Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιές: Πώς συνδέονται οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών με τις πυρκαγιές – Kαθηγητής Δασολογίας εξηγεί

Φωτιές: Πώς συνδέονται οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών με τις πυρκαγιές – Kαθηγητής Δασολογίας εξηγεί

Ο καθηγητής Δασολογίας εξήγησε πως η Ελλάδα χωρίζεται σε δύο ζώνες οι οποίες έχουν μια χρονική υστέρηση στο πότε είναι έτοιμες να αρπάξουν και να μεταδώσουν μια πυρκαγιά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Γιάννης Γήτας, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών με τις πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γήτας είπε πως στις αρχές Ιουνίου οι βροχές έφεραν πράσινη βλάστηση που όμως, έγινε καύσιμη ύλη για τις φωτιές του Ιουλίου, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Kι’ αυτό, όπως είπε αποδεικνύει τις συνέπειες μιας ιδιαίτερης χρονιάς με μεγάλη περίοδο ξηρασίας και καύσωνα διαρκείας.

«Την άνοιξη είχαμε πολλές και δυνατές βροχές στη βόρεια και στη νότια Ελλάδα, ενώ στο τέλος του Μαΐου οι τουρίστες έφταναν στο αεροδρόμιο της Ρόδου το οποίο είχε γεμίσει νερά», υπενθύμισε ο καθηγητής για να εξηγήσει ότι: «Με μεγάλη περίοδο ξηρασίας και ημερών με καύσωνα ήταν λογικό να στεγνώσει η βλάστηση και δυστυχώς να αποτελέσει το μέσο εκείνο που στο οποίο μπορούσε μια φωτιά εύκολα να επεκταθεί και ιδιαίτερα όταν αυτό συνδυάστηκε με ημέρες ανέμων της τάξης των 8 και 9 μποφόρ».

Ο κ. Γιάννης Γήτας εξήγησε πως η Ελλάδα χωρίζεται σε δύο ζώνες οι οποίες έχουν μια χρονική υστέρηση στο πότε είναι έτοιμες να αρπάξουν και να μεταδώσουν μια πυρκαγιά.

«Οι μεγάλες φωτιές μέχρι τώρα ξεσπούν στα νησιά και στη νότια Ελλάδα, και ευτυχώς ακόμη στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε ελάχιστες μεγάλες πυρκαγιές, με εξαίρεση την Κέρκυρα».

Οι τρόποι πρόληψης πυρκαγιών

Όπως είπε ο κ. Γήτας, η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει στην αναγέννηση μιας δασικής υπηρεσίας και από την άλλη μεριά υπάρχει και η συμμετοχή των πολιτών, αν καταλάβουμε ότι οι καθημερινές μας ενέργειες έχουν αντίκτυπο.

«Είναι πολύ σημαντικό πλέον να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε το δάσος σε ετήσια βάση και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του θέρους ή της αντιπυρικής περιόδου, αναφορικά με τα μέτρα καθαρισμού. Σχετικά με το πώς μπορεί να μειωθεί αυτού του τύπου η ξερή βλάστηση, ο Γιάννης Γήτας αναφέρθηκε σε κάποια πειράματα που διεξήχθησαν στη Χίο τα τελευταία 2 -3 χρόνια με μικρές ελεγχόμενες πυρκαγιές που ελαττώνουν την καύσιμη ύλη. Αυτή είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και θα μπορούσε να καθιερωθεί, όπως είπε, ως ένα από τα μέτρα διαχείρισης της καύσιμης ύλης στα ελληνικά δάση».

Δείτε το βίντεο

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024