Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Το χατ τρικ του Πέδρο Σάντσεθ για τη σωτηρία της ψυχής της Ευρώπης

Ισπανία: Το χατ τρικ του Πέδρο Σάντσεθ για τη σωτηρία της ψυχής της Ευρώπης

Υψηλό ρίσκο αμφίβολης αποτελεσματικότητας η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με τον Observer.

Μάχη σε τρία μέτωπα ετοιμάζεται να δώσει την επόμενη Κυριακή ο Πέδρο Σάντσεθ. Αν τελικά πετύχει το ζητούμενο χατ τρικ θα διαμορφώσει όχι μόνο το μέλλον της Ισπανίας, αλλά και όλης της Ευρώπης.

Για τη σημασία των εκλογών στη μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να λειτουργήσει σαν επιταχυντής της ακροδεξιάς στην Ευρώπη ή ως φρένο της καταγεγραμμένης ανόδου της το τελευταίο χρονικό διάστημα, γράφει ο κυριακάτικος Observer σε άρθρο του με τίτλο: «Μπορεί να πεθάνει η ληστρική ακροδεξιά της Ευρώπης; Οι ψηφοφόροι της Ισπανίας έχουν την απάντηση».

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός πρέπει πρώτα από όλα να σώσει την πολιτική καριέρα του, γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, εκτιμώντας ότι η απόφαση του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την πανωλεθρία του Σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές του Μαΐου είναι ένα υψηλό ρίσκο αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Σαν τον ταυρομάχο μιας άλλης εποχής, ο Σάντσεθ πρέπει να ριχτεί στη μάχη και να πετύχει τον κινούμενο, μαινόμενο ταύρο που αντιπροσωπεύει το συντηρητικό Λαϊκό κόμμα (ΡΡ), το οποίο προηγείται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με τη βοήθεια της πρόσφατα διαμορφωμένης συμμαχίας από αριστερά, ακόμη πιο αριστερά και πράσινα κόμματα υπό το πρόσταγμα της δημοφιλούς υπουργού Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ.

Η μάχη κατά της ακροδεξιάς

Το tercio de muerte του Ισπανού πρωθυπουργού, δηλαδή η τρίτη μάχη για την επιβίωση ή τον «θάνατο» της χώρας, αφορά την απομάκρυνση της ακροδεξιάς από την πρώτη γραμμή της εξουσίας.

Αν ο Σάντσεθ χάσει, ο αντίπαλος του Αμπέρτο Νούνιες Φεϊχό είναι σίγουρο ότι θα αναλάβει το τιμόνι της Ισπανίας με συγκυβερνήτη το ακροδεξιό Vox, με την αντιμεταναστευτική ρητορική και τις ρατσιστικές θέσεις, σπάζοντας  το πολιτικό ταμπού κατά των νεοφασιστικών κομμάτων στην εξουσία, που κρατά γερά 50 χρόνια τώρα, δηλαδή από τον θάνατο του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο.

Ο αρχηγός του Vox, Σαντιάγκο Αμπασκάλ, ενδυναμωμένος από το 14% των ψήφων που του χαρίζουν όλες ανεξαιρέτως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να σβήσει άμεσα από τον ισπανικό χάρτη τα κόμματα που μάχονται για την απόσχιση της Καταλονίας και της χώρας των Βάσκων.

Επιπλέον δηλώνει αποφασισμένος να υψώσει τείχη στις αυτόνομες ισπανικές πόλεις στη βόρεια Αφρική, την Θεούτα και τη Μελίγια, για να εμποδίσει την προσέλευση των μεταναστών στα εθνικά και τα ευρωπαϊκά εδάφη.

Επιστροφή στο κακό παρελθόν

Ακριβώς όπως τα Αδέλφια της Ιταλίας, που βρίσκονται στην κυβέρνηση της με την αρχηγό τους Τζόρτζια Μελόνι να είναι η πρωθυπουργός της χώρας, το Vox είναι εχθρικό προς τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας και κατά της ισότητας των φύλων.

Κερδίζει όμως ψήφους σε μια διχασμένη Ισπανία, προβάλλοντας σε κάθε ευκαιρία το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις τιμές των τροφίμων στο κόκκινο, στηλιτεύοντας τον νόμο περί σεξουαλικής συναίνεσης (μόνο το ναι σημαίνει ναι) που πέρασε το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα του Σάντσεθ, που δυσφημίζει για τις σχέσεις του με τα αυτονομιστικά κόμματα και καταδικασμένα μέλη της διαλυμένης πια τρομοκρατικής ομάδας ETA.

Ο Σάντσεθ θέλει να πιστεύει ότι το προτεινόμενο σχήμα δεξιάς-ακροδεξιάς για την επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας θα σπρώξει μαζικά στις κάλπες όσους φοβούνται μια επιστροφή στο φασιστικό παρελθόν.

Η Ντίαζ, που πολλοί εκτιμούν ότι θα γίνει η πρώτη πρωθυπουργός της Ισπανίας, προσπαθεί για τον ίδιο σκοπό λέγοντας ότι η επιλογή των ψηφοφόρων είναι απλή, αφού τοποθετείται ανάμεσα σε δύο συμμαχίες 1) στα δικαιώματα, την ελευθερία και την πρόοδο που προασπίζονται οι Σοσιαλιστές και τα αριστερά και πράσινα κόμματα στο πλευρό τους και 2) στο μίσος απέναντι στους απλούς Ισπανούς, τους φτωχούς, τους ξένους, τις γυναίκες και τα μέλη της LGBT+ κοινότητας που καλλιεργεί η διαβολική συμφωνία δεξιάς και ακροδεξιάς που νοιάζεται μόνο για τα συμφέροντα των πλουσίων και των εταιρειών.

Υπό απειλή οι Βρυξέλλες

Το αποτέλεσμα θα βαρύνει σημαντικά στην Ευρώπη, που καταγράφει και αδυνατεί να χωνέψει την συνεχή άνοδο των ποσοστών της ακροδεξιάς στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Αυστρία και φυσικά την είσοδο της στην κυβέρνηση της Φιλανδίας και στη βουλή της Ελλάδας.

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που προβλέπουν τον θάνατο του… ταυρομάχου, τότε η ακροδεξιά θα παρεισφρήσει και μέσα στο αρχηγείο των Βρυξελλών, αφού η Ισπανία κρατά την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ μέχρι την αλλαγή του έτους.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024