Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Damage control με «κόκκινες κάρτες»

Damage control με «κόκκινες κάρτες»

Τα μηνύματα που θέλησε να περάσει το Μαξίμου μέσα και από την αποπομπή Μηταράκη

Δραστικές λύσεις επιλέγει το Μαξίμου στην προσπάθειά του να γκρεμίσει γρήγορα το δυσάρεστο – συνολικά για την εικόνα της κυβέρνησης – σκηνικό των τελευταίων δύο εβδομάδων και να επαναφέρει τα στελέχη του στον προκαθορισμένο, «θετικό» οδικό χάρτη, ξορκίζοντας περαιτέρω αστοχίες.

Επειτα από την επικοινωνιακή διαχείριση των πρώτων – έστω «μικρών» – αρρυθμιών, όπως είχε παραδεχτεί δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ηρώδου Αττικού ήρθε αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας (των πυρκαγιών, συγκεκριμένα) και αναγκάζεται σε ευρύτερο damage control. Κύρια αγωνία του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να μη βρεθεί κάτω από τον πήχη των προσδοκιών, τον οποίο ο ίδιος ο Μητσοτάκης έβαζε ψηλά πριν από μόλις 35 μέρες σε ό,τι αφορά και το ύφος και την αποτελεσματικότητά της δεύτερης γαλάζιας θητείας.

Οι διαδοχικές «κόκκινες κάρτες» αρχικά στον – παραιτηθέντα πλέον – Νότη Μηταράκη και στη συνέχεια στον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη εντάσσονται σε αυτή την έκτακτη προσπάθεια ταχείας επαναφοράς των γαλάζιων στους… κανόνες και, ουσιαστικά, διάσωσης της εικόνας συνοχής της κυβέρνησης. Αμέσως μετά την «καρατόμηση» του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου θα δοκιμαστεί ο Γιάννης Οικονόμου, πρωθυπουργικοί συνεργάτες παρέπεμπαν στις οδηγίες του Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου, όταν μιλούσε για «αντιπολίτευση του εαυτού μας». Σε εκείνη τη συνεδρίαση, όπως λένε με νόημα, «ο Μητσοτάκης μιλούσε για αυτοπεποίθηση, αλλά πρότασσε και τη λέξη «σύνεση»», ορίζοντας ως «αντίπαλο» και «τα όποια δικά μας λάθη».

Η επιλογή του Μηταράκη να απουσιάζει για λίγο στην Πάτμο και, κυρίως, να μην επιστρέφει, όπως του χρεώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, παρότι έβλεπε ότι οι δύσκολες στιγμές της διαχείρισης των πυρκαγιών γίνονταν κρισιμότερες (με ανθρώπινες απώλειες και με καταστροφές ακόμα και σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης), οδήγησαν τον Πρωθυπουργό στην απόφαση να στείλει σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου καθαρό μήνυμα.

Οπως το θέτει λακωνικά πρόσωπο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος «η αλαζονεία ή όποια δυσλειτουργία θα έχουν άμεση… διόρθωση». Με λίγα λόγια αφού συνυπολογίστηκαν προηγούμενα φάουλ του Μηταράκη (το μπλόκο που αναγκάστηκε ο Πρωθυπουργός να βάλει στην ιδέα της έφιππης αστυνομίας και οι διευκρινίσεις του μετά τη σύγχυση για την πανεπιστημιακή αστυνομία) φάνταζε ως μονόδρομος μια αυστηρή παρέμβαση – η «έξοδος» από το κυβερνητικό σχήμα. Η συγκυρία παίζει προφανώς τον δικό της ρόλο και δικαιολογεί τη σπουδή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να διαμηνύει ότι «δεν χρειάζεται ανασχηματισμός για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές αστοχίες»: η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πολιτική πίεση από τις φωτιές και αναζητά γραμμές άμυνας με γκρίνιες να προέρχονται ακόμα και από τη βάση της ΝΔ.

Βαλβίδα εκτόνωσης

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν πλέον ότι στα μάτια των πολιτών λειτουργεί και ως βαλβίδα εκτόνωσης στα πρώτα απαιτητικά μέτρα της κυβερνητικής θητείας αυτή η άμεση λήψη μέτρων απέναντι σε συμπεριφορές που ξεσηκώνουν συζητήσεις στην κοινή γνώμη και που δικαιολογημένα ανοίγουν δρόμο για σκληρή κριτική. «Κρίνονται όλοι καθημερινά για το έργο και τη συμπεριφορά τους» σπεύδουν να υποστηρίξουν συνεργάτες του Μητσοτάκη και επιβεβαιώνουν ότι άμεσος στόχος είναι να βρεθεί κυβερνητικός βηματισμός χωρίς άλλα στραβοπατήματα. Στην κατεύθυνση της «αλλαγής σελίδας» χωρίς να δοθούν περαιτέρω διαστάσεις στις πρώτες «κρίσεις» προδιαγράφονται οι επικείμενες δημόσιες παρεμβάσεις του Μητσοτάκη.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024