Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζουμάκας: Θέλουμε την κυβέρνηση και όχι να είμαστε δεύτερο κόμμα

Τζουμάκας: Θέλουμε την κυβέρνηση και όχι να είμαστε δεύτερο κόμμα

Ο Στέφανος Τζουμάκας δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επαναπροσδιορισμό, ανασύνταξη και πλειοψηφική πολιτική

Για τα αίτια της διπλής εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει, καθώς και τη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, μίλησε ο Στέφανος Τζουμάκας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε, «η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλεται σε στρατηγικά θέματα στην πολιτική. Το πρώτο στρατηγικό ζήτημα είναι η αξιοπιστία. Διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο αναξιοπιστίας, λόγω συγκεκριμένων ενεργειών που ως υπόβαθρο είχε την αναξιοπιστία που διήλθε ο χώρος κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Δεύτερο στρατηγικό ζήτημα είναι ποιες λύσεις έχουμε εμείς, πού οδηγούμε τη χώρα εμείς», σημείωσε ο κ. Τζουμάκας. «Πρώτα η θετική Πολιτική που δίνει κατεύθυνση. Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Δεν είναι πρώτο θέμα τι κάνουν οι άλλοι, ‘το καθεστώς Μητσοτάκη’ και ‘Μητσοτάκης ΑΕ’», είπε χαρακτηριστικά.

Και τόνισε πως «όταν δεν προβάλλεις μια ολιστική πολιτική για το ποια είναι η κατεύθυνση που δίνεις στη χώρα, το κενό, όπως συμβαίνει στη Φυσική, θα καλυφθεί από αλλού. Στα μεγάλα θέματα, δεν φταίνε οι άλλοι, όταν εσύ κάνεις απλώς πολιτικό συνδικαλισμό».

«Η ΝΔ κάνει τη δουλειά της, εμένα με ενδιαφέρει τι κάνουμε εμείς. Με δηλώσεις και περιγραφές, δε γίνονται ούτε πολιτικές, ούτε διαμορφώνονται γεγονότα. Εμείς θα οδηγήσουμε τη χώρα και έχουμε αυτές τις λύσεις. Η κριτική στον Μητσοτάκη και οι επιθέσεις δεν αρκούν», είπε ακόμη ο Στέφανος Τζουμάκης, προσθέτοντας ότι «έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογική ήττα η πολιτική του Μητσοτάκη, όχι να επικρατούν επιθέσεις του τύπου ‘θα σε ρίξω, θα με ρίξεις’».

«Θέλουμε την κυβέρνηση και όχι να είμαστε δεύτερο κόμμα»

«Θέλουμε την πλειοψηφία, θέλουμε την κυβέρνηση και όχι να είμαστε δεύτερο κόμμα», επισήμανε και αναφέρθηκε «στο επόμενο στρατηγικό ζήτημα της ήττας», όπως το χαρακτήρισε, «που είναι η απλή αναλογική».

Υπογράμμισε ότι «υπήρχε και υπάρχει στο χώρο μια κουλτούρα δευτέρου κόμματος. Δε θέλουν ορισμένοι 151 έδρες στη Βουλή, δε θέλουν να είναι κυβερνητικό κόμμα και αυτό είχε συνέπειες. Δεν πρόκειται, όμως, για λάθος. Ο καθένας κάνει αυτό που είναι».

Προσέθεσε πως ακόμη και μετά την επιλογή που έγινε για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα, «η διαχείριση που έγινε οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε ήττα», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τη μία μιλούσαν για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, την άλλη για κυβέρνηση ανοχής κλπ. Αυτή η διαφορετικότητα στη συνεκδοχή για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, δημιούργησε ένα πλέγμα αστάθειας».

«Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό, ανασύνταξη και πλειοψηφική πολιτική», επισήμανε ο κ. Τζουμάκας.

«Ο Τσίπρας δεν έπρεπε να παραιτηθεί»

«Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη γνώμη μου, δεν έπρεπε να παραιτηθεί», δήλωσε ο Στέφανος Τζουμάκας και προσέθεσε πως «αναγνώρισε την ευθύνη του και έπρεπε να μείνει επικεφαλής της ανασύνταξης του χώρου, και για να λάβουμε μέρος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, τις Ευρωεκλογές, και για να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό κόμμα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σοβαρά ζητήματα ως πολιτικό κόμμα, είναι κυρίως κόμμα μηχανισμών και συσχετισμών», ανέφερε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να αποκτήσει πολιτική ενότητα και να είναι εκλογικό κόμμα και όχι κόμμα συσπειρώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η απόφασή του (σ.σ. Τσίπρα) είναι απολύτως σεβαστή. Το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα παραμένει ισχυρό, με εμβέλεια όχι μόνο στη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά και διεθνώς», σημείωσε επίσης.

«Γιατί έθεσα υποψηφιότητα»

Ο κ. Τζουμάκας αναφέρθηκε και στον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένας βασικός λόγος που έθεσα υποψηφιότητα είναι γιατί χρειάζεται πολιτική ηγεσία, με πολιτική κατεύθυνση. Προηγείται η πολιτική και προηγείται η πραγματική οικονομία. Αν δεν παράγω, αν δεν έχω τη δυνατότητα να έχω προϊόντα, αγορές, εξαγωγές, θέσεις εργασίας και αμοιβές, δεν μπορώ να ασχολούμαι συνέχεια με το έλλειμμα και το χρέος. Αυτοί είναι μόνο δύο από τους 30 και πλέον δείκτες της οικονομίας. Όταν έχω παραγωγή και πλούτο, μιλάω για διανομή. Αυτό είναι κρίσιμο και για την Αριστερά», εξήγησε.

Και έφερε ως παράδειγμα την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και άλλες δεξιές κυβερνήσεις, η οποία δίνει επιδόματα, «που ναι μεν ανακουφίζουν πολίτες, αλλά δε δεσμεύουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σε μια άλλη κατεύθυνση για την πραγματική της οικονομία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να πάει στην πολιτική πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Το 80% των πολιτών έχει συμφέρον από μια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το 80% που δοκιμάζεται. Πρώτα κοιτάμε τις πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες και μετά τα ιδεολογικά ρεύματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Τζουμάκας.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, «οι διάφορες συζητήσεις που γίνονται για ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχετίζονται με το γεγονός ότι υπάρχει ένα υπόβαθρο: ότι δεν οδηγώ εγώ, δεν έχω τις λύσεις, είμαι αντίβαρο στο σύστημα».

«Δεν θα υπάρξουν διαλυτικά φαινόμενο στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Εγώ δε θέλω να είμαι αντίβαρο στο σύστημα. Θέλω να είμαι η άλλη λύση, η προοδευτική στρατηγική», τόνισε, σημειώνοντας πως για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν 150.000 άνθρωποι και ψήφισαν για τον Αλέξη Τσίπρα.

«Όταν αυτούς τους ανθρώπους δεν τους θεωρούμε ισότιμους, δεν συμπορευόμαστε, αλλά τους θέλουμε για χρήση εκλογική, τότε το αποτέλεσμα είναι σαφές», ανέφερε.

Τέλος, ο Στέφανος Τζουμάκας ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση για διαλυτικά φαινόμενα. Μπορούμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανακάμψουμε, δημιουργούμε πλαίσιο αξιοπιστίας, πρώτα η πολιτική, πρώτα η πικονομία, πρώτα η κοινωνία. Έχουμε δυνατότητες με κουλτούρα πλειοψηφίας».

«Το σύστημα, λόγω της κρίσης, έχει ένα σχεδιασμό ενσωμάτωσης του προοδευτικού κινήματος – το έκανε με το εργατικό κόμμα στο ΗΒ, με την ιταλική Αριστερά και με τη γερμανική Σοσιαλδημοκρατία. Με εμάς δεν θα το επιτύχει», τόνισε καταληκτικά.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024