Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόνο ηλεκτρονικά η πληρωμή ενοικίων, μείωση χρήσης μετρητών

Μόνο ηλεκτρονικά η πληρωμή ενοικίων, μείωση χρήσης μετρητών

Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο προβλέπει την επέκταση των POS και κίνητρα για ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αυξημένα πρόστιμα στους παραβάτες

Με την περιστολή της φοροδιαφυγής να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει αρχίσει να σχεδιάζει τα μέτρα που θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή.

Στις παρεμβάσεις που εξετάζονται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία υπολογίζεται σε 8-10 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Oμηρος Τσάπαλος, περιλαμβάνονται:

  1. Υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή ενοικίων.
  2. Μείωση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές κάτω από τα 500 ευρώ.
  3. Πληρωμές σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, αποκλειστικά μέσω POS.
  4. Αύξηση των προστίμων και κυρώσεων για όσους δεν κόβουν αποδείξεις με αναμόρφωση του ποινολογίου που ισχύει σήμερα.
  5. Αναμόρφωση κινήτρων για ηλεκτρονικές αποδείξεις. Μετά την αποτυχία του μέτρου της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επανεξετάζονται από μηδενική βάση τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για τις αποδείξεις, το οποίο θα είναι πιο ελκυστικό για τους φορολογουμένους ώστε να μην επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά. «Προκειμένου ο πολίτης να αποφύγει το να μπει στον πειρασμό να πληρώσει με μετρητά, άρα να κάνει μια συναλλαγή που μπορεί να είναι και φθηνότερη χωρίς να κοπεί το νόμιμο παραστατικό, θα πρέπει να του δώσεις και κάποιο κίνητρο παραπάνω. Η στόχευσή μας όμως είναι ο πολίτης να έχει κάποιο κέρδος από το αν ζητήσει την απόδειξη – κέρδος ή στην πηγή κατά τη συναλλαγή ή κατά τη φορολόγησή του. Αυτά όλα θα αποκαλυφθούν και θα ξεδιπλωθούν σταδιακά» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή, τα  χρήματα που θα προκύψουν ως επιπλέον κέρδος, θα τα διοχετεύσουμε στο να ασκήσουμε και κοινωνική πολιτική για τους ευάλωτους, αλλά και να μειώσουμε σταδιακά και τα φορολογικά βάρη, δεν πρόκειται δηλαδή αυτά τα χρήματα που θα βρούμε από τη φοροδιαφυγή να τα βάλουμε σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να τα κοιτάμε. Θέλουμε να τα αβγατίσουμε με απλά λόγια» σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024