Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο καύσωνας αγγίζει τους 48 βαθμούς

Ο καύσωνας αγγίζει τους 48 βαθμούς

Στη Βόρεια Ιταλία πλήττονται από χαλαζοπτώσεις οι περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας

Εως και 48 βαθμούς Κελσίου θα δείξει (και) σήμερα το θερμόμετρο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στη Νότια Ιταλία, τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Επιπλέον ομάδες πυροσβεστών από την Καμπανία και το Λάτσιο επιστρατεύτηκαν χθες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα στην Καλαβρία.

Την ίδια ώρα, κομμάτια της Βόρειας Ιταλίας πλήττονται από χαλαζοπτώσεις: έπειτα από τις περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας, νέα μεγάλη χαλαζόπτωση, με τεράστιους κόκκους, σημειώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στις ευρύτερες περιοχές της Φεράρας και της Ραβένας, η οποία χτυπήθηκε και από ανεμοστρόβιλο, όπως είχε συμβεί την Παρασκευή και στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου.

Κατόπιν αυτών, δεν είναι να απορεί κανείς που πολλοί κάτοικοι της Νότιας Ευρώπης μιλούν για ένα «καλοκαίρι της κολάσεως». Ούτε, βέβαια, που ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε χθες την έκκλησή του προς τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν κάτι πιο απτό προκειμένου να περιορίσουν τις ρυπογόνες εκπομπές».    Και εντούτοις, χωρίς συμφωνία πάνω σε ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων ολοκληρώθηκε το Σάββατο στη Γκόα της Ινδίας η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της G20 -με τη Γαλλία να επιρρίπτει την ευθύνη στη Ρωσία.

«Ας προστατεύσουμε το κοινό μας σπίτι»

«Είναι μια κατεπείγουσα πρόκληση, δεν μπορεί να αναβληθεί, αφορά τους πάντες» δήλωσε ο Ποντίφικας αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή. «Ας προστατεύσουμε το κοινό μας σπίτι» πρόσθεσε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς όσους υποφέρουν από την κλιματική κρίση, καθώς και εκείνους που τους προσφέρουν χείρα βοηθείας. Ρεκόρ θερμοκρασιών έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα και στο νότιο κομμάτι των ΗΠΑ, και στην Κίνα και στη Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Στη Μάλτα κάτοικοι υποχρεώθηκαν να κοιμηθούν στην ύπαιθρο καθώς και στα αυτοκίνητά τους, με τον κλιματισμό ανοιχτό, έπειτα από έξι ημέρες διακοπών ρεύματος που άφησαν τον κόσμο έκθετο στη ζέστη. Το καλοκαίρι βρίσκεται στη μέση του, ήδη όμως έχουν σπάσει σε παγκόσμιο επίπεδο αρκετά ρεκόρ: ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος Ιούνιος όλων των εποχών, στην καταγεγραμμένη ιστορία, και η 6η Ιουλίου η θερμότερη ημέρα όλων των εποχών, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία τους 17,08 βαθμούς Κελσίου.

«Πίσω από αυτή την ανοδική τάση βρίσκεται 100% ο άνθρωπος» δήλωσε στο BBC η Φρεντερίκε Οτο, κλιματολόγος από το Imperial College του Λονδίνου. Αυτές οι ολοένα και υψηλότερες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες, επισήμανε, είναι ακριβώς αυτό που είχαν δείξει οι προβλέψεις ότι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο με αυξανόμενα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου. Τα κύματα καύσωνα που πλήττουν την Ευρώπη όμως συνοδεύονται και από άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ενα εντεκάχρονο αγόρι, μια ηλικιωμένη γυναίκα και ένας άνδρας έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια καταιγίδας που έπληξε το βράδυ της Παρασκευής τη Σερβία. Μία από τις χειρότερες καταιγίδες στην ιστορία της έζησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και η Κροατία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι – ενώ είχε μόλις πάψει να ισχύει ο κόκκινος συναγερμός για τη ζέστη. Για τον κλιματολόγο Μάικλ Μαν, διευθυντή του κέντρου για τις επιστήμες και το περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν σημαίνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει εισέλθει σε στάδιο επιτάχυνσης – όπως προειδοποίησε ωστόσο ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα, θα μπορούσαμε να περάσουμε το σημείο της μη επιστροφής.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024