Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανδρουλάκης: Απαιτείται ένα πλαίσιο πραγματικής προστασίας της αγοραστικής δύναμης των μισθών

Ανδρουλάκης: Απαιτείται ένα πλαίσιο πραγματικής προστασίας της αγοραστικής δύναμης των μισθών

Στη χώρα μας επικρατεί ο «πληθωρισμός απληστίας» των κερδών, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη Βουλή επί του ν/σ Χατζηδάκη για τις αυξήσεις στο Δημόσιο

Τη θέση του ΠΑΣΟΚ για ένα πλαίσιο προστασίας της αγοραστικής δύναμης των μισθών απέναντι στην απληστία κερδών που καταγράφεται ανέπτυξε στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε ανεπαρκές το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας πως είναι «ευπρόσδεκτα αλλά ανεπαρκή» τα μέτρα για τα pass και τις αυξήσεις στο Δημόσιο.

«Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που δεν έχει στρατηγική αντίληψη για την οικονομία της χώρας», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ωστόσο πως «θα υπερψηφίσουμε όσα άρθρα στηρίζουν τους ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως κάναμε διαχρονικά».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μαθήματα πολιτικής υπευθυνότητας αλλού, όχι στο ΠΑΣΟΚ».

«Στη χώρα μας επικρατεί ο ‘πληθωρισμός απληστίας’ των κερδών»

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, το γεγονός ότι τα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, δεν είχαν την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και το αναγκαίο κοινωνικό αποτύπωμα», ανέφερε.

Και παρατήρησε πως «τον Ιούλιο τα τρόφιμα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,5%, όταν στην Ε.Ε. οι αυξήσεις δεν ξεπέρασαν το 0,1%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat».

«Ο πρωθυπουργός, πριν από δύο εβδομάδες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ‘επίμονος’. Κάπως αργά το αντιλήφθηκε ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι «στη χώρα μας επικρατεί ο ‘πληθωρισμός απληστίας’ των κερδών, όπως τον ονομάζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ».

Και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «το κατάλαβε, αφού πρώτα οι πολίτες, πλήρωσαν πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια φέτος το καλοκαίρι».

Σημείωσε, επίσης, ότι «τα pass ανακουφίζουν προσωρινά», αλλά επισήμανε πως «όσο δεν επιβάλλεται έλεγχος στις αγορές, ακόμη και αυτά θα καταλήγουν να τροφοδοτούν τα κέρδη».

«Αποσπασματικά τα μέτρα του νομοσχεδίου»

Συνολικά για την ακρίβεια σε συνάρτηση με το εισόδημα των πολιτών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «εδώ και καιρό τα κέρδη αυξάνονται, ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται», λέγοντας πως «σε πραγματικούς όρους, το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 4,6%».

Στη βάση αυτή, επισήμανε ότι τα όποια μέτρα αυξήσεων προβλέπει το νομοσχέδιο «είναι ευπρόσδεκτα, αλλά θα αποδειχθούν αλυσιτελή».

«Τα αποσπασματικά μέτρα του νομοσχεδίου δεν συνιστούν ένα πλαίσιο για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις εισοδηματικές απώλειες», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τόνισε πώς άμεσα απαιτούνται «εντατικοί έλεγχοι κατά αθέμιτων πρακτικών».

Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, ανέφερε πως τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη συνιστούν απλά ένα «οριζόντιο επίδομα 70 ευρώ ακαθάριστα, χαμηλότερο από τον πληθωρισμό».

Αναφερόμενος στα μέτρα για τους νέους (youth pass), ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η χώρα κάνει «πρωταθλητισμό στην ανεργία των νέων», σημειώνοντας πως «για εμάς προτεραιότητα είναι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων» και αυτό «με μια επιθεώρηση εργασίας που θα πραγματοποιεί ελέγχους».

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024