Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Ισπανία: Θα βάλει το Λαϊκό Κόμμα την ακροδεξιά στην κυβέρνηση για πρώτη φορά από τον Φράνκο και μετά;

Εκλογές στην Ισπανία: Θα βάλει το Λαϊκό Κόμμα την ακροδεξιά στην κυβέρνηση για πρώτη φορά από τον Φράνκο και μετά;

Ο Guardian εξετάζει πώς το Λαϊκό Κόμμα έφτασε να «κανονικοποιήσει» τη συμμαχία με το ακροδεξιό Vox.

Για τις επερχόμενες εκλογές στην Ισπανία γράφει ο Guardian. Όπως σημειώνει το βρετανικό Μέσο, οι εθνικές εκλογές της Κυριακής μπορούν να φέρουν την ακροδεξιά για πρώτη φορά στην κυβέρνηση μετά τη δικτατορία του Φράνκο.

Ο Guardian αρχικά στέκεται στην περίπτωση της Εστρεμαδούρα. Εκεί προς το τέλος του περασμένου μήνα η ηγέτιδα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), Μαρία Γκουαρδιόλα σε ομιλία της κατακεραύνωνε το ακροδεξιό Vox για την άρνηση της έμφυλης βίας, τη δαιμονοποίηση των μεταναστών και τις επιθέσεις του στην LGBTQ+ κοινότητα.

Η Γκουαρδιόλα δεν ήταν η μόνη που έδειχνε αποστροφή προς τις απόψεις και τις τακτικές του Vox.

Εν όψει των εκλογών, το Vox κρέμασε ένα τεράστιο πανό στη Μαδρίτη όπου έδειχνε ένα τεράστιο χέρι να πετάει σύμβολα που αντιπροσωπεύουν τον φεμινισμό, τα δικαιώματα LGBTQ+, την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τα περιβαλλοντικά προγράμματα και τον κομμουνισμό σε έναν κάδο.

Άλλαξε στάση η Γκουαρδιόλα

Στη συνέχεια το βρετανικό Μέσο, σημειώνει ότι η Γκουαρδιόλα άλλαξε τη στάση της. Αυτό που έκανε την ηγέτιδα του Λαϊκού Κόμματος στην Εστρεμαδούρα να αλλάξει τοποθέτηση ήταν ότι για να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να κυβερνήσει μετά τη δεύτερη θέση που πήρε στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, θα έπρεπε να βασιστεί στην υποστήριξη του κόμματος της.

Αρχικά η Γκουαρδιόλα δεν ήθελε να συνεργαστεί με το Vox, αν και το Λαϊκό Κόμμα είχε προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με την ακροδεξιά για την τοπική κυβέρνηση στη Βαλένθια.

Η Γκουαρδιόλα φαινόταν αμετακίνητη, ωστόσο την περασμένη Δευτέρα η ίδια ορκίστηκε πρόεδρος στην Εστρεμαδούρα, σχηματίζοντας συγκυβέρνηση με το Vox. Δικαιολογώντας την απόφασή της, η ίδια δήλωσε: «ο λόγος μου δεν είναι τόσο σημαντικός όσο το μέλλον του λαού της Εστρεμαδούρα».

Ανάρτηση που κριτικάρει την Γκουαρδιόλα

Ο Guardian σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Λαϊκό Κόμμα «αγκαλιάζει» την ακροδεξιά, κάτι που ίσως κάνει και την Κυριακή σχηματίζοντας συγκυβέρνηση με το Vox στην περίπτωση που δεν κατορθώσει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία.

Πώς άλλαξε γραμμή το Λαϊκό Κόμμα

Το βρετανικό Μέσο θυμίζει ότι πριν από την Γκουαρδιόλα, αυτός που άλλαξε γραμμή για το Vox ήταν ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο. Το 2020 κατηγορούσε το Vox ως λαϊκίστικο κόμμα που πρότεινε εύκολες και συνήθως ψευδεπίγραφες λύσεις σε προβλήματα, ωστόσο το 2020 Λαϊκό Κόμμα και Vox σχημάτισαν συγκυβέρνηση στην περιφερειακή κυβέρνηση της Καστίλης και της Λεόν.

Όπως αναφέρει ο Guardian, λίγοι πολίτες στην Κάθερες, γενέτειρα της Γκουαρδιόλα, ξαφνιάστηκαν με τη μεταστροφή της. «Γιατί άλλαξε γνώμη η Γκουαρδιόλα;» ρώτησε ρητορικά ένας ντόπιος. «Επειδή της το είπε το Λαϊκό Κόμμα».

Άλλη κάτοικος της περιοχής που χαρακτήρισε τον εαυτό της σοσιαλδημοκράτισσα, είπε ότι η Γκουαρδιόλα άλλαξε τη στάση της για να μη χάσει τη δυνατότητα διακυβέρνησης στην Εστρεμαδούρα.

Άλλοι πολίτες ήταν πιο σκληροί στην κριτική τους λέγοντας ότι το Λαϊκό Κόμμα ταπείνωσε την τοπική ηγέτιδα και την έκανε να χάσει την αξιοπιστία της μετά τη συμμαχία με το Vox.

Οι πολίτες κριτικάρουν, επίσης, το Λαϊκό Κόμμα, καθώς ενώ η ηγεσία του υποστηρίζει ότι όποιο κόμμα βγαίνει πρώτο σε ψήφους πρέπει να κυβερνάει σε μια περιοχή, στην Εστρεμαδούρα δεν θα γίνει αυτό μετά τη συμφωνία Λαϊκού Κόμματος και Vox. Πρώτο κόμμα στις περιφερειακές εκλογές ήταν οι Σοσιαλιστές.

Ποιο κέντρο; Vox και πάλι Vox

O Guardian, στη συνέχεια της ανάλυσής του, επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι ο Φεϊχόο υποτίθεται θα επιδίωκε να κερδίσει το κέντρο μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, ο ίδιος και η ηγετική ομάδα του PP είναι πιο πρόθυμοι από ποτέ να κλείσουν συμφωνίες με την ακροδεξιά και να χρησιμοποιήσουν τακτικές που σχετίζονται με λαϊκιστές ηγέτες παρά με μετριοπαθείς, όπως αυτοχαρακτηρίζονται.

Έπειτα, το βρετανικό Μέσο αναφέρεται στις επιθέσεις που έχει κάνει το Λαϊκό Κόμμα σε δημοσιογράφους με κατηγορίες ότι διασπείρουν ψέματα για το PP ή ότι υποστηρίζουν τους Σοσιαλιστές, προκαλώντας την αντίδραση της μεγαλύτερης ένωσης συντακτών στη χώρα.

Ο Φεϊχόο έφτασε να αμφισβητήσει ακόμα και την αξιοπιστία της ταχυδρομικής υπηρεσίας αφού ζήτησε από τους εργαζόμενους «να παραδώσουν όλες τις ψήφους, ανεξάρτητα από τα αφεντικά τους». Οι επιστολικές ψήφοι έχουν αποκτήσει νέα σημασία σε αυτές τις εκλογές, καθώς πολλοί Ισπανοί θα βρίσκονται σε διακοπές για την πρόωρη θερινή ψηφοφορία, εξηγεί ο Guardian.

«Κανονικοποίηση της συνεργασίας με την ακροδεξιά»

Ο Χοσέ Πάμπλο Φεράντιθ, επικεφαλής του τμήματος κοινής γνώμης και πολιτικής έρευνας του Ipsos στην Ισπανία, υποστηρίζει ότι αν και στις δημοσκοπήσεις δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά, οι ψηφοφόροι της Δεξιάς έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να πάνε να ψηφίσουν σε αντίθεση με αυτούς της Αριστεράς που δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της.

Η πιο ενδιαφέρουσα παρατήρηση που κάνει ο Φεράντιθ είναι ότι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι που κάποτε δεν θα ψήφιζαν Λαϊκό Κόμμα λόγω των συμμαχιών του με το Vox, τώρα είναι πιο πιθανό να το ψηφίσουν, καθώς τέτοιες συνεργασίες παρουσιάζονται ως κανονικές, αλλά και επειδή η εναλλακτική λύση θα ήταν ένας συνασπισμός των Σοσιαλιστών με την ακροαριστερή συμμαχία Sumar που ίσως στηριζόταν από τις ψήφους των βασκικών και καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Στο τέλος της ημέρας, μπορεί να μην τους αρέσουν οι συμφωνίες με το Vox, αλλά είναι η λιγότερο κακή επιλογή (σ.σ. γι’ αυτούς τους ψηφοφόρους)», σημειώνει ο Φεράντιθ.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024