Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ηδονιστικές ιστορίες πίσω από τους τοίχους του πραγματικού Club Tropicana των Wham!

Οι ηδονιστικές ιστορίες πίσω από τους τοίχους του πραγματικού Club Tropicana των Wham!

To 80s ξενοδοχείο που ξέρουμε από το βίντεο των Wham! υπάρχει στα αλήθεια, βρίσκεται στην Ίμπιζα και κουβαλάει μια πικάντικη, μποέμ, ενίοτε παρακμιακή αλλά αρκούντως glam ιστορία έχοντας συνδέσει το όνομά του με διάσημους όπως τον Φρέντι Μέρκιουρι, την Γκρέις Τζόουνς και τον Μπον Τζόβι καθώς και με αξημέρωτες νύχτες και μέρες παραζάλης.

Φράντζες, ανταύγειες, μαγιό Speedos και piña coladas. Στη φαντασία του κοινού, το Club Tropicana των Wham! ήταν μέρος κορυβαντικών τελετών. Στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς ίσχυε στο οριακό Pikes Hotel της Ίμπιζα, το λαμπερό σκηνικό του βίντεο.

Η ιστοσελίδα του ξενοδοχείου περιγράφει το θέρετρο και το μπαρ ως «έναν εμβληματικό θεσμό, βαθιά ριζωμένο στην ιστορία του rock’n’roll», που αγαπήθηκε από ονόματα όπως ο Φρέντι Μέρκιουρι, η Γκρέις Τζόουνς και ο Μπον Τζόβι.

Αυτό το διαβόητο hotspot της Ίμπιζα γέννησε ένα εκατομμύριο ιστορίες, η μία πιο διεφθαρμένη από την άλλη.

Photo: Instagram

Η φρενίτιδα των 80s να πιάσει τη ζωή από τα μαλλιά

Το 1978, ο Τόνι Πάικ, ένας 43χρονος Αυστραλός πλέιμποϊ, έφτασε στην Ίμπιζα και έπεσε πάνω σε μια finca 500 ετών που πωλούνταν στο Σαν Αντόνιο. Δεν είχε κανένα σχέδιο να ανοίξει ξενοδοχείο- απλά είχε ένα προαίσθημα για το εγκαταλελειμμένο ακίνητο – εν μέρει επειδή πίστευε ότι η φράση, Can Pep Tonieta (Η ιδιοκτησία του μικρού Τόνι) είχε εμπορική δυναμική.

Έχοντας ξοδέψει όλα του τα χρήματα για την αγορά του ερειπωμένου ακινήτου, δεν είχε άλλη επιλογή από το να το ανακαινίσει ο ίδιος, κυριολεκτικά με τα χέρια. Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τρεχούμενο νερό, και οι τοίχοι και τα ταβάνια ήταν σε αποσύνθεση.

Με κάποιο μαγικό τρόπο, το ξενοδοχείο Pikes Hotel κατέστη έτοιμο να ανοίξει για το κοινό μερικά χρόνια αργότερα, ενώ για τα επόμενα τριάντα χρόνια, ο Τόνι συνέχισε να χτίζει το ξενοδοχείο, ανακαινίζοντάς το και επισκευάζοντάς το κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το ξενοδοχείο ήταν κλειστό.

Photo: Pikes Hotel

Photo: Pikes Hotel

Όταν η τύχη χαμογελούσε στους τολμηρούς

Πρόσθεσε ένα γυμναστήριο -το οποίο, όπως είπε, δεν χρησιμοποίησε ποτέ κανείς- ένα γήπεδο τένις, την εμβληματική πλέον πισίνα με το περίφημο, βυθισμένο μπαρ που ξόδεψε τρεις μήνες προσωπικής δουλειάς σκάβοντας με μια αξίνα, και ένα νέο υπνοδωμάτιο για τον εαυτό του κάθε φορά που είχε μια νέα σύζυγο ή φίλη που αρνούνταν να κοιμηθεί στο ίδιο δωμάτιο με τις προηγούμενες ερωμένες του.

Είπαμε, ήταν πλέιμποϊ την εποχή που ο όρος αγωνιζόταν να επιβεβαιώσει τη βαριά φήμη του και την ελαφριά σκιά του.

Τη χρονιά που άνοιξε, μια τυχαία συνάντηση με έναν ανιχνευτή τοποθεσιών για το νέο βίντεο κλιπ του ανερχόμενου ποπ συγκροτήματος Wham! αποδείχθηκε κομβική στιγμή για το ξενοδοχείο.

Το Club Tropicana έκανε το ντεμπούτο του στο MTV το 1983, απαθανατίζοντας τόσο το ξενοδοχείο όσο και τον ίδιο τον Τόνι Πάικ, ο οποίος εμφανιζόταν στο βίντεο ως μπάρμαν, χωρίς T-Shirt, με φουλάρι στον λαιμό να κουνάει κοκτέιλ στον αέρα περιφέροντας με υπερηφάνεια το μουστάκι του πορνοστάρ της δεκαετίας του 1970.

Ο Τόνι στο video clip των Wham! / Photo: YouTube

Ας θυμηθούμε το video clip

Τόνι, ο γυναικάς παραμυθάς

«Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο μεγάλο και σημαντικό θα ήταν αυτό το βίντεο, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά» θυμάται ο Πάικ στα πρόσφατα απομνημονεύματά του, το 2019. «Η εμφάνισή μου μού χάρισε τόση αναγνώριση. Ο καιρός ήταν τέλειος και το ξενοδοχείο έμοιαζε με παράδεισο. Ήταν πραγματικά το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσα να είχα κάνει. Μετά από αυτό το βίντεο, το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο. Οφείλω πολλά στον Τζορτζ Μάικλ».

Η ιστορία του Pikes Hotel είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ίδιο τον Τόνι – τόσο στο όνομα όσο και στον χαρακτήρα. Άριστος παραμυθάς, ο Τόνι γοήτευε όλους τους καλεσμένους του λέγοντας ιστορίες για το πώς άφησε πίσω του μια παιδική ηλικία φτώχειας και κακοποίησης στην Αγγλία, κατατάχθηκε στο Εμπορικό Ναυτικό στα 15 του, έχτισε μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση στην Αυστραλία, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, επέζησε από ναυάγιο στην Καραϊβική, παντρεύτηκε πέντε φορές και κοιμήθηκε με πάνω από 3.000 γυναίκες (και μερικούς άνδρες).

Το καταφύγιο των μύθων

Μετά το δύσκολο ξεκίνημά του στη ζωή, ο Τόνι ήταν αφοσιωμένος στο να περνάει και να δείχνει στους άλλους πώς να περνούν κι αυτοί καλά. Ήταν επίσης κατά συρροή γυναικάς και αυτοσυστηνόμενος ως εθισμένος στο σεξ- μια διαταραχή που απέδωσε στην ύπαρξη διπλής αορτής, την οποία διέγνωσε σε ηλικία 30 ετών.

«Έχω μια πολύ δυνατή καρδιά» καυχιόταν ο Πάικ. «Ένας υγιής άνθρωπος αντλεί πέντε λίτρα αίματος στο σώμα του. Εγώ αντλούσα επτά. Πού νομίζετε ότι πήγαιναν τα επιπλέον δύο λίτρα… έτσι μπόρεσα να εξυπηρετήσω τόσες πολλές γυναίκες».

Photo: YouTube

Photo: Pikes Hotel

Το ξενοδοχείο έγινε η παιδική χαρά

Καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών του ’80 και του ’90, διασημότητες όπως η Κάιλι Μινόγκ, ο Μπόι Τζορτζ και η Ναόμι Κάμπελ, καθώς και έμπειροι θαμώνες του μέρους, αποσύρονταν σε αυτό το ηδονιστικό καταφύγιο στους λόφους της Ίμπιζα, σεζόν με τη σεζόν.

Ο Χούλιο Ιγκλέσιας ήταν τακτικός θαμώνας. Γοήτευσε τον τοπικό αρχηγό της αστυνομίας, ο οποίος είχε επιτεθεί έντονα στον Τόνι, και τον έπεισε να σταματήσει. Ο Ιγκλέσιας έμενε τόσο συχνά, που ένα δωμάτιο πήρε το όνομά του, γεγονός που έκανε τον Φρέντι Μέρκιουρι – έναν άλλο τακτικό πελάτη – να ζηλέψει πολύ. Ο frontman των Queen περνούσε μήνες στο ξενοδοχείο κάθε χρόνο, διασκεδάζοντας, ηχογραφώντας και αποσυρόμενος από τα φώτα της δημοσιότητας. Ως γνωστόν γιόρτασε τα 41α γενέθλιά του στο Pikes με ένα πάρτι τόσο αχαλίνωτο που έμεινε στη λαογραφία της Ίμπιζα ως θρύλος που περνούσε από στόμα σε στόμα.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Τραγελαφικές ιστορίες εξαλλότητας

«Ο Φρέντι τραγούδησε για πρώτη φορά το Barcelona τον Μάιο του 1987 στο πίσω μπαρ του Pikes» θυμάται ο Τόνι. «Αργότερα έγινε η σουίτα Marrakesh και τελικά το καταπληκτικό Freddie’s Bar του ξενοδοχείου, κάτι που έκαναν οι νέοι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου. Θα ήταν πολύ χαρούμενος που έδωσαν το όνομά του σε ένα νυχτερινό κέντρο».

Η Γκρέις Τζόουνς, η οποία είχε ανοιχτή σχέση με τον Τόνι για αρκετά χρόνια, επισκεπτόταν επίσης συχνά το μέρος και θυμάται τον Τόνι με αγάπη στα απομνημονεύματά της: «Ήταν πολύ Χιου Χέφνερ. Είχε όντως ένα τεράστιο πέος και ήμουν ευτυχής να το φροντίζω».

Οι ιστορίες της έξαλλης τότε φίλης του Τόνι που κυνηγούσε την Τζόουνς γύρω από την πισίνα κατά τη διάρκεια του πρωινού δίνουν μια εικόνα των καθημερινών καραγκιοζιλικίων σε ένα ξενοδοχείο όπου τίποτα δε θεωρούνταν εκτός ορίων.

Photo: Instagram

Βούτυρο στο ψωμί των μίντια

Ο Τύπος καταπιάστηκε με το σκηνικό, αλλά ο Τόνι ισχυρίζεται ότι οι περισσότερες από τις εξωφρενικές ιστορίες δεν ήταν αληθινές – όπως «η κοκαΐνη που σερβιρίστηκε για πρωινό πάνω στα κορνφλέικς» όπως είχε γράψει κάποιο άρθρο της εποχής. Παραδέχεται όμως ότι υπήρχαν πολλές περισσότερες ιστορίες που δεν αναφέρθηκαν ποτέ, ιστορίες που καμία φαντασία δεν μπορούσε να επινοήσει, παρά μόνο η ίδια η ζωή.

Αλλά, όπως συμβαίνει συχνά, μετά τις υψηλές πτήσεις ακολουθούν οι πτώσεις. Το 1995, σε ηλικία 61 ετών, ο Τόνι διαγνώστηκε με AIDS. Ευτυχώς, ήταν η εποχή που αναπτύσσονταν φάρμακα για τον έλεγχο του ιού, και έκτοτε παρέμεινε σταθερός.

Ακολούθησε τραγωδία

Λίγα χρόνια αργότερα, ενώ διαπραγματευόταν μια συμφωνία για την πιθανή πώληση του ξενοδοχείου σε έναν κινηματογραφιστή στο Μαϊάμι, ο γιος του Τόνι, ο Ντέιλ, ο οποίος δεν είχε πειστεί από την προσφορά, πέταξε για να το συζητήσει περαιτέρω. Ο κινηματογραφιστής προσφέρθηκε να τον πάρει από το αεροδρόμιο και λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε νεκρός πυροβολημένος στην παραλία του Key Biscayne.

Οι λεπτομέρειες είναι θολές, καθώς γίνεται λόγος για συγκάλυψη και αποδιοπομπαίους τράγους, αλλά ο Τόνι ήταν συντετριμμένος. Μέρος της τέφρας του γιου του είναι διασκορπισμένη στις ρίζες της 700 ετών ελιάς στην πρόσοψη του ξενοδοχείου, με μια πλάκα αφιερωμένη στη μνήμη του.

Μέχρι το 2011, τόσο ο Τόνι όσο και το ξενοδοχείο βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση. Είχε γεράσει και χώριζε από την πέμπτη σύζυγό του, η οποία ουσιαστικά διοικούσε το Pikes. Το ίδιο το ξενοδοχείο είχε αρχίσει να υποβαθμίζεται και με περισσότερες διαθέσιμες πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία πέντε αστέρων να ανοίγουν στο νησί, δεν προσέφερε πλέον κάτι μοναδικό.

Photo: Instagram

Το πέρασμα στη νέα εποχή

Οι λάτρεις της Ίμπιζα Ντόουν Χιντλ και ο σύζυγός της Άντι ΜακΚέι, συνιδρυτές του Manumission και τώρα ιδιοκτήτες του Ibiza Rocks – μιας εταιρείας εκδηλώσεων που φέρνει ζωντανή μουσική στα κλαμπ του νησιού – αρχικά νοίκιασαν το ξενοδοχείο για να στεγάσουν τα συγκροτήματά τους.

Λίγα χρόνια αργότερα αγόρασαν το ακίνητο από τον γηραιό Τόνι Πάικ και του έκαναν μια πολυπόθητη ανακαίνιση – αν και εκτός από το να μετατρέψουν το γυμναστήριο σε στούντιο ηχογράφησης, να βάψουν το γήπεδο τένις σε έντονο ροζ χρώμα και να μετατρέψουν τη μεγαλύτερη σουίτα σε νυχτερινό κέντρο, προσπάθησαν να μείνουν πιστοί στο αρχικό όραμα και ήθος, με στόχο να προσφέρουν στους επισκέπτες αυτή τη σπιτική φιλοξενία για την οποία φημιζόταν ο Τόνι.

«Αυτό που προσφέρει τώρα το Pikes είναι ένα αυθεντικό κομμάτι του νησιού με έναν μποέμικο τρόπο της παλιάς σχολής» εξηγεί ο Hindle. «Αντιπροσωπεύει αυτό που φανέρωνε το νησί όταν έφτασα για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια – ελευθερία, διαφάνεια, αποδοχή. Το ξενοδοχείο είχε πάντα μια διακριτική πολυτέλεια- ήταν προσιτό και φιλικό. Η ιστορία κυριολεκτικά ξεχειλίζει από τους τοίχους. Στην πραγματικότητα, μέρος της κληρονομιάς της Ίμπιζα ζει μέσα σε αυτούς τους τοίχους».

Photo: YouTube

Αλλά η ίδια η Ίμπιζα –όπως όλα- έχει αλλάξει

Το ξενοδοχείο πρέπει πλέον να συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οπότε δεν μπορούν να διοργανωθούν παράνομα διήμερα πάρτι χαρτζιλικώνοντας την τοπική αστυνομία. Ενώ ο Τόνι συχνά οδηγούσε ο ίδιος τους επισκέπτες στο νησί δείχνοντάς τους πώς να περνούν καλά, το ξενοδοχείο προσφέρει τώρα μια επίσημη εκδοχή αυτού – μια υπηρεσία concierge που θα βοηθήσει τους πελάτες του με κρατήσεις σε εστιατόρια και λοιπές δραστηριότητες.

Εξακολουθούν να γίνονται πάρτι -οι Primal Scream διοργάνωσαν εκεί ένα after-party (στο οποίο παρευρέθηκε η Κέιτ Μος), και η Τζέιντ Τζάγκερ, η Λίλι Άλεν και ο Μαρκ Ρόνσον έχουν μείνει πολλά βράδια. Προσελκύουν επίσης μια νέα πελατεία, που αναζητά εμπειρίες όπως η ζωντανή μουσική ή ακόμη και λογοτεχνικά φεστιβάλ. Υπάρχει μια σκηνή γιόγκα και ένα απιθανό καταφύγιο ευεξίας στον ορίζοντα.

Μέρος της συμφωνίας όταν αγόρασαν το ξενοδοχείο οι νέοι ιδιοκτήτες ήταν ότι για όσο διάστημα ο Τόνι ήταν υγιής σωματικά και πνευματικά, θα είχε ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο. Ο Τόνι, η επιτομή του ηδονισμού των καλοκαιρινών διακοπών της Ίμπιζα, πέθανε το 2019 στα 85 του.

*Με στοιχεία από amuse.vice.com

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024