Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας: Άμεσα μέτρα και ελέγχους ζητούν κόμματα και συνδικάτα για την προστασία των εργαζόμενων

Καύσωνας: Άμεσα μέτρα και ελέγχους ζητούν κόμματα και συνδικάτα για την προστασία των εργαζόμενων

Σε μια σειρά σημεία έγινε παρέμβαση συνδικάτων για να σταματήσουν εργασίες μέσα στον καύσωνα.

Κόμματα και συνδικάτα ζητούν να υπάρξουν αποτελεσματικά μέτρα και έλεγχοι για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τον καύσωνα μετά και τη σημερινή τραγωδία με νεκρό 46χρονο στη Χαλκίδα.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες για συνέχιση των εργασιών εν μέσω καύσωνα από εργαζόμενους σε εργοτάξια και οικοδομές μέχρι ντελιβεράδες.

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τις επιχειρήσεις να τηρούν τα μέτρα, αλλιώς θα επιβάλλεται πρόστιμο.

«Χωρίς εντατικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους, οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι με τραγικές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια τους», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το γεγονός ότι «46χρονος στην Χαλκίδα, που έκανε διανομές ανασφάλιστος μέσα στον καύσωνα, έχασε την ζωή του έχοντας εμφανίσει νωρίτερα συμπτώματα θερμοπληξίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ υποβάθμισε την επιθεώρηση εργασίας και σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης αρκείται σε συστάσεις και σε παραινέσεις προς τους εργοδότες να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον καύσωνα». Προσθέτει ότι «οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολες».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι προκαλεί «αλγεινή εντύπωση ότι στο ιατρικό ανακοινωθέν κρίθηκε σκόπιμο να αναφερθεί ότι ο 46χρονος ‘δεν ήταν διανομέας’, ενώ στην συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι εργαζόταν ανασφάλιστος με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο ιδιοκτήτης της ψησταριάς και να σχηματίζεται σε βάρος του δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια».

«Πλήρης έλλειψη ελέγχων»

«Ο θάνατος εργαζομένου, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, απασχολούνταν ανασφάλιστος σε ακραίες καιρικές συνθήκες καύσωνα, αποδεικνύει δυστυχώς για μια ακόμη φορά την πλήρη έλλειψη ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, που καλούνται οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν», αναφέρει ο Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο εργαζόμενου στην Χαλκίδα.

«Η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει άμεσα να ληφθούν από τον αρμόδιο Υπουργό οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ενόψει και των προβλέψεων περί υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να προφυλαχθούν οι εργαζόμενοι, που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τονίζει την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων.

Είναι ώρα για πρωτοβουλίες ουσίας και όχι επικοινωνίας» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής.

Παρεμβάσεις συνδικάτων σε εργοτάξια

Παρέμβαση σε εργοτάξια στην Καλαμαριά πραγματοποίησε κλιμάκιο συνδικάτων της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Κυριάκο Τσιαούση, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να σταματήσουν οι εργασίες μέσα σε συνθήκες καύσωνα.

Το κλιμάκιο σταμάτησε τις εργασίες σε δύο εργοτάξια, στον Φοίνικα όπου γίνονταν εργασίες εγκατάστασης αγωγού φυσικού αερίου και τον Άγιο Ιωάννη Καλαμαριάς, όπου εργολάβος του δήμου Καλαμαριάς συνέχιζε εργασίες οδοποιίας.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Τσιαούσης, μόλις έγινε γνωστό ότι οι εργασίες πραγματοποιούνταν σε συνθήκες καύσωνα υπήρξε άμεση παρέμβαση των συνδικάτων. «Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε με τη συλλογική μας δράση μέσα από τα συνδικάτα ότι θα πάμε στη δουλειά μας και θα επιστρέψουμε υγιείς στο σπίτι», είπε στο 902.gr και κάλεσε όποιον εργαζόμενο αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα να επικοινωνήσει άμεσα με το συνδικάτο του.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024