Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: «Τώρα τρέχουμε» ενόψει αυτοδιοικητικών - Η ζημιά και η ήττα της γραμμής Σπίρτζη

ΣΥΡΙΖΑ: «Τώρα τρέχουμε» ενόψει αυτοδιοικητικών – Η ζημιά και η ήττα της γραμμής Σπίρτζη

Ο «πονοκέφαλος» των αυτοδιοικητικών προβλέπει πολύ έντονο Αύγουστο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Μια ανάσα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναμπουμπούλα. Μετά από τις δύο απανωτές ήττες, τα τινά είναι τα εξής: ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είχε αναλάβει το κομμάτι της αυτοδιοίκησης, εφόσον η γραμμή του ηττήθηκε εντός της Πολιτικής Γραμματείας, παρέδωσε το σχέδιο και… σήκωσε τα χέρια ψηλά. Αυτό άφησε ένα κενό, που αν, όμως, καταφέρει να εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα φανεί έως και δημιουργικό.

Το σχέδιο Σπίρτζη προέβλεπε πολλές συγκλίσεις με το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και στην Περιφέρεια Αττικής, υπήρχε η σκέψη συνεργασίας με τον κ. Σγουρό, η οποία απορρίφθηκε, στη Θεσσαλονίκη υπήρχε η πρόταση Αγγελούδη, η οποία επίσης απορρίφθηκε (για τον Δήμο) και η πρόταση του πρώην υπουργού ΠΡΟΠΟ Νίκου Τόλκα, ο οποίος δήλωσε ότι αρνείται να αναλάβει, για να στηρίξει την εσωκομματική υποψηφιότητα Νίκου Παππά.

Ο έτερος Νίκος Παππάς, ο γνωστός μπασκετμπολίστας, σχεδόν αμέσως μετά τη δεύτερη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο αρνήθηκε την στήριξη του κόμματος για την υποψηφιότητά του στον Δήμο Αθηναίων, αλλά ισχυρίστηκε ότι τον προσέγγισε ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ο ίδιος να επιθυμεί, ουσιαστικά, σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν είναι ακριβές.

Περιφέρεια Αττικής

Στην Περιφέρεια Αττικής, υποψήφιος θα είναι -αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση- ο Γ. Ιωακειμίδης, άνθρωπος έμπειρος στα αυτοδιοικητικά, αφού ήταν δήμαρχος Ρέντη – Νίκαιας από το 1994 έως το 2014 (Ρέντη) και μετά τον Καλλικράτη συνέχισε στον ενοποιημένο δήμο Ρέντη – Νίκαιας.

Αυτήν την στιγμή ο Ιωακειμίδης σε όλες τις περιοχές της Δυτικής έχει υψηλή δημοτικότητα και σε αρκετές ξεπερνά τον κ. Σγουρό, ο οποίος έχει υπάρξει περιφερειάρχης. Από την άλλη, ο κ. Πατούλης, ο οποίος μέχρι στιγμής έχανε ποσοστά, μετά τις εθνικές εκλογές εμφανίζεται πιο ισχυρός.

Εχθές, 20 Ιουλίου, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την στήριξή του στον κ. Σγουρό. Το ίδιο βράδυ στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της περιφερειακής παράταξης, ο Χρίστος Καραμάνος, χωρίς να έχει ενημερώσει το κόμμα του, προσχώρησε στο ψηφοδέλτιο Σγουρού. Αναμένεται να δούμε πώς θα κινηθούν άλλα μέλη ή, έστω, πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κίνηση.

Όσο για το μεγαλύτερο δήμο της χώρας, υποψηφιότητά δημάρχου δεν έχει «κλείσει» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την διαφορά, όμως, ότι η παράταξη της Ανοιχτής Πόλης έχει παράδοση και ψηφοδέλτιο, στο οποίο εύκολα μπορεί να εντάξει νέο κόσμο. Κάτι που, φυσικά, διευκολύνει την κατάσταση.

Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη βλέπουμε περίπου το ίδιο μοτίβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση Σπίρτζη ήταν να στηρίξει τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ κ. Αγγελούη για τον δήμο, αλλά υπερίσχυσε η πρόταση υπέρ του κ. Πέγκα, που είχε διατελέσει και αντιδήμαρχος Μπουτάρη, ενώ είχε συνεργασία με τον αείμνηστο Μωυσή Ελισσάφ στα Γιάννενα.

Όσο για την περιφέρεια, η αρχική πρόταση για τον πρώην βουλευτή Ημαθίας Άγγελο Τόλκα, «ναυάγησε» με τον δεύτερο -σύμφωνα με πληροφορίες εκ Θεσσαλονίκης- να αρνείται την υποψηφιότητα για να στηρίξει εσωκομματικά τον Νίκο Παππά.

Ο κ. Τόλκας ήταν επίσης πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη. Όσο για την περιφέρεια, μέχρι στιγμής ακούγεται το όνομα του κ. Αμμανατίδη, αλλά δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν τελικά επιλεγεί ένα νεότερο στέλεχος.

Στην Ήπειρο η μοναδική επίσημα «κλεισμένη» υποψηφιότητα

Μέχρι στιγμής, η μοναδική περιφέρεια που έχει «κλείσει» είναι αυτή της Ηπείρου. Επικεφαλής θα είναι ο κ. Γιάννης Στέφος, ο οποίος ορκίστηκε βουλευτής μετά τις εκλογές του Μαΐου, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την δεύτερη έδρα στις 25 Ιουνίου.

Ο κ. Στέφος είναι μια αμιγώς κομματική υποψηφιότητα και δημοφιλής στην τοπική κοινωνία. Διετέλεσε βουλευτής από το 2015-2019 και έχει την πλήρη -ή σχεδόν- στήριξη του «παλιού» κόμματος, στελεχών όπως η Όλγα Γεροβασίλη, η Ράνια Σβίγκου, ο Νάσος Ηλιόπουλος κα.

Η πρόταση Σπίρτζη δεν ήταν σαφής, αλλά φαίνεται πως υποστήριζε μάλλον- τον (δεξιό) κύριο Ριζόπουλο, κάτι που χωρίς καμία συζήτηση έληξε εντός της ΠΓ του κόμματος. Ο κ. Στέφος χαίρει αποδοχής από όλες τις τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τον Δήμο Ιωαννιτών, έναν δήμο που παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετά υψηλά ποσοστά, δεν έχουμε μέχρι στιγμής πληροφορίες για στήριξη υποψηφίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο «πονοκέφαλος» των αυτοδιοικητικών προβλέπει πολύ έντονο Αύγουστο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά από τις δύο ήττες, πολλές και πολλοί καλούνται να αποδείξουν αν και με ποιους όρους θέλουν να αναλάβουν, αυτήν την φορά για ένα αξιοπρεπές ποσοστό – αποφασιστικό βήμα συσπείρωσης πριν τις ευρωεκλογές.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024