Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χειραψίες τέλος στην ξιφασκία μετά το σκάνδαλο «Χάρλαν»

Χειραψίες τέλος στην ξιφασκία μετά το σκάνδαλο «Χάρλαν»

Η Χάρλαν που παρά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που έχει κατακτήσει στο Πεκίνο και τους τέσσερις παγκόσμιους τίτλους της, έγινε περισσότερο διάσημη για μία χειραψία που δεν έδωσε ποτέ, δικαιολογήθηκε λέγοντας πως πρόταξε το σπαθί της όπως ορίζει το πρωτόκολλο για τον Covid που βρισκόταν ακόμα σε ισχύ κατά την έναρξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος

Όταν ο αθλητισμός ασκεί πολιτική, κάνει ακόμα και τον Μακιαβέλι να μοιάζει με παιδί του νηπιαγωγείου.

Μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η Ολγα Χάρλαν στη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος ξιφασκίας, όταν μετά τη νίκη της πρόταξε το σπαθί της στη Ρωσίδα Αννα Σμιρνόβα αντί να τη χαιρετήσει δια χειραψίας όπως επιβάλουν οι κανόνες, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί, η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος (FIE) και η ΔΟΕ ήρθαν να βάλουν τα πράγματα στη σωστή πολιτική τους θέση.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της FIE, στο εξής δεν θα είναι υποχρεωμένοι οι αθλητές να ανταλλάσσουν χειραψίες παρά μόνο να εκφράζουν εξ’ αποστάσεως το σεβασμό τους στον αντίπαλο, γεγονός που θα επιτρέψει στους Ουκρανούς να μην πλησιάζουν τους Ρώσους οι οποίοι αγωνίζονται ως «ουδέτεροι».

Επιτρέπει επίσης στη Χάρλαν να επιστρέψει στους αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Μιλάνο, για να συμμετάσχει στο ομαδικό.

Το κερασάκι στην πολιτική τούρτα το τοποθέτησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που προσκαλεί προσωπικά τη Χάρλαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πρόκριση. Όταν το πληροφορήθηκε η σπουδαία αθλήτρια έκλαψε από χαρά.

Νωρίτερα η ΔΟΕ είχε ζητήσει να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στους ουκρανούς αθλητές προκαλώντας την αντίδραση του επικεφαλής της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ ο οποίος κατηγόρησε τους Αθάνατους για φιλοουκρανική στάση ξεχνώντας τη μάχη που δίνει η ΔΟΕ για να συμμετάσχουν ρώσοι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η Χάρλαν που παρά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που έχει κατακτήσει στο Πεκίνο και τους τέσσερις παγκόσμιους τίτλους της, έγινε περισσότερο διάσημη για μία χειραψία που δεν έδωσε ποτέ, δικαιολογήθηκε λέγοντας πως πρόταξε το σπαθί της όπως ορίζει το πρωτόκολλο για τον Covid που βρισκόταν ακόμα σε ισχύ κατά την έναρξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Σε συνέντευξή της στην «Κοριέρε ντελα Σέρα» εξέφρασε την άποψη πως η κίνηση της Σμιρνόβα να προσπαθήσει να ανταλλάξει χειραψία και να μη δεχτεί να χαιρετηθούν οι αθλήτριες με τα σπαθιά τους ήταν προμελετημένη.

Αναφέρθηκε στο ψυχολογικό βάρος που κουβαλά αγωνιζόμενη ενώ ταυτόχρονα σκέφτεται τους δικούς της, στο Νικολάεφ. «Πριν τον αγώνα με τη Ρωσίδα, ή καλύτερα από την ουδέτερη αθλήτρια, τηλεφώνησα στους γονείς μου και τους είπα πως πάω στο ταπί. Εκείνοι βρίσκονταν στο καταφύγιο. Πως μπορώ να αγωνιστώ χωρίς να σκέφτομαι την κατάσταση που βιώνουν; Δεν μπορώ να σφίξω το χέρι μου με κάποιον που εκπροσωπεί τον εισβολέα, που κάνει τόσα πράγματα στους αγαπημένους μου και στη χώρα μου».

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024