Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστοδουλίδης σε Μητσοτάκη: Η Κύπρος αναλαμβάνει το κόστος αναδάσωσης στη Ρόδο

Χριστοδουλίδης σε Μητσοτάκη: Η Κύπρος αναλαμβάνει το κόστος αναδάσωσης στη Ρόδο

Σε κοινές δηλώσεις για το Κυπριακό, τα περιφερειακά ζητήματα, αλλά και το μεταναστευτικό, προχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, της Κύπρου

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές στη Ρόδο.

Υπήρξε άλλωστε μεγάλο ενδιαφέρον από Κύπριους πολίτες και επιχειρηματίες να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, όπως είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, κάνοντας αναφορά στους ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Όσον αφορά στην Ενέργεια και το Μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής, ούτως ώστε να οδηγηθούμε στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης για το Μεταναστευτικό.

Μητσοτάκης: «Η Κύπρος υπήρξε εξ αρχής συμπαραστάτης μας στην μάχη με τις πυρκαγιές»

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Κύπρος υπήρξε εξ αρχής συμπαραστάτης μας στην μάχη με τις πυρκαγιές και ευχαρίστησε τον λαό της Κύπρου και σημείωσε ότι η στενή συνεργασία των δυο κυβερνήσεων θα επιστεγαστεί με το συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο πρώτο συμβούλιο συνεργασίας στις 11 και 12 Οκτωβρίου και αυτό θα γίνει στην Ρόδο για να ευχαριστήσουμε και έμπρακτα για την απόφαση της Κύπρου να αναλάβει την αναδάσωση του νησιού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι βρίσκεται στην Κύπρο λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές του Ιουνίου που ανανέωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνησή του και επανέλαβε ότι πλησιάζουμε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αναφέρθηκε και στην ψήφο των αποδήμων λέγοντας ότι το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε αφορά και όσους ζουν στην Κύπρο και θα έχουν το δικαίωμα ψήφου. Η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά με μοναδικό μέλημα μας τον τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο.

«Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μια χώρα μέλος της ΕΕ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι οι δυο χώρες συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό να διεκδικούν μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ που ήταν είναι και θα παραμείνουν οδηγός μας. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, σημείωσε και τόνισε ότι είναι εκτός ατζέντας κάθε διχοτομική σκέψη.

Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και για την εφαρμογή των συμπερασμάτων που πρόσφατου ευρωπαϊκού συμβουλίου, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην διαφαινόμενη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων την οποία πρέπει να αγκαλιάσουμε αρκεί να είναι σταθερή και μη αναστρέψιμη. Δεν είμαστε αφελείς, πρόσθεσε.

«Η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατική της συμπεριφορά»

Για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι επιδίωξε τόσο ο ίδιος όσο και ο Ερντογάν την επανέναρξη μια περιόδου καλών σχέσεων και την ενεργοποίηση διμερών διαύλων επικοινωνίας και διατήρηση του κλίματος επικοινωνίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει μεταβάλλει την πολιτική της, αλλά θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο και η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατική της συμπεριφορά και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις της προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Η βελτίωση αυτή, εκτίμησε, μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό.

Σχετικά με το μεταναστευτικό και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κατά την διάρκεια των δηλώσεων του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας πως αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο τις χώρες υποδοχής. Πρόσθεσε δεν ότι «Δεν θα λυθεί αν δεν εξαρθρώσουμε τα άθλια δίκτυα των διακινητών.»

Δείτε το βίντεο

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024