Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πατούλης – Χαρδαλιάς: Η επόμενη μέρα και το παρασκήνιο του… παρολίγον εσωκομματικού πολέμου

Πατούλης – Χαρδαλιάς: Η επόμενη μέρα και το παρασκήνιο του… παρολίγον εσωκομματικού πολέμου

Χωρίς «αντάρτη» (τελικά) ρίχνεται η ΝΔ στη μάχη της Αττικής – Παραμένει το στοίχημα της μέγιστης συσπείρωσης μετά τα πισωγυρίσματα στο «χρίσμα» – Η απόσυρση του νυν και το μήνυμα του Μητσοτάκη για «αξιοπρέπεια»  

Όσο κι αν μια ακόμα πιο δυσάρεστη εξέλιξη για το γαλάζιο οικοσύστημα αποσοβήθηκε από τους επικοινωνιακά μετρημένους τόνους, όπως τους επέλεξαν τουλάχιστον στη δημόσια σφαίρα οι δύο πλευρές, εκείνη της ΝΔ και εκείνη της Περιφέρειας, οι προκλήσεις παραμένουν ενόψει της εκλογικής μάχης της 8ης Οκτωβρίου. Είναι ανοιχτό το στοίχημα της ΝΔ για μέγιστη συσπείρωση στο ψηφοδέλτιο που θα συγκροτήσει ο νέος «εκλεκτός» της, ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς αντί του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, στην κομβική (για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους) Αττική.

Ή αλλιώς μένει να φανεί κατά την προεκλογική περίοδο κατά πόσο θα μετριαστεί ο αντίκτυπος που είχαν στους νεοδημοκρατικούς κόλπους τα πισωγυρίσματα στο «χρίσμα». Τα δεδομένα είναι δύο. Πρώτον, ο Πατούλης αποσύρθηκε από την εκλογική κούρσα με καθαρή δήλωσή του ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του. Δεύτερον, ο Χαρδαλιάς θα παραιτηθεί προσεχώς από τα καθήκοντά του στο υπουργείο για να τρέξει την υποψηφιότητά του στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Και προφανώς θα έχει «σκληρή» στήριξη από τον κομματικό μηχανισμό.

Τετ α τετ με Μητσοτάκη

Αυτή θα επισφραγιστεί άλλωστε και στο προγραμματισμένο για σήμερα τετ α τετ του Χαρδαλιά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Εκεί θα επιστρέψει ο υφυπουργός μετά την τελευταία επίσκεψή του στην Ηρώδου Αττικού, το μεσημέρι της Κυριακής, όταν οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητά του (για την ακρίβεια, ολοκληρώθηκαν οι ζυμώσεις και κάμφθηκαν οι όποιοι δισταγμοί ή αρχικές αντιρρήσεις) σε συζήτηση με τους εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, Σταύρο Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκο.

Ήταν τότε που πυροδοτήθηκε ο προβληματισμός για τις πιθανές επόμενες κινήσεις του νυν περιφερειάρχη, ο οποίος είχε αποσπάσει την επίσημη στήριξη της ΝΔ μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα. Εξ ου και οι πρώτες διεργασίες προς την πλευρά του Πατούλη με προτροπές να μην βρεθεί κόντρα στην παράταξη, ενόσω σε κύκλους του περιφερειάρχη υπήρχε μάλλον αιφνιδιασμός για την αυστηρή γαλάζια γραμμή και προσπάθειες επούλωσης των πληγών.

«Σημαντική προσφορά»

Η φρασεολογία που επέλεξε την επομένη, χθες το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, λιγότερο από μία ώρα αφότου η ΝΔ ανακοίνωσε την εναλλαγή του «χρίσματος» από τον Πατούλη στον Χαρδαλιά έλεγε από μόνη της πολλά: πίεση αλλά και διατήρηση ανοιχτών διαύλων. Ουσιαστικά ο Μαρινάκης κάλεσε δημόσια τον Πατούλη να σεβαστεί την απόφαση του Μητσοτάκη, μακριά από κινήσεις διάσπασης της γαλάζιας δύναμης στην Αττική και ταυτόχρονα έκανε λόγο για τη «σημαντική προσφορά» του περιφερειάρχη «τόσο στο κόμμα όσο και στην αυτοδιοίκηση».

Αντίστοιχα… πιεστικό ήταν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση με τη χρήση της λέξης «αυτονόητο» ότι οι υποψήφιοι στο συνδυασμό Πατούλη θα ενταχθούν στο νέο εγχείρημα με επικεφαλής τον Χαρδαλιά.

Δεν τράβηξε το σκοινί

Η άλλη πλευρά δεν τράβηξε το σκοινί στα άκρα. Πληροφορίες λένε ότι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ ήταν σε επαφή με την πλευρά του περιφερειάρχη ώρες προτού εκείνος ευθέως αποκαλύψει τις προθέσεις του τηλεφωνώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και γραμματέα της ΝΔ. «Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα στην παράταξη» είπε ο Πατούλης στον Μαρινάκη, δηλώνοντάς ότι θα προβεί σε γραπτή ανακοίνωση της απόσυρσής του.

«Θα στηρίξω την επιλογή της ΝΔ» είπε. «Παραμένω πιστός στις αρχές και στις αξίες της παράταξής μου. Δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ΝΔ δεν αποτελεί «σημαία ευκαιρίας» για προσωπική ανέλιξη και ότι είναι στην «καρδιά» του.

Από εκείνη τη στιγμή της… αποφυγής μιας ολικής ρήξης και έναρξης ενός εσωκομματικού πολέμου με άγνωστες παρενέργειες, ο δρόμος ήταν ανοιχτός για τους γαλάζιους (κυβερνητικά στελέχη και μη), ο ένας μετά τον άλλο, να εκφράζουν στήριξη στην «κεντρική» απόφαση. Ήδη πάντως υπήρχαν πρόσωπα κοντά στον περιφερειάρχη που έσπευσαν να εκφραστούν με θερμά λόγια για το έργο του Πατούλη, ελπίζοντας ότι δεν θα προκριθούν κινήσεις εν θερμώ από την Πειραιώς.

Μπαράζ επαφών

Αυτή η ομαλή – τελικά – εξέλιξη με δεδομένο ότι η ΝΔ θα ριχτεί στη μάχη διεκδίκησης της Αττικής χωρίς «αντάρτη» τον Πατούλη που πέτυχε μία από τις πιο συμβολικές νίκες το 2019  απέναντι στη Ρένα Δούρου και ο οποίος έχει δυνατό μηχανισμό και αυτοδιοικητική πείρα, δεν σημαίνει ότι δεν κρίθηκε αναγκαίο ένα μπαράζ επαφών. Και από τις δύο πλευρές.

Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη από το Σάββατο, ενόσω υπήρχαν διαρροές ότι αναζητείται νέα υποψηφιότητα με τη δημόσια συγγνώμη του Πατούλη για τον χορό του σε εκδήλωση τις μέρες των πυρκαγιών να μην φαίνεται αρκετή, είχαν συζητήσεις διαχείρισης της επόμενης μέρας και η ΝΔ και η περιφέρεια. Από τα «κεντρικά» βολιδοσκοπούσαν υποψηφιότητες ενώ ο περιφερειάρχης είχε συζητήσεις με την παράταξή του τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή.

Κατά τις ίδιες πηγές απέσπασε δήλωση στήριξης ωστόσο κομματικά στελέχη πρόκριναν την ανάγκη να υπάρξει συνάντηση του Πατούλη με τον Μητσοτάκη – κάτι που εξαρχής δεν είχε πολλές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.

Το «ευχαριστώ»

Επειτα από ένα πυκνό διήμερο με δύσκολες συζητήσεις, πιέσεις, προβληματισμούς και δυσαρέσκεια, η ΝΔ ουσιαστικά έκλεισε το θέμα ταχέως προσδοκώντας τις λιγότερες δυνατές ταλαντώσεις στο νεοδημοκρατικό οικοσύστημα. Ενδεικτικό το «ευχαριστώ» του Μητσοτάκη, όπως το απηύθυνε χθες το βράδυ από τη Μυτιλήνη προς όσους εν ενεργεία περιφερειάρχες δεν στηρίχθηκαν εκ νέου από τη ΝΔ στην κούρσα της διεκδίκησης νέας θητείας.

«Θέλω να ευχαριστήσω και εκείνους τους εν ενεργεία περιφερειάρχες τους οποίους επιλέξαμε τελικά να μην στηρίξουμε και να εξάρω την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτήν την κομματική επιλογή, δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς» είπε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση για την προώθηση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο. Πέραν του γαλάζιου «χρίσματος» που αρχικά δόθηκε και έπειτα χάθηκε από τον Πατούλη, υπάρχουν άλλες δύο περιπτώσεις στήριξης νέων υποψηφιοτήτων.

Η μία είναι ο Στεφανής στο Βόρειο Αιγαίο, όπου κατεβαίνει και ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και η άλλη είναι ο Δημήτρης Πτωχός με τον νυν Παναγιώτη Νίκα επίσης να αποσύρεται από τη μάχη – αν και εκείνος με ευθείες βολές προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Εξ ου και μετά την παρέμβασή του στην εκδήλωση για τον Στεφανή στη Λέσβο και τη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Νίκο Χαρδαλιά σήμερα, ο Μητσοτάκης σκοπεύει στις επόμενες ημέρες να βρεθεί στον Δήμο Μεσσήνης για τον Πτωχό. Στόχος της ΝΔ αφενός η μέγιστη συσπείρωση αφετέρου άλλο ένα  σινιάλο περί απόλυτης κομματικής πειθαρχίας στους επιλεγέντες για τις 13 περιφέρειες.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024