Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας και κλιματιστικό: 5 tips για χαμηλούς λογαριασμούς ρεύματος

Καύσωνας και κλιματιστικό: 5 tips για χαμηλούς λογαριασμούς ρεύματος

Πέντε απλές αλλά αποτελεσματικές στρατηγικές για να ενισχύσετε το κλιματιστικό σας, χωρίς να αυξηθεί ο λογαριασμός του ρεύματος.

Ο καύσωνας «Κλέων» καλά κρατεί και με τις θερμοκρασίες να αναμένονται να αυξηθούν κι άλλο, το κλιματιστικό θα λειτουργεί τις περισσότερες ώρες της ημέρας για να διατηρήσουμε τους χώρους μας δροσερούς. Όμως αυτό μπορεί να μας… κοστίσει, μιας και ο λογαριασμό του ρεύματος μπορεί να έρθει ιδιαίτερα αυξημένος.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να το αποφύγουμε; Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες μεθόδους για να καταφέρετε να ενισχύσετε την απόδοση του κλιματιστικού, μειώνοντας ταυτόχρονα τις δαπάνες.

Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιματιστικού

Ο καθαρισμός των φίλτρων του κλιματιστικού συνιστάται ανά περίπου πενήντα με εξήντα ώρες λειτουργίας, πράγμα που ισοδυναμεί με περίπου μία φορά τον μήνα για να απομακρύνονται σκόνη και ρύποι που συσσωρεύονται.

Εάν δεν καθαριστούν, όχι μόνο επιβραδύνεται η κυκλοφορία του αέρα, μειώνοντας την απόδοση του κλιματιστικού αλλά μπορεί να προκληθούν μια σειρά ζητημάτων, όπως προβλήματα με την αναπνοή ή ακόμα και αλλεργίες.

Ξεκινήστε κλείνοντας την παροχή ρεύματος στο κλιματιστικό και στην συνέχεια αφαιρέστε τα φίλτρα. Χρησιμοποιήστε ειδικό καθαριστικό για να αφαιρέσετε ρύπους και σκόνη και αφήστε τα να στεγνώσουν. Μόλις στεγνώσουν είναι έτοιμα για επανατοποθέτηση.

Μην ξεχνάτε την εξωτερική μονάδα

Ο καθαρισμός της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού είναι εξίσου σημαντικός για να αποδίδει τα μέγιστα. Αρχικά μπορείτε να την πλύνετε επιφανειακά με λίγο νερό. Στην συνέχεια μπορείτε να καθαρίσετε το σωληνάκι, από το οποίο φεύγει το νερό του κλιματιστικού, αφαιρώντας σκόνη, φύλλα και ρύπους που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στο σημείο.

Έπειτα δοκιμάστε να βάλετε το κλιματιστικό σε λειτουργία και ελέγξτε εάν το νερό ρέει ανεμπόδιστα από το σωληνάκι. Αποφύγετε την τοποθέτηση αντικειμένων, επίπλων ή ακόμα και γλάστρας, πάνω ή και γύρω από την εξωτερική μονάδα καθώς μπορεί να μειώσει την απόδοσή του.

Ρυθμίστε το κλιματιστικό στην σωστή θερμοκρασία

Έχουμε την τάση να ρυθμίζουμε την θερμοκρασία του κλιματιστικού γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι απαραιτήτως σωστό.

Αυτό διότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ανάμεσα στην θερμοκρασία που ρυθμίζετε και την εξωτερική θερμοκρασία, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται ενώ μειώνεται και η απόδοση της συσκευής. Σύμφωνα μάλιστα, με τους ειδικούς η ιδανική θερμοκρασία για το κλιματιστικό σας το καλοκαίρι είναι γύρω στους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου ενώ για τον χειμώνα γύρω στους 20 με 23.

Δεν τυχαία η θέση των περσίδων

Εάν έχετε την τάση να βάζετε το κλιματιστικό να «χτυπάει» απευθείας πάνω σας, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείτε και όχι μόνο επειδή κινδυνεύετε και από ψύξη. Οι περσίδες του κλιματιστικού πρέπει να είναι ρυθμισμένες με φορά προς τα πάνω για να κυκλοφορεί ο παγωμένος αέρας σωστά σε ολόκληρο το χώρο.

Αυτό διότι ο θερμός αέρας, που είναι πιο ελαφρύς, κατευθύνεται προς τα πάνω ενώ ο ψυχρός, που είναι πιο βαρύς, προς τα κάτω. Γι’αυτό το καλοκαίρι οι περσίδες πρέπει να έχουν φορά προς τα πάνω και τον χειμώνα προς τα κάτω για την βέλτιστη απόδοση του κλιματιστικού.

Αντικαταστήστε το κλιματιστικό

Εάν το κλιματιστικό σας δεν διαθέτει την προηγμένη τεχνολογία inverter και δεν είναι ενεργειακής κλάσης Α, τότε ο λογαριασμός του ρεύματος πιθανότατα θα είναι «φουσκωμένος». Για αυτό εάν η συσκευή σας είναι παλιά ή έχει μειωθεί η απόδοσή της, έχει έρθει η στιγμή να επενδύσετε σε ένα νέο κλιματιστικό που θα σας χαρίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζεστασιά τον χειμώνα, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.

Θα βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον χώρο σας, σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή, μέσα από την ατελείωτη ποικιλία του SHOPFLIX.GR σε κλιματιστικά ενώ θα το παραλάβετε εύκολα στην πόρτα σας, στην ώρα του όπου κι αν βρίσκεστε στην Ελλάδα, χάρη στην έγκαιρη και εγγυημένη παράδοση της πλατφόρμας.

Τώρα, επωφελείστε ακόμα περισσότερο αφού μπορείτε να βρείτε όσα αναζητάτε έως -80% χάρη στις καλοκαιρινές εκπτώσεις του SHOPFLIX.GR.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024