Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H Άγρια Δύση εκπέμπει SOS - Εκτόξευση κατά 246% των κατεστραμμένων σπιτιών από πυρκαγιές τη τελευταία 10ετία

H Άγρια Δύση εκπέμπει SOS – Εκτόξευση κατά 246% των κατεστραμμένων σπιτιών από πυρκαγιές τη τελευταία 10ετία

Οι εκτάσεις που κάηκαν από ανθρωπογενείς αναφλέξεις αυξήθηκαν κατά 51% μεταξύ 1999-2009 και 2010-2020.

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση καταγράφουν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ, παρατηρώντας όλες σχεδόν τις δυτικές Πολιτείες να μετράνε όλο και περισσότερα σπίτια που γίνονται αποκαΐδια λόγω πυρκαγιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, εκτοξεύτηκε έως και 246% ο αριθμός των σπιτιών και των κατασκευών που καταστράφηκαν από πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ, μεταξύ των δύο τελευταίων δεκαετιών, 1999-2009 και 2010-2020.

Η έρευνα «Shifting social-ecological fire regimes explain increasing structure loss from Western wildfires» δημοσιεύτηκε  στο επιστημονικό περιοδικό PNAS Nexus, στο τεύχος Μαρτίου 2023.

Σχεδόν σε κάθε δυτική πολιτεία, περισσότερα σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν από πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία, αποκαλύπτοντας την αυξανόμενη ευπάθεια σε καταστροφές από δασικές πυρκαγιές.

Ενώ τη δεκαετία 1999-2009, καταστράφηκαν κατά μέσο όρο 1,3 κατασκευές για κάθε 10 τ. χλμ., τη δεκαετία 2010-2020 ο μέσος όρος υπερδιπλασιάστηκε σε 3,4 κατεστραμμένες κατασκευές.

Με εξαίρεση το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα, σχεδόν κάθε δυτική πολιτεία έχασε περισσότερες κατασκευές για κάθε τετραγωνικό μίλι που καιγόταν.

Όπως σημειώνουν επιστήμονες, αυτή η τάση επηρεάζεται έντονα από μεγάλες πυρκαγιές το 2017, το 2018 και το 2020, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών πυρκαγιών στο Paradise και στη Santa Rosa της Καλιφόρνια και στο Κολοράντο, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον.

Ο άνθρωπος… ο μεγάλος ένοχος

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι αυτή η κρίση των πυρκαγιών στις δυτικές ΗΠΑ φέρει ανθρώπινα «δακτυλικά αποτυπώματα».

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες το 76% των πυρκαγιών ξεκίνησε από ανθρωπογενείς αναφλέξεις, όπως κάψιμο χόρτων στις αυλές σπιτιών ή καλώδια ρεύματος που έχουν πέσει.

Οι εκτάσεις που κάηκαν από ανθρωπογενείς αναφλέξεις αυξήθηκαν κατά 51% μεταξύ 1999-2009 και 2010-2020.

Πιο καταστροφικές οι ανθρωπογενείς πυρκαγιές

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες οι πυρκαγιές που οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα έχουν χαρακτηριστικά που μπορούν να τις καταστήσουν πολύ πιο καταστροφικές.

Το 88% των δασικών πυρκαγιών στη Δύση τις τελευταίες δύο δεκαετίες κατέστρεψε μηδενικές κατασκευές. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι η πλειονότητα της περιοχής που καίγεται (65%) εξακολουθεί να οφείλεται σε πυρκαγιές που πυροδοτούνται από κεραυνούς, συχνά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις πυρκαγιές που ξεκίνησαν από κεραυνούς, το 94% (που αντιπροσωπεύει το 53% της συνολικής έκτασης που κάηκε από κεραυνό) δεν είχε καμία σχετική απώλεια δομής.

Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι έχουν χτίσει περισσότερα σπίτια και κτίρια σε περιοχές που περιβάλλονται από εύφλεκτη βλάστηση, με τον αριθμό των κατασκευών να έχει αυξηθεί κατά 40% τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην αμερικανική Δύση.

Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τον άνθρωπο επεκτείνουν επίσης την περίοδο των πυρκαγιών πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι κεραυνοί είναι πιο συνηθισμένοι, και είναι ιδιαίτερα καταστροφικές κατά τα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο όταν επικαλύπτονται με περιόδους ισχυρών ανέμων.

Έτσι, είναι εντυπωσιακό ότι από όλες τις πυρκαγιές που καταστρέφουν κατασκευές και σπίτια στη Δύση, οι ανθρωπογενείς φωτιές καταστρέφουν συνήθως πάνω από 10 φορές περισσότερες κατασκευές για κάθε τετραγωνικό μίλι που καίγεται, σε σύγκριση με πυρκαγιές που προκαλούνται από κεραυνούς.

Για παράδειγμα, η πυρκαγιά Marshall τον Δεκέμβριο του 2021 που κατέστρεψε περισσότερα από 1.000 σπίτια και κτίρια στα προάστια κοντά στο Boulder του Κολοράντο, ταίριαξε αυτό το μοτίβο.

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024