Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ: Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες στην υπόθεση των απόρρητων

Ντόναλντ Τραμπ: Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες στην υπόθεση των απόρρητων

To γραφείο του ειδικού εισαγγελέα κατηγόρησε τον Τραμπ ότι επιχείρησε να διαγράψει υλικό από τις κάμερες της έπαυλης του.

Δεν έχουν τέλος οι δικαστικές περιπέτειες του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία με αποτέλεσμα να προστίθενται νέες κατηγορίες. Την Πέμπτη, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς πρόσθεσαν νέες κατηγορίες στο κατηγορητήριο που αφορά την υπόθεση της κακοδιαχείρισης απόρρητων εγγράφων.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι εισαγγελείς παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ο Τραμπ είπε στον διαχειριστή του Mar-a-Lago, του ιδιωτικού του κλαμπ και της κατοικίας του στη Φλόριντα, ότι ήθελε να διαγραφεί το υλικό από τις κάμερες. Μάλιστα, το συμπληρωματικό κατηγορητήριο κατονομάζει τον διαχειριστή του Mar-a-Lago, του ιδιωτικού του κλαμπ και της κατοικίας του στη Φλόριντα, ότι ήθελε να διαγραφεί το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας εκεί.

Τι αναφέρει το αναθεωρημένο κατηγορητήριο

Το αρχικό κατηγορητήριο που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα στη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα κατηγορούσε τον κ. Τραμπ για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας, καθώς κράτησε παράνομα 31 διαβαθμισμένα έγγραφα που περιείχαν πληροφορίες για την εθνική άμυνα μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα. Κατηγορούσε επίσης τον κ. Τραμπ και τον Γουόλτ Ναούτα, έναν από τους προσωπικούς του βοηθούς, για συνωμοσία με σκοπό την παρεμπόδιση των επανειλημμένων προσπαθειών της κυβέρνησης να διεκδικήσει το διαβαθμισμένο υλικό.

Στο αναθεωρημένο κατηγορητήριο προστέθηκαν τρεις σοβαρές κατηγορίες κατά του κ. Τραμπ: απόπειρα «αλλοίωσης, καταστροφής και απόκρυψης αποδεικτικών στοιχείων»- παρακινώντας κάποιον άλλον να το πράξει- και μια νέα κατηγορία βάσει του νόμου περί κατασκοπείας που σχετίζεται με ένα διαβαθμισμένο έγγραφο εθνικής ασφάλειας το οποίο έδειξε σε επισκέπτες στο γκολφ κλαμπ του στο Μπέντμινστερ της Νέας Ιερσέης.

Το επικαιροποιημένο κατηγορητήριο δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα που οι δικηγόροι του κ. Τραμπ συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον με εισαγγελείς του γραφείου του ειδικού εισαγγελέα, Τζακ Σμιθ, για να συζητήσουν τη λεγόμενη επιστολή-στόχο που έλαβε ο κ. Τραμπ αυτόν τον μήνα και η οποία υποδηλώνει ότι ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσει δίωξη σε υπόθεση που σχετίζεται με τις προσπάθειές του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020. Χρησίμευσε ως μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η έρευνα για τα έγγραφα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα μπορούσε να συνεχίσει να παράγει πρόσθετα στοιχεία, νέες κατηγορίες και ακόμη και νέους κατηγορούμενους.

Που βασίστηκαν οι εισαγγελείς

Οι εισαγγελείς υπό τον κ. Σμιθ ερευνούσαν τον κ. Ντε Ολιβέιρα εδώ και μήνες, παρακολουθώντας, μεταξύ άλλων, για τις επικοινωνίες του με έναν εμπειρογνώμονα πληροφορικής στο Μαρ-α-Λάγκο, τον Γιουσίλ Ταβέρας, ο οποίος επέβλεπε το υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης στο ακίνητο.

Το υλικό αυτό ήταν βασικό για την έρευνα του κ. Σμιθ σχετικά με το αν ο κ. Νατούρα, κατόπιν αιτήματος του κ. Τραμπ, είχε μετακινήσει κιβώτια μέσα και έξω από μια αποθήκη στο Μαρ-α-Λάγκο για να αποφύγει να συμμορφωθεί με ομοσπονδιακή κλήτευση για όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα που είχε στην κατοχή του ο πρώην πρόεδρος. Πολλές από αυτές τις μετακινήσεις καταγράφηκαν στα πλάνα των καμερών παρακολούθησης.

Πώς ο Τραμπ έδωσε εντολή στον Ντε Ολιβέιρα

Το αναθεωρημένο κατηγορητήριο αναφέρει ότι στα τέλη Ιουνίου του περασμένου έτους, λίγο αφότου η κυβέρνηση ζήτησε το υλικό παρακολούθησης στο πλαίσιο της έρευνάς της, ο κ. Τραμπ τηλεφώνησε στον κ. Ντε Ολιβέιρα και μίλησαν για 24 λεπτά. Δύο ημέρες αργότερα, ανέφερε το κατηγορητήριο, ο κ. Nauta και ο κ. De Oliveira «πήγαν στο θάλαμο φύλαξης όπου τα βίντεο παρακολούθησης προβάλλονται σε οθόνες, περπάτησαν με φακό μέσα στο τούνελ όπου βρισκόταν η αποθήκη και παρατήρησαν και υπέδειξαν τις κάμερες παρακολούθησης».

Λίγες ημέρες μετά από αυτό, ο κ. De Oliveira πήγε να δει τον κ. Taveras, ο οποίος προσδιορίζεται στο κατηγορητήριο ως Trump Employee 4, και τον πήγε σε ένα μικρό δωμάτιο γνωστό ως «ντουλάπα ήχου». Εκεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες είχαν μια συζήτηση που προοριζόταν να «μείνει μεταξύ των δύο τους». Τότε ήταν που ο κ. De Oliveira είπε στον κ. Taveras ότι «‘το αφεντικό’ ήθελε να διαγραφεί ο διακομιστής», αναφέρει το κατηγορητήριο, αναφερόμενο στον διακομιστή υπολογιστή που περιείχε το υλικό ασφαλείας.

Ο κ. Taveras διαφώνησε και είπε ότι δεν ήξερε πώς να διαγράψει τον διακομιστή και δεν πίστευε ότι είχε το δικαίωμα να το κάνει, ανέφερε το κατηγορητήριο. Σε εκείνο το σημείο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. De Oliveira επέμεινε και πάλι ότι «το αφεντικό» ήθελε να διαγραφεί ο διακομιστής, ρωτώντας: «Τι θα κάνουμε;».

Δύο μήνες αργότερα, αφότου το FBI κατέβηκε στο Μαρ-α-Λάγκο με ένταλμα έρευνας και παρέσυρε περίπου 100 απόρρητα έγγραφα, οι άνθρωποι στην περιφέρεια του κ. Τραμπ φάνηκε να ανησυχούν για την πίστη του κ. Ντε Ολιβέιρα. «Κάποιος θέλει απλώς να βεβαιωθεί ότι ο Κάρλος είναι καλός», αναφέρεται στο κατηγορητήριο ότι ο κ. Nauta είπε σε έναν άλλο υπάλληλο του Τραμπ.

 Ψεύδη καταλογήζουν οι εισαγγελείας για διαγραφή ηλικού – «Απελπισμένη και επιπόλαια η προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης»

Σε απάντηση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο εν λόγω υπάλληλος είπε στον κ. Nauta ότι ο κ. De Oliveira ήταν «πιστός» και «δεν θα έκανε τίποτα που θα επηρέαζε τη σχέση του με τον κ. Trump». Μετά τη συνομιλία αυτή, ο κ. Τραμπ – ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016 επιτέθηκε συχνά στην αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον, για τη διαγραφή υλικού από τον διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της – τηλεφώνησε στον κ. Ντε Ολιβέιρα και είπε ότι θα του έβρισκε δικηγόρο.

Το αναθεωρημένο κατηγορητήριο κατηγορεί επίσης τον κ. Ντε Ολιβέιρα ότι είπε ψέματα στους ομοσπονδιακούς ερευνητές. Αφηγείται μια ανταλλαγή απόψεων κατά την οποία αρνήθηκε επανειλημμένα ότι είδε ή γνώριζε οτιδήποτε για τα κιβώτια με τα έγγραφα στο Μαρ-α-Λάγκο, παρόλο που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε παρατηρήσει προσωπικά και βοήθησε στη μετακίνησή τους όταν έφτασαν. Ο δικηγόρος του κ. Ντε Ολιβέιρα, Τζον Ίρβινγκ, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε δήλωση που αποδίδεται μόνο στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, οι νέες κατηγορίες χαρακτηρίστηκαν ως «απελπισμένη και επιπόλαιη προσπάθεια» του υπουργείου Δικαιοσύνης να υπονομεύσει τον κ. Τραμπ, τον σημερινό επικρατέστερο υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών που θα αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν το επόμενο έτος. Ο κ. Τραμπ και ο κ. Ναούτα έχουν αμφότεροι δηλώσει αθώοι για τις κατηγορίες του αρχικού κατηγορητηρίου. Η υπόθεσή τους έχει προγραμματιστεί να δικαστεί τον Μάιο.

Πρόσθετη κατηγορία

Οι νέες κατηγορίες περιγράφουν λεπτομερώς τις προσπάθειες του κ. Nauta να μιλήσει με τον κ. De Oliveira σχετικά με το υλικό από την κάμερα ασφαλείας και να καθορίσει πόσο καιρό αποθηκεύτηκε το υλικό αφού η κυβέρνηση προσπάθησε να το αποκτήσει με κλήτευση. Το κατηγορητήριο περιέχει μια πρόσθετη κατηγορία που σχετίζεται με ένα απόρρητο έγγραφο – ένα σχέδιο μάχης σχετικά με την επίθεση στο Ιράν – το οποίο ο κ. Τραμπ έδειξε, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο γκολφ κλαμπ του στο Μπέντμινστερ, σε δύο άτομα που βοηθούσαν τον πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους να γράψει ένα βιβλίο.

Το επικαιροποιημένο κατηγορητήριο παρέχει συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες ο κ. Τραμπ είχε στην κατοχή του το έγγραφο – από τις 20 Ιανουαρίου 2021, την ημέρα που εγκατέλειψε το αξίωμά του, έως τις 17 Ιανουαρίου 2022, την ημερομηνία που ο κ. Τραμπ παρέδωσε 15 κιβώτια προεδρικού υλικού στα Εθνικά Αρχεία. Η εξειδίκευση των ημερομηνιών δείχνει ότι οι εισαγγελείς έχουν στην κατοχή τους το εν λόγω έγγραφο και το κατηγορητήριο το περιγράφει ως «παρουσίαση που αφορά στρατιωτική δραστηριότητα σε ξένη χώρα», προσθέτοντας ότι ήταν χαρακτηρισμένο ως άκρως απόρρητο.

Η συνάντηση κατά την οποία ο κ. Τραμπ παρουσίασε το έγγραφο καταγράφηκε σε ηχογράφηση και ο πρώην πρόεδρος ακούγεται να θροΐζει χαρτιά και να περιγράφει το έγγραφο ως «μυστικό» και «ευαίσθητο». Παρόλα αυτά, προσπάθησε να υποστηρίξει ότι δεν είχε ποτέ το έγγραφο στα χέρια του και ότι απλώς φλυαρούσε.

Για ποια ζητήματα ελέγχεται

«Δεν υπήρχε κανένα έγγραφο», υποστήριξε ο κ. Τραμπ στον παρουσιαστή του Fox News, Bret Baier, σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Ήταν ένας τεράστιος όγκος εγγράφων και όλα τα υπόλοιπα που μιλούσαν για το Ιράν και άλλα πράγματα. Και μπορεί να κρατήθηκε ή μπορεί και όχι, αλλά αυτό δεν ήταν έγγραφο. Δεν είχα ένα έγγραφο αυτό καθεαυτό. Δεν υπήρχε τίποτα προς αποχαρακτηρισμό».

Το αρχικό κατηγορητήριο που κατατέθηκε από τον κ. Σμιθ και την ομάδα του τον Ιούνιο ήρθε περίπου δύο μήνες αφότου οι τοπικοί εισαγγελείς της Νέας Υόρκης κατέθεσαν περισσότερες από 30 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον του κ. Τραμπ σε μια υπόθεση που συνδέεται με την πληρωμή χρημάτων για την απόκρυψη που έγινε σε μια πορνοστάρ πριν από τις εκλογές του 2016.

Ο κ. Τραμπ παραμένει υπό διερεύνηση από το γραφείο του κ. Σμιθ σχετικά με τις ευρείες προσπάθειές του να διατηρήσει την εξουσία μετά την εκλογική του ήττα το 2020, και πώς οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 από έναν φιλοτραμπικό όχλο. Ελέγχεται επίσης για πιθανή παρέμβαση στις εκλογές από το γραφείο του εισαγγελέα στην κομητεία Φούλτον της Γκαλερί.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024