Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Το μπαλάκι στον ΟΗΕ για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Ρωσία: Το μπαλάκι στον ΟΗΕ για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

«Μόνο αν ο ΟΗΕ ανταποκριθεί στις ανάγκες μας μέσα σε τρεις μήνες, θα ξεκινήσουμε και πάλι τις συνομιλίες για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας», διατείνεται η Μόσχα.

Τη Δευτέρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επιτεύχθηκε ένα χρόνο πριν και επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας πέρυσι τον Ιούλιο προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και στο να ξεπεραστούν επιπρόσθετα εμπόδια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία υποστήριξε πως οι υποσχέσεις για διευκόλυνση των δικών της φορτίων τροφίμων και λιπασμάτων δεν τηρήθηκαν σε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, για αυτό και αποχώρησε.

«Προειδοποιήσαμε»

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, επανήλθε στο ζήτημα, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στον ΟΗΕ.

«Το ίδιο το μνημόνιο Ρωσίας – Ηνωμένων Εθνών αναφέρει, πως η συμφωνία θα είναι σε ισχύ για τρία χρόνια και πως σε περίπτωση που ένα από τα μέρη σκοπεύει να την καταγγείλει (είτε η Ρωσία είτε ο ΟΗΕ), θα πρέπει να προειδοποιήσει τρεις μήνες πριν. Προειδοποιήσαμε», δήλωσε η Ζαχάροβα στο πρακτορείο Sputnik.

Η ίδια συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι: «ο ΟΗΕ έχει ακόμη τρεις μήνες για να επιτύχει απτά αποτελέσματα. Συνεπώς, οι άνθρωποι δεν πρέπει να τρέχουν στα μικρόφωνα στη Γραμματεία του ΟΗΕ, αλλά να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους τρεις μήνες για να επιτύχουν απτά αποτελέσματα. Αν υπάρξουν απτά αποτελέσματα, θα επιστρέψουμε στη συζήτηση αυτού του (ευρύτερου) θέματος».

Τη Δευτέρα ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, είχε αναφερθεί στο θέμα τονίζοντας πως η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία σημαίνει ότι και η συναφής με αυτήν συμφωνία διευκόλυνσης των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων έχει επίσης τερματιστεί.

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024