοντος των προσλήψεων θα κατευθυνθεί προς την Υγεία – γιατροί, κυρίως νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ. Οι περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίου θα αντληθούν από τη δεξαμενή του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ τον περασμένο Μάρτιο, επιβεβαίωσε επίσης ο Πρωθυπουργός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024