Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Damon Albarn ένιωθε «αρκετά χαμένος» γράφοντας το νέο άλμπουμ των Blur

Ο Damon Albarn ένιωθε «αρκετά χαμένος» γράφοντας το νέο άλμπουμ των Blur

Ο Damon Albarn λέει ότι ένιωσε «αρκετά χαμένος» και «λυπημένος» κατά τη διάρκεια της σύνθεσης του νέου άλμπουμ των Blur, με τίτλο The Ballad Of Darren.

Ο τραγουδιστής έγραψε τα νέα τραγούδια ενώ περιόδευε με τους Gorillaz πέρυσι, και μια αίσθηση μελαγχολίας διαπερνά τη μουσική.

Ο Albarn έχει αποκαλέσει το άλμπουμ «μετασεισμικό δίσκο», που ασχολείται με την πανδημία και τους θανάτους των μουσικών φίλων του Bobby Womack και Tony Allen, καθώς και του tour manager των Blur Craig Duffy.

«Είχα πολλά στο μυαλό μου» δήλωσε στον Steve Lamacq του BBC 6 Music.

«Αλλά είναι εντάξει να είσαι χαμένος. Είναι εντάξει να είσαι λυπημένος. Υπάρχει ένας πανικός που προσδίδεται σε αυτά τα συναισθήματα που δεν νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμος» καταλήγει.

«Μερικές φορές, αν είσαι χαμένος, είναι συναρπαστικό γιατί βρίσκεσαι σε ένα μέρος όπου μπορείς να ανακαλύψεις κάτι καινούργιο. Νομίζω ότι αυτό βοηθάει στη συγγραφή τραγουδιών, μερικές φορές» συμπληρώνει.

Photo: YouTube

Η ζωή αλλάζει κι εμείς μαζί της

Ο κιθαρίστας Graham Coxon συμφώνησε: «Είναι καλό να λέμε συνειδητά, ‘Αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση’, και να την αξιοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

»Μην σπαταλάτε αυτή τη θλίψη. Όλα αυτά τα πράγματα είναι εκεί για να χρησιμοποιηθούν» είπε.

Το The Ballad Of Darren είναι το πρώτο άλμπουμ των Blur μετά από οκτώ χρόνια και ισορροπεί ανάμεσα στα ζωηρά, γωνιώδη indie ένστικτά τους και την πιο στοχαστική ατμόσφαιρα των σόλο άλμπουμ του Albarn. Αρκετά τραγούδια πραγματεύονται τη θλίψη και την απώλεια.

«Κοίταξα στον καθρέφτη / Τόσοι πολλοί άνθρωποι στέκονταν εκεί» τραγουδάει στο The Narcissist- ενώ το καταθλιπτικό εναρκτήριο κομμάτι, The Ballad, τον βρίσκει να αναστενάζει: «Μόλις κοίταξα τη ζωή μου / Και το μόνο που είδα είναι ότι δε γυρίζει πίσω».

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Το χαμένο συναίσθημα

Τα τραγούδια αφήνονται σε μεγάλο βαθμό ανοιχτά στην ερμηνεία, αλλά ο Albarn έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει μια προσωπική οπτική γωνία στον δίσκο.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine, είπε ότι οι στίχοι του Barbaric («Θέλω να σου μιλήσω για το τι μου έκανε αυτός ο χωρισμός / Έχασα το συναίσθημα που νόμιζα ότι δεν θα χάσω ποτέ») βασίζονται στα «πολύ μοναχικά Χριστούγεννα» που βίωσε πρόσφατα.

«Τα τραγούδια είναι ήδη αρκετά ακριβείς απογραφές της ζωής μου. Είμαι αρκετά ανοιχτός εδώ σε αυτό το άλμπουμ» πρόσθεσε.

Αλλά όταν το θέμα γίνεται βαρύ, υπάρχει πάντα ένα riff από τον Coxon, ή ένα λεοντόμορφο μπάσο από τον Alex James για να ανεβάσει τη διάθεση- και ο δίσκος είναι πλημμυρισμένος από αρμονίες που τονίζουν τη σημασία της φιλίας σε δύσκολες στιγμές.

«Αυτό είναι που το κάνει Blur, όταν ο Graham τραγουδάει τις αρμονίες» δήλωσε ο Albarn. «Είναι ο συνδυασμός των δύο φωνών μας».

Το βίντεο της ανακοίνωσης του νέου άλμπουμ

Γοητεία και μουσικότητα

Το άλμπουμ, το οποίο είναι αφιερωμένο στον πρώην σωματοφύλακα των Blur Darren «Smoggy» Evans, κυκλοφόρησε την Παρασκευή 21/7 και οι πρώτες κριτικές έχουν επαινέσει τον τρόπο με τον οποίο αγκαλιάζει την αβεβαιότητα της μέσης ηλικίας.

«Ο Albarn δεν ήταν ποτέ μακριά από τη μελαγχολία, αλλά η θλίψη διαπερνά πολλούς από τους στίχους του εδώ» δήλωσε ο Ryan Leas στο Stereogum, περιγράφοντας την ατμόσφαιρα ως «Britpop, που έχει διαβρωθεί από τον χρόνο».

Οι στίχοι είναι «ιδιότροποι και κουρασμένοι εξίσου, υπονοώντας φιλίες και ειδύλλια που μοιάζουν να έχουν καταρρεύσει, αλλά το κάνουν από ένα μέρος απομόνωσης», έγραψε ο Mark Richardson της Wall Street Journal.

«Αλλά ο κύριος Albarn μεταδίδει τέτοια βαριά συναισθήματα με μια ματιά για το ποιητικό και μια καλή δόση ευφυΐας».

Η μπάντα μπορεί να είναι «μεγαλύτερη και σοφότερη», δήλωσε ο Nick Reilly στο Rolling Stone, αλλά «καταφέρνουν ακόμα να διατηρούν κάθε ίχνος της γοητείας και της μουσικότητας που τους έδωσαν εξαρχής μια τόσο λαμπρή προοπτική».

Σε ένα πρόσφατο προφίλ στο Rolling Stone, οι Blur πρότειναν ότι το νέο άλμπουμ ήταν ένα ευτυχές ατύχημα, που γράφτηκε αφού προσκλήθηκαν να παίξουν δύο βραδιές στο στάδιο Wembley.

Αφού συμφώνησαν για τις συναυλίες – μεγαλύτερες από οτιδήποτε άλλο είχαν παίξει στο απόγειο της Britpop – το γκρουπ συγκεντρώθηκε στο στούντιο για να δουν αν θα μπορούσαν να βγάλουν νέο υλικό.

«Μόλις καθίσαμε όλοι μαζί και αρχίσαμε να παίζουμε μαζί, ήταν σκέτη μαγεία», δήλωσε ο μπασίστας Alex James.

Blur – St. Charles Square

«Γέννησαν αγόρι!»

«Δεν ξέραμε ότι ήμασταν έγκυες και γεννήσαμε στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ. Είναι σαν, ‘Ω, Θεέ μου, είναι ένα όμορφο αγόρι!’».

Τα demos της περιοδείας του Albarn αποτέλεσαν τη βάση του δίσκου, αλλά, όπως είπε στον Lamacq, «τίποτα δεν θα προχωρούσε αν ο Graham δεν ήταν μέσα σε αυτό».

Ο κιθαρίστας και ο τραγουδιστής είχαν μια διαβόητα θυελλώδη σχέση στην ακμή των Blur, η οποία κορυφώθηκε με την αποχώρηση του Coxon κατά τη διάρκεια των sessions για το άλμπουμ Think Tank του 2003.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ήταν πλήρως σύμφωνος. «Θυμάμαι να ακούω τα demos και να παίρνω ένα μπλοκ και να προσπαθώ να σημειώσω τις συγχορδίες και να σκέφτομαι: «Υπάρχουν πολλές συγχορδίες εδώ»», είπε.

«Αλλά καλές συγχορδίες. Χορδές που μπορείς πραγματικά να τις κατανοήσεις. Υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες για συναισθηματικά πράγματα όταν οι συγχορδίες είναι πολύ πιο βαθιές».

Πρόσθεσε ότι η μουσικότητα του Albarn ήταν ο παράγοντας που ξεχώριζε το συγκρότημα από τους σύγχρονους Britpop μουσικούς.

«Όταν τα τραγούδια γράφονται σε ένα πιάνο, αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν παίζεις απλά σολ και ντο.

»Δεν πρόκειται να μας συγκρίνω με μια άλλη μπάντα που ξεκινάει από ‘B’ και τελειώνει σε ‘eatles’, αλλά και αυτοί είχαν πολλά πράγματα στο πιάνο. Δεν ήταν απλώς μια ροκ εν ρολ μπάντα».

Photo: YouTube

Μετά το Γουέμπλεϊ

Οι συναυλίες των Blur στο Γουέμπλεϊ πραγματοποιήθηκαν μπροστά σε 180.000 οπαδούς πριν από δύο εβδομάδες και το συγκρότημα ήταν απόλυτα συγκλονισμένο από την περίσταση.

Ο ντράμερ Dave Rowntree δημοσίευσε μάλιστα ένα βίντεο στο Instagram πίσω από το κιτ του, χαρακτηρίζοντάς το: «Η μικρή μου art-pop μπάντα μου έκανε headlining στο Wembley!».

«Το περίεργο με το Wembley ήταν ότι από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε, το Σάββατο, μέχρι τη στιγμή που φύγαμε την Κυριακή, το μέρος είχε συρρικνωθεί. Ήταν σαν να είχε γίνει πραγματικά οικείο» δήλωσε ο Albarn στο 6 Music.

«Είναι η πρώτη φορά που πραγματικά ενθουσιάστηκα με το να δω πώς είναι η ταινία» πρόσθεσε, «γιατί απλά δεν έχω ιδέα πώς έμοιαζε από έξω».

Για τους οπαδούς που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στο σόου, οι Blur ηχογράφησαν επίσης μια συναυλία στο Radio Theatre του BBC την Τρίτη, αναμειγνύοντας νέα κομμάτια όπως το St Charles Square και το The Narcissist με κλασικά κομμάτια όπως τα End Of A Century, Girls & Boys και Parklife (με μια guest εμφάνιση από τον Phil Daniels).

Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά από το BBC Radio 2.

*Με στοιχεία από bbc.com

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024