Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Meta: Μπλόκο στις ειδήσεις κόντρα στον καναδικό νόμο για αποζημίωση εκδοτών

Meta: Μπλόκο στις ειδήσεις κόντρα στον καναδικό νόμο για αποζημίωση εκδοτών

Η εταιρεία του Ζάκερμπεργκ υποστηρίζει ότι είναι παράλογο να πληρώνει για τα δικαιώματα του ενημερωτικού περιεχομένου στις πλατφόρμες της.

Όλο το ειδησεογραφικό περιερχόμενο άρχισε την Τρίτη να εξαφανίζεται από το Facebook και το Instagram στο καναδικό Διαδίκτυο, μετά την ψήφιση νόμου που θα υποχρέωνε τη Meta Platforms να αποζημιώνει τους εκδότες.

Η καναδική κυβέρνηση καταδίκασε την κίνηση ως «ανεύθυνη» και προειδοποίησε την εταιρεία πως όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Καναδά, εν μέσω εκκλήσεων για ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ανάγκαζε τις μεγάλες πλατφόρμες να πληρώνουν για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Η νομοθεσία που ενέκρινε το καναδικό κοινοβούλιο (Online News Act) θα υποχρέωνε εταιρείες όπως η Google και η Meta να διαπραγματεύονται συμφωνίες με τους εκδότες της καναδικής αγοράς.

Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα χωρίς τροποποιήσεις και προειδοποίησαν πως θα μπλοκάρουν το ειδησεογραφικό περιεχόμενο για όλους τους χρήστες τους στον Καναδά.

Οι ενημερωτικοί οργανισμοί «μοιράζονται εθελοντικά το περιεχόμενό τους στο Facebook και το Instagram προκειμένου να διευρύνουν το κοινό τους και να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους» δήλωσε η Ρέιτσελ Κάραν, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής της Meta στον Καναδά. «Αντιθέτως, γνωρίζουμε ότι ο κόσμος που χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες μας δεν έρχεται σε εμάς για ειδήσεις» είπε σύμφωνα με το Reuters.

Για «ανεύθυνη» συμπεριφορά της εταιρείας έκανε λόγο ο καναδός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πασκάλ Σεντ- Οντζ.  «Προτιμούν να στερούν από τους χρήστες τους την πρόσβαση σε ποιοτικά τοπικά νέα αντί να πληρώνουν το μερίδιο που αναλογεί στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς» είπε.

Το δε δημόσιο καναδικό δίκτυο CBC κατηγόρησε τη Meta για «κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά».

Σύνδεσμοι

Ο νόμος στον Καναδά έρχεται μετά την αντίστοιχη νομοθεσία που ψήφισε πρώτη η Αυστραλία το 2021. Και σε εκείνη την περίπτωση η Meta και η Google είχαν απειλήσει με μπλόκο στις ειδήσεις, τελικά όμως η νομοθεσία τροποποιήθηκε και οι εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνίες με τους εκδότες.

Στην περίπτωση του καναδικού νόμου, η Google υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι πιο ευρεία από αυτά που εφαρμόζονται στην Αυστραλία και χώρες της Ευρώπης, καθώς χρεώνει τις εταιρείες για τους συνδέσμους ενημερωτικών ιστοσελίδων που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η Meta είχε απαντήσει στην καναδική κυβέρνηση ότι η ειδησεογραφία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 3% του περιεχομένου της και δεν έχει οικονομική αξία για την εταιρεία.

Το επιχείρημα αυτό είχε προκαλέσει τον Μάιο την αντίδραση του πρωθυπουργού Τριντό, ο οποίος το χαρακτήρισε «επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την οικονομία».

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024