Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το ερωτικό τραγούδι που έγινε ο «επιτάφιος» του πρώτου γάμου του Στινγκ

Το ερωτικό τραγούδι που έγινε ο «επιτάφιος» του πρώτου γάμου του Στινγκ

Καμουφλαρισμένο ως μπαλάντα, ένα τραγούδι για τη ζήλια και τον έλεγχο, κατέληξε να γίνει ο «επιτάφιος» για τον πρώτο γάμο του τραγουδιστή αλλά και για το συγκρότημά του, The Police.

Ο κατεξοχήν ύμνος της δεκαετίας του 1980, το τραγούδι «Every Breath You Take», γιορτάζει τον μήνα Ιούλιο του 2023 την 40ή επέτειό του και το γεγονός ότι έσπασε ρεκόρ τόσο σε δημοτικότητα όσο και σε κέρδη.

Καμουφλαρισμένο ως μπαλάντα, ένα τραγούδι για τη ζήλια και τον έλεγχο, κατέληξε να γίνει ο επιτάφιος για τον πρώτο γάμο του τραγουδιστή και για το συγκρότημά του The Police.

Ο Στινγκ είναι το πρώτο μεγάλο όνομα που επιβεβαιώθηκε για το νέο φεστιβάλ Christmas by Starlite. Ο 71χρονος Βρετανός μουσικός -που έχει τόση star power όσο κανένας σημερινός καλλιτέχνης- ανακοινώθηκε ως headliner της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στα μέσα Δεκεμβρίου.

Photo: Instagram

«Μια πιασάρικη μελωδία»

Ο κάτοχος 17 βραβείων Grammy συνεχίζει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με την περιοδεία My Songs, παρουσιάζοντας το σημαντικότερο ρεπερτόριό του τόσο ως σόλο καλλιτέχνης όσο και ως frontman των Police. Ο μεγαλύτερος γιος του Στινγκ, ο Τζο Σάμνερ, τον συνοδεύει στην περιοδεία και έχει αγκαλιάσει την κληρονομιά του πατέρα του ως ταλαντούχος μπασίστας- χρησιμοποιεί μάλιστα το πατρικό του επώνυμο στο καλλιτεχνικό του όνομα.

Αυτό το καλοκαίρι, ο Στινγκ ερμηνεύει το πιο εμβληματικό τραγούδι των Police, το «Every Breath You Take», το οποίο γιορτάζει την 40η επέτειό του ως ένας κατ’ εξοχήν ποπ ύμνος.

Η μελωδία είναι τόσο πιασάρικη και ανθεκτική που μελετήθηκε ακόμη και από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δανίας, ενώ το 2019 η BMI records, η κορυφαία εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων, το αναγνώρισε ως το τραγούδι με τις περισσότερες αναπαραγωγές στην ιστορία του ραδιοφώνου τύπου.

Δείτε το βίντεο

«Είναι ένα άσχημο τραγουδάκι»

Τον Ιούλιο του 1983, εκθρόνισε κλασικά τραγούδια όπως το «Beat It» του Μάικλ Τζάκσον, το «Let’s Dance» του Ντέιβιντ Μπόουι και το «Flashdance» της Αϊρίν Καρά.

Εκείνη τη χρονιά τα charts του Billboard καταξίωσαν τον τραγουδοποιό σε σταρ. Η δημιουργία και η επιτυχία του τραγουδιού λειτούργησε όμως και ως «επιτάφιος» για τον πρώτο γάμο του Στινγκ και για το συγκρότημά του, το οποίο συνέβαλε στον καθορισμό της μουσικής σκηνής της δεκαετίας του 1980.

«Είναι ένα άσχημο τραγουδάκι» είπε κάποτε ο Στινγκ για το κομμάτι που μόλις είχε κάνει τους Police το πιο δημοφιλές ποπ συγκρότημα στον κόσμο. Το έγραψε ενώ βρισκόταν στη μέση ενός «καταφυγίου έμπνευσης στην Τζαμάικα», στο σπίτι που ανήκε στο παρελθόν στον Ίαν Φλέμινγκ, τον συγγραφέα της σειράς Τζέιμς Μποντ.

«Ένα ζευγάρι μου είπε ‘Ω, αγαπάμε αυτό το τραγούδι- ήταν το κύριο τραγούδι που παίχτηκε στο γάμο μας! Σκέφτηκα, ‘Λοιπόν, καλή τύχη’. Νομίζω ότι το τραγούδι είναι πολύ, πολύ δυσοίωνο και άσχημο και οι άνθρωποι το έχουν πραγματικά παρερμηνεύσει ως ένα τρυφερό ερωτικό τραγουδάκι, ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο» δήλωσε ο τραγουδιστής.

«Η ζήλια, η επιτήρηση και η ιδιοκτησία»

Παρά τη ρομαντική και σαγηνευτική συσκευασία που έχει κάνει το «Every Breath You Take» κοινή επιλογή για τους πρώτους γαμήλιους χορούς εδώ και δεκαετίες, ο Βρετανός μουσικός υποστήριζε πάντα ότι το τραγούδι ήταν ένας θεραπευτικός τρόπος να αντιμετωπίσει τη διάλυση του πρώτου του γάμου με την ηθοποιό Φράνσις Τόμελτι, μητέρα των δύο πρώτων παιδιών του. Ήταν επίσης ένας τρόπος να διοχετεύσει συναισθήματα όπως «η ζήλια, η επιτήρηση και η ιδιοκτησία».

Το διαζύγιο καλύφθηκε με ζήλο από τον Τύπο εκείνη την εποχή. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία με την Ιρλανδή ηθοποιό, ο Στινγκ ξεκίνησε ένα ειδύλλιο με την ηθοποιό Τρούντι Στάιλερ, μια από τις καλύτερες φίλες της Τόμελτι. Από το 1977 -πριν ακόμη ο Στινγκ σχηματίσει το συγκρότημα που θα τον μετέτρεπε σε παγκόσμιο φαινόμενο- η ηθοποιός ήταν γειτόνισσα του ζευγαριού σε ένα κτήριο στη συνοικία Bayswater του Λονδίνου, κοντά στο Notting Hill.

Όπως γράφει στην αυτοβιογραφία του, «Broken Music», ερωτεύτηκε τη Στάιλερ από την πρώτη στιγμή που τη γνώρισε, αλλά η δέσμευσή του τον εμπόδισε να προχωρήσει για χρόνια.

Δείτε το βίντεο

Μισογυνισμός και καμία συμπάθεια

Αφού μαθεύτηκε η απιστία, το σκάνδαλο πλήγωσε τη φήμη της Στάιλερ. Η λαμπρή καριέρα της σταμάτησε ξαφνικά εν μέσω κατηγοριών για «χρυσοθηρία» και μισογυνικών συγκρίσεων με τη Γιόκο Όνο- κατηγορήθηκε για τη διάλυση των The Police λίγους μήνες μετά την έναρξη του ειδυλλίου της με τον Στινγκ.

Προηγουμένως είχε ταξιδέψει με το συγκρότημα στη θριαμβευτική παγκόσμια περιοδεία του 1983, παρόλο που ο Στινγκ ήταν ακόμα παντρεμένος με την Τόμελτι.

Λίγους μήνες αργότερα, χωρίς επίσημη ανακοίνωση, το τρίο που σχημάτισε ο Στινγκ με τον Άντι Σάμερς και τον Στιούαρτ Κόπλαντ διαλύθηκε μετά από πέντε άλμπουμ, πολυάριθμες συγκρούσεις μεταξύ εγωισμών, ασταθή ιδιοσυγκρασία και επιτυχίες όπως το «Roxanne».

«Έξι φορές κατά λάθος μπαμπάς»

«Ήταν η λιγότερο ιδανική κατάσταση που μπορείς να φανταστείς. Κανείς από τους δυο μας δεν είναι περήφανος για αυτό που συνέβη – απλά συνέβη. Αγαπιόμασταν και ζούσαμε μαζί και μετά παντρευτήκαμε και κάναμε κι άλλα παιδιά. Και αυτή είναι η ιστορία της ζωής μας» δήλωσε η ηθοποιός στην Guardian.

Την επόμενη χρονιά γεννήθηκε ο Μίκι, το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού, και ο Στινγκ και η Στάιλερ παντρεύτηκαν το 1992. Παρά το γόνιμο αναπαραγωγικό του ιστορικό, ο Στινγκ αποκάλυψε στο περιοδικό People ότι οι στόχοι της ζωής του δεν περιλάμβαναν ποτέ την πατρότητα: «Έγινα μπαμπάς κατά λάθος έξι φορές – τόσο έξυπνος είμαι. Ωστόσο, ήταν τα πιο ευτυχισμένα ατυχήματα της ζωής μου, επειδή είναι αξιόλογα ανθρώπινα όντα».

Δείτε το βίντεο

Η ήρεμη συνέχεια

Όταν τελικά σταμάτησε η παρενόχληση από τα μέσα ενημέρωσης, η Στάιλερ επαναπροσδιορίστηκε με την παραγωγή ντοκιμαντέρ με κοινωνικό και ανθρωπιστικό θέμα -ονομάστηκε πρέσβειρα της UNICEF- αν και συνεχίζει να εμφανίζεται σε μικρούς και σποραδικούς ρόλους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Τα πρώτα χρόνια του ζευγαριού ήταν ταραχώδη, αλλά το 2023 μπορούν πλέον να υπερηφανεύονται ότι είναι ένας από τους πιο σταθερούς, μακροχρόνιους και επιδραστικούς γάμους στο Χόλιγουντ- είναι φίλοι με άλλους διάσημους όπως ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Μαντόνα και οι Κλίντον.

Μαζί έχουν ασχοληθεί με τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό με το Ίδρυμα Rainforest Foundation, έχουν υποστηρίξει τους αυτόχθονες πληθυσμούς στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική, έχουν γίνει πρωτοπόροι στην προώθηση των πλεονεκτημάτων των βιολογικών τροφίμων και έχουν καταρρίψει τα ταμπού γύρω από το ταντρικό σεξ.

«Γάμος με τον καλύτερό σου φίλο»

Το ζευγάρι μοιράζεται επίσης το πάθος για την αμπελουργία και εμπορεύεται με επιτυχία το κρασί που παράγεται στο κτήμα τους 350 εκταρίων στην Τοσκάνη. Το μυστικό της μακροχρόνιας και επιτυχημένης σχέσης τους; «Αγαπάμε ο ένας τον άλλον, αλλά στην πραγματικότητα συμπαθούμε ο ένας τον άλλον – και αυτή είναι μια σημαντική διάκριση εκεί. Έτσι, μπορείς να έχεις και τα δύο, και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό. Να είσαι παντρεμένος με τον καλύτερό σου φίλο» δήλωσε ο Στινγκ.

Με εκτιμώμενη περιουσία άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Βρετανός σταρ θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους καλλιτέχνες στον κόσμο, αφού πούλησε πέρυσι ολόκληρο τον κατάλογο των τραγουδιών του στην Universal Music έναντι αστρονομικού ποσού.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο ράπερ Sean «Diddy» Combs (γνωστός ως Puff Daddy) έγινε πρωτοσέλιδο όταν παραδέχτηκε την υποτιθέμενη πληρωμή του στον Στινγκ ύψους 5.000 δολαρίων την ημέρα για τη χρήση του «Every Breath You Take» στην επιτυχία «I’ll Be Missing You» του 1997.

Παρόλο που ο Στινγκ παραπονέθηκε τότε ότι ο Combs δεν είχε ζητήσει άδεια για να χρησιμοποιήσει το τραγούδι του, τώρα υπερηφανεύεται για τη φιλία τους και αναγνωρίζει ότι έστειλε μερικά από τα παιδιά του στο κολέγιο με τα έσοδα από το αφιέρωμα σε ένα έργο που, καθώς γιορτάζει την 40η επέτειό του, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.

*Με στοιχεία από το elpais.com

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024