Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επενδυτική βαθμίδα: Μετά τη Scope Ratings έρχονται και οι μεγάλοι οίκοι

Επενδυτική βαθμίδα: Μετά τη Scope Ratings έρχονται και οι μεγάλοι οίκοι

Πώς αξιολογούν οι συστημικοί οίκοι την ελληνική οικονομία

Ανοίγει ο δρόμος της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, μετά την αναβάθμιση της από τον οίκο Scope Ratings.

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της σε ΒΒΒ– με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+ με θετικές προοπτικές,

Η αναβάθμιση που σηματοδοτεί την ανεπίσημη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική διαβάθμιση μετά από 13 χρόνια θεωρείται προπομπός για τις επόμενες αξιολογήσεις που επίκεινται έως το τέλος του έτους και την επάνοδο του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα.

Tη σκυτάλη των αξιολογήσεων παίρνουν από Σεπτέμβριο τέσσερις μεγάλοι οίκοι, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα το ευρωσύστημα και τους οποίους λαμβάνει υπ’ όψιν η ΕΚΤ.

Πρώτη αξιολόγηση είναι από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, με τον οίκο να δίνει σήμα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ο οίκος έστειλε μήνυμα ότι οι συνθήκες που οδηγούν την Ελλάδα προς την επενδυτική βαθμίδα θα φέρουν μια ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, θα επιταχύνουν τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσουν το λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να βελτιωθούν λόγω των καλύτερων αντιλήψεων για τον κίνδυνο, αν και στο πλαίσιο των ακόμη πιο αυστηρών παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Μία εβδομάδα μετά, στις 15 Σεπτεμβρίου, ακολουθεί ο οίκος Moody’s, ο οποίος αναμένεται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο χωρίς όμως να δώσει την επενδυτική βαθμίδα, αφού πρόκειται για τη μοναδική αξιολόγηση που απέχει τρεις βαθμίδες. Στις 20 Οκτωβρίου είναι η σειρά του S&P. Την πρώτη Δεκεμβρίου, ο κύκλος κλείνει με τη Fitch.

Η προτεραιότητα

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως νούμερο 1 προτεραιότητα την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τόσο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της, όσο και της τωρινής. Από το Μαξίμου είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι το αργότερο έως τον Δεκέμβριο η Ελλάδα πλέον θα έχει μπει ξανά στο ραντάρ των ξένων θεσμικών επενδυτών

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τράπεζας της Ελλάδος, με τον επικεφαλής της σε κάθε ευκαιρία να αναφέρεται στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στο επενδυτικό status.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η ανάκτηση του investment grade, θα φέρει νέα κεφάλαια στις ελληνικές μετοχές και στα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές βάσει καταστατικού δεν επιτρέπεται να ανοίγονται σε περιουσιακά στοιχεία μη επενδυτικής διαβάθμισης. Μόλις 10% των θεσμικών επενδυτών δύνανται να τοποθετούνται σε περιουσιακά στοιχεία με βαθμολογία non investment grade.

Πλέον, οι επόμενες αξιολογήσεις αποκτούν βαρύνουσα σημασία και απομένει να διαπιστωθεί ποιος θα είναι ο οίκος που θα επιστρέψει πρώτος την πολύκροτη επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία.

Πατέλης: Πάμε γερά το φθινόπωρο για τον στόχο μας

Ανάρτηση στο TikTok έκανε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την έκθεση της Scope Ratings.

«Απόψε και ο οίκος Scope Ratings αναβάθμισε τη χώρα μας σε επενδυτική βαθμίδα. Λέγοντας ότι έχουμε πάλι κυβέρνηση που συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Έχουμε το δημόσιο χρέος που συνεχίζει και πέφτει ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι τράπεζες που έχουν εξυγιανθεί και η στήριξη από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Η Scope δεν είναι ακόμη επιλέξιμη από την ΕΚΤ, αλλά μαζί με την R&I δημιουργούν κλίμα και πάμε γερά το φθινόπωρο για τον στόχο μας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» είπε ο Αλέξης Πατέλης, σχολιάζοντας την αναβάθμιση.

Πηγή: OT

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024