Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Στοκχόλμη προετοιμάζεται για ισλαμικές αντεκδικήσεις - «Στοχεύστε Σουηδούς»

Η Στοκχόλμη προετοιμάζεται για ισλαμικές αντεκδικήσεις – «Στοχεύστε Σουηδούς»

Με τη φωτιά, φαίνεται να παίζει η Σουηδία, καθώς οι αστυνομικές αρχές έδωσαν άδεια  για άλλη μια καύση κορανίου στη πόλη Bromma. Την ίδια στιγμή η Στοκχόλμη παίρνει αντιτρομοκρατικά μέτρα μετά τις απειλές από ισλαμικές οργανώσεις.

Το πιο πρόσφατο «λάδι» στη φωτιά που έριξαν οι σουηδικές αρχές είναι η χορήγηση άδειας –όπως φαίνεται στο site της αστυνομίας– σε μια γυναίκα να πραγματοποιήσει καύση του ιερού βιβλίου μουσουλμανικού τη Πέμπτη 3 Αυγούστου στη παραλία Ängbybadet.

Το κίνητρο της γυναίκας πίσω από το κάψιμο του Κορανίου είναι ότι το Κοράνι έχει σκοτώσει πολλούς ανθρώπους, σύμφωνα με την ίδια.

Μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet είπε «Ελπίζω όλος ο κόσμος να ακούσει αυτό το μήνυμα γιατί είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η θρησκεία είναι πολιτική».

Η γυναίκα δεν θέλει να ταυτιστεί με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία, αλλά λέει ότι ακολουθεί τα λόγια του Χριστού και τις δέκα εντολές της Βίβλου. Στο ραδιόφωνο P4 Stockholm είπε ότι είναι η πρώτη φορά που κάνει αίτηση για να κάψει Κοράνι και ότι θα το επαναλάβει.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορα μέρη όπου κάηκαν Κοράνια, προκαλώντας μεγάλη οργή στις μουσουλμανικές χώρες. Μέσα στον Ιούλιο μάλιστα, δέχτηκε επίθεση η πρεσβεία της Σουηδίας στο Ιράν από εξοργισμένο πλήθος.

Ashab al-Kahf: Χτυπήστε του Σουηδούς

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ιρακινή ένοπλη ομάδα Ashab al-Kahf, εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι «θα στόχευε όλα τα εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα της Σουηδίας στο Ιράκ».

«Θα το έπαιρνα πολύ σοβαρά γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θα το εκλάβουν αυτό ως σημάδι ότι είναι θεμιτό να αναζητούν και να σκοτώνουν Σουηδούς» ανέφερε στο σουηδικό κανάλι tv4 τις προηγούμενες ημέρες ο Σουηδικός ειδικός στη τρομοκρατία στο DIS Stockholm δρ. Hans Brun.

«Αυτή είναι πιθανώς μια απειλή για περισσότερους Σουηδούς γενικά, ακόμη και εκτός Ιράκ. Επομένως, δεν πρέπει να περιορίσουμε αυτή την απειλή μόνο στη Βαγδάτη. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τη μεμονωμένη δράση αλλού». 

Μεταξύ άλλων, η Ashab al-Kahf έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις με ρουκέτες κατά των αμερικανικών δυνάμεων, όπως επίσης και την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη το 2020.

«Μετά το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη και την επίθεση στη σουηδική πρεσβεία και την τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί, η ομάδα Ashab al-Kahf εκπέμπει πλέον βίαιες απειλές κατά των Σουηδών» αναφέρει η σουηδική τηλεόραση.

«Η ιδεολογία της ομάδας βασίζεται σε μια ισχυρή αντίθεση στο Ισραήλ και τους Εβραίους. Είναι επίσης γνωστό ότι έχουν διασυνδέσεις με το ιρανικό κράτος. Τα γεγονότα με τις καύσεις του Κορανίου είναι μια πράξη πολέμου και ένα σημάδι για να ενεργήσουμε σκληρά, γράφει η ομάδα στο Telegram» υποστηρίζει το κανάλι tv4.

Απειλητικά μηνύματα στο κινητό Σουηδών

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν σουηδικά ΜΜΕ, οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους δράστες αποστολής γραπτών μηνυμάτων προς Σουηδούς πολίτες, ζητώντας εκδίκηση από άτομα που βεβήλωσαν το Κοράνι. Για να μην διαρεύσουν φωτογραφίες τους και πληροφορίες, ζητάνε ως αντάλλαγμα χρήματα.

Μια γυναίκα στη δυτική Σουηδία, λέει ότι ξύπνησε έχοντα λάβει στο κινητό της τηλέφωνο παρόμοιο μήνυμα.

«Ξύπνησα με το γραπτό μήνυμα στις 04.30. Έμοιαζε σαν να ήταν ένα γραπτό μήνυμα. Το αντιλήφθηκα σαν «κυνήγι μαγισσών», ότι ψάχνεις για εκδίκηση. Αισθάνομαι σαν να κλιμακώνεται η ατμόσφαιρα, είναι δυσάρεστο. Είμαι μητέρα μικρών παιδιών και να ξυπνάω έτσι με ένα μήνυμα που σου ζητάει να στείλεις φωτογραφίες και ούτω καθεξής… Όχι, δεν είναι καλό», λέει.

Σε επιφυλακή για χτύπημα οι Σουηδικές αρχές

Η νέα βλάσφημη -ναζιστική για πολλούς- ιεροτελεστία έρχεται, ενώ οι σουηδικές αρχές προετοιμάζονται για τυχόν τρομοκρατικό χτύπημα από ισλαμικές οργανώσεις ως αντίποινα.

Μετά την αύξηση του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής της χώρας στα τέλη Ιουλίου, η Σουηδία έχει εκδώσει μια αυστηρή προειδοποίηση ασφαλείας, ύστερα, από εμπρηστικές διαμαρτυρίες για τη βεβήλωση του Κορανίου.

«Τα πρόσφατα καταστροφικά γεγονότα -ιδίως, διάφορες επιδεικτικές καύσεις- έχουν αυξήσει τους κινδύνους για τη Σουηδία», δήλωσε πρόσφατα ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson.

Η εντολή για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας περιλαμβάνει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και διάφορα όργανα επιβολής του νόμου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ είπε ότι τα έκτακτα νέα μέτρα θα επιτρέψουν στη Σουηδία να «αποτρέψει και να εμποδίσει την τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό».

Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας είχε καθορίσει ότι ήταν πλέον στόχος «προτεραιότητας» από ισλαμικές μαχητικές ομάδες.

Οι μικρές διαμαρτυρίες που βεβηλώνουν το ισλαμικό ιερό βιβλίο έχουν πυροδοτήσει μια διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Σουηδίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής, καθώς και μια αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια.

Ο Ulf Kristersson, δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για τις συνέπειες εάν επιτραπεί να διεξαχθούν περισσότερες διαδηλώσεις κατά του Κορανίου.

«Αν χορηγηθούν άδειες, θα αντιμετωπίσουμε κάποιες μέρες όπου υπάρχει σαφής κίνδυνος να συμβεί κάτι σοβαρό. Ανησυχώ πάρα πολύ για το τι μπορεί να οδηγήσει» είπε.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024