Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιαπωνία: Οργή για τις συμβουλές προς τις εγκύους - «Μαγειρέψτε, καθαρίστε, κάντε μασάζ στον σύζυγο»

Ιαπωνία: Οργή για τις συμβουλές προς τις εγκύους – «Μαγειρέψτε, καθαρίστε, κάντε μασάζ στον σύζυγο»

Η κοινωνία της Ιαπωνίας παραμένει βαθιά πατριαρχικά και συντηρητική

Η πόλη Onomichi, στην επαρχία Χιροσίμα της Ιαπωνίας, διεξήγαγε μια δημόσια έρευνα το 2017, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία φυλλαδίων με συμβουλές προς τις έγκυες γυναίκες, για το πώς να φέρονται στους συζύγους τους προκειμένου να είναι ευχαριστημένοι όλη την ώρα.

«Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που νιώθουν και σκέφτονται άνδρες και γυναίκες», γράφει ένα φυλλάδιο. «Ένας από τους λόγους για αυτό είναι η δομική διαφορά στον εγκέφαλο ανδρών και γυναικών. Είναι γνωστό ότι οι άντρες ενεργούν με βάση τις θεωρίες, ενώ οι γυναίκες με βάση τα συναισθήματα» σημειώνεται.

«Το σημαντικό είναι να κατανοούμε ο ένας τις διαφορές του άλλου και να μοιράζουμε καλά τους ρόλους» αναφέρεται, προτού υπογραμμιστεί ότι οι σύζυγοι και οι νέοι μπαμπάδες θέλουν να τους ευχαριστούν για βασικές εργασίες όπως το πλύσιμο των πιάτων, την αλλαγή πάνας και τη φύλαξη παιδιού τους.

Οι γυναίκες  μπορεί να εκνευρίσουν τους συζύγους τους εάν «είναι απασχολημένες με τη φροντίδα του μωρού και χωρίς να κάνουν δουλειές», ανέφερε το φυλλάδιο, συμβουλεύοντας τις γυναίκες να μην «εκνευρίζονται χωρίς λόγο».

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι νέες μητέρες για να ευχαριστήσουν τους συζύγους τους, όπως να τους κάνουν μασάζ, να προετοιμάζουν το μεσημεριανό τους καθημερινά, να χειρίζονται τη φροντίδα των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού, να τους χαιρετούν με ένα «καλώς ήλθες στο σπίτι» και να έχουν πάντα «ένα χαμόγελο».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα επέστησαν την προσοχή στα εν λόγω φυλλάδια, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ξεσπούν από θυμό και δυσπιστία.

«Είναι αρκετά κακό που οι τοπικές αρχές μεταδίδουν την ιδέα ότι η φροντίδα των παιδιών είναι δουλειά της μητέρας μόνο», έγραψε ένα άτομο στο Twitter.

«Θα ήθελα οι τοπικές αρχές να ευαισθητοποιηθούν στο κομμάτι ότι οι πατέρες είναι επίσης κύριοι παράγοντες στη φροντίδα των παιδιών» υπογράμμισε.

Η συγγνώμη του δημάρχου

Σύμφωνα με το CNN, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο δήμαρχος της πόλης Onomichi, Γιουκιχίρο Χιρατάκι, ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές σταμάτησαν να στέλνουν τα φυλλάδια σε εγκύους γιατί «προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα σε πολλούς».

Οι οδηγίες αυτές «περιελάμβαναν εκφράσεις που προωθούν στερεοτυπικές συμπεριφορές και πρακτικές για τους ρόλους των φύλων», σημείωσε ακόμη.

Όμως, πολλοί χρήστες των social media επεσήμαναν ότι στην πραγματικότητα, το περιεχόμενο αυτών των φυλλαδίων ουσιαστικά αποκαλύπτει τις επικρατούσες αντιλήψεις και το άνισο βάρος που πέφτει στους ώμους των γυναικών.

Η κοινωνία της Ιαπωνίας παραμένει βαθιά πατριαρχικά και συντηρητική. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στη φετινή κατάταξη για την ισότητα των φύλων, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η χώρα είναι στην 125η θέση, από τις συνολικά 146 της λίστας.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024