Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπουρκίνα Φάσο και Μαλί: «Κήρυξη πολέμου» εναντίον μας τυχόν επέμβαση στον Νίγηρα

Μπουρκίνα Φάσο και Μαλί: «Κήρυξη πολέμου» εναντίον μας τυχόν επέμβαση στον Νίγηρα

Οι χούντες στην Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί προειδοποίησαν τους ηγέτες δυτικοαφρικανικών κρατών για την πρόθεσή τους να επέμβουν στρατιωτικά στον Νίγηρα, ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με την κήρυξη πολέμου εναντίον τους.

Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για ν’ αποκατασταθεί στην εξουσία ο εκλεγμένος πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ, ανατραπείς με πραξικόπημα την περασμένη εβδομάδα, θα εκλαμβανόταν ως «κήρυξη πολέμου εναντίον της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί», διεμήνυσαν χθες Δευτέρα με κοινή ανακοίνωσή τους τα στρατιωτικά καθεστώτα στην Ουαγκαντούγκου και στην Μπαμακό (στη φωτογραφία του Reuters/Souleymane Ag Anara, επάνω, υποστηρικτές του πραξικοπήματος πυρπόλησαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος).

Κήρυξη πολέμου

Οι δυο χούντες «προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Νίγηρα θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου εναντίον της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί», την επομένη της απειλής περί καταφυγής «στη βία» από τους ηγέτες δυτικοαφρικανικών κρατών που συνεδρίασαν στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

Τα δυο καθεστώτα «προειδοποιούν πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Νίγηρα θα οδηγούσε στην αποχώρηση της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί από τη CEDEAO [σ.σ. την οικονομική κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής], καθώς και στην υιοθέτηση μέτρων νόμιμης άμυνας προς υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και του λαού του Νίγηρα».

Διαμηνύουν πως κάθε τέτοια επέμβαση θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» και θα μπορούσε ν’ «αποσταθεροποιήσει το σύνολο της περιοχής».

Προσθέτουν πως «αρνούνται να εφαρμόσουν» τις «παράνομες, αθέμιτες και απάνθρωπες κυρώσεις εναντίον του λαού και των αρχών» του Νίγηρα, που αποφασίστηκαν στην Αμπούτζα.

Τελεσίγραφο

Την Κυριακή, οι ηγέτες της CEDEAO απηύθυναν τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στη στρατιωτική χούντα στον Νίγηρα για την «πλήρη επιστροφή στη συνταγματική τάξη», προσθέτοντας πως δεν αποκλείουν την «καταφυγή στη βία» εάν δεν συμβεί αυτό.

Αποφάσισαν επίσης την «αναστολή όλων των εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών» ανάμεσα στα κράτη μέλη και τον Νίγηρα και το πάγωμα στις δικαιοδοσίες τους τυχόν πόρων των στρατιωτικών που ενέχονται στο πραξικόπημα.

Με χωριστή ανακοίνωση, η Γουινέα – όπου κυβερνά επίσης στρατιωτική χούντα – «εκφράζει τη διαφωνία της όσον αφορά τις αποφάσεις (…) της CEDEAO, συμπεριλαμβανομένης [αυτής περί] της στρατιωτικής επέμβασης» και τονίζει πως «αποφάσισε να μην εφαρμόσει τις κυρώσεις διότι τις θεωρεί «παράνομες και απάνθρωπες». Η Κονακρί «καλεί τη CEDEAO να επανεξετάσει τη θέση της».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Πότε έρχεται στην Αθήνα η Φιορεντίνα για τον τελικό

Οι Ιταλοί μετρούν αντίστροφα για τον τελικό του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024