Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα: Αυξητική τάση στις ασφαλίσεις κατοικιών - Πόσο κοστίζει [γράφημα]

Ακίνητα: Αυξητική τάση στις ασφαλίσεις κατοικιών – Πόσο κοστίζει [γράφημα]

Φυσικές καταστροφές και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ φέρνουν αύξηση στις ασφαλίσεις κατοικιών

Δεν ασφαλίζουν τη στέγη τους οι Έλληνες ιδιοκτήτες, αν και, το τελευταίο διάστημα, οι αυξανόμενες φυσικές καταστροφές έχουν αρχίσει να ενεργοποιούν τα ανακλαστικά για στροφή στις ασφάλειες που σχετίζονται με το κλίμα.

Πρόσθετο κίνητρο είναι η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους, όπως προβλέπει και το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το κόστος ασφάλισης

Το κόστος ασφάλισης εξαρτάται από την ασφαλιστική εταιρεία και τα ποσά αλλάζουν αναλόγως της παλαιότητας και του μεγέθους. Μπορεί να κυμαίνεται από περίπου 200 ευρώ έως 300 ευρώ το χρόνο για ακίνητα 20ετίας και τετραγωνικών μέτρων από 80-120 τμ.  Σε αυτά τα ποσά δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση 10% επί του ΕΝΦΙΑ.

Με τη νέα διάταξη, η μείωση του φόρου κατά 10% από το 2024 παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι η φόρο-έκπτωση θα είναι αναλογική με τη διάρκεια ασφάλισης η οποία όμως δεν μπορεί  να είναι μικρότερη από τρεις μήνες.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, ένα  σπίτι του 2006, στο κέντρο της Αθήνας, 80 τμ μέτρων σε πολυκατοικία αναλόγως το προϊόν θα έχει ασφάλιστρο στα 50 -100 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω τετραγωνικά μέτρα προτείνεται ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 88.000 ευρώ για το κτίριο (Το κτίριο ασφαλίζεται από 1.100 ευρώ έως 1.800 ευρώ/τ.μ.) και 12.000 ευρώ για το περιεχόμενο. Το περιεχόμενο ασφαλίζεται από 150 ευρώ έως 450 ευρώ/τ.μ.

Οι ασφαλισμένες κατοικίες

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών οι ασφαλισμένες κατοικίες είναι περίπου 1 εκατομμύριο, που αντιστοιχούν στο μόλις 16% του συνολικού αριθμού τα οποία είναι περίπου 6,5 εκατομμύρια σε όλη την Ελλάδα.  Αποτελεί από  τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη αν και τα τελευταία χρόνια οι ζημιές εξαιτίας των φυσικών καταστροφών είναι αυξημένες. Τα στοιχεία της Eurostat για το 2020 δειχνουν οι ζημιές από καύσωνες, πλημμύρες κόστισαν 91 ευρώ ανά κάτοικο, από 27 ευρώ ανά κάτοικο στην Ε.Ε.. Αρκετές χώρες στην Ενωση έχουν καθιερώσει την υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων τους, όπως   Γαλλία,  Γερμανία, Βέλγιο,  Πορτογαλία, Ισπανία κλπ.

Οι καταστροφικές και τραγικές φωτιές που έπληξαν την Εύβοια και την Αττική τον Αύγουστο του 2021, δηλώθηκαν 778 ζημιές, με πρόβλεψη αποζημιώσεων 38,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν από όσους ζήτησαν κρατική  στήριξη  μόνο το 13% των κατοικιών και των επιχειρήσεων ήταν ασφαλισμένο.

Ο τραγικός απολογισμός

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) υπολογίζει ότι τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 195.000 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημίες ύψους σχεδόν 560 δισ. ευρώ από το 1980. Με βάση τη νέα απογραφή του 2022, στους καύσωνες οφείλονταν το 81% των θανάτων και το 15% των οικονομικών ζημιών.

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή πενταπλασίασε ως εξαπλασίασε την πιθανότητα ξηρασίας το 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας δασικές πυρκαγιές έπληξαν διπλάσια επιφάνεια από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, τονίζει ο ΕΟΠ. Οι ξηρασίες ενδέχεται να αποδειχθούν εξαιρετικά δαπανηρές. Το κόστος τους ενδέχεται να αυξηθεί από τα 9 δισ. ευρώ τον χρόνο σήμερα στα 25 δισ. ευρώ στα τέλη του αιώνα αν η αύξηση της θερμοκρασίας φθάσει τον 1,5° Κελσίου, όμως μπορεί να ανέλθει στα 31 δισ. ευρώ αν η αύξηση είναι 2° Κελσίου και στα 45 δισ. ευρώ αν είναι 3° Κελσίου, με βάση τα επιστημονικά σενάρια.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024