Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
12 τρόποι που επηρεάζει το κλιματιστικό το σώμα μας 

12 τρόποι που επηρεάζει το κλιματιστικό το σώμα μας 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από τη χρήση κλιματιστικού

Το καλοκαίρι και η κλιματική αλλαγή «δείχνουν τα δόντια τους» τις τελευταίες ημέρες με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ οι πυρκαγιές με τους καπνούς και τα αιωρούμενα σωματίδια μας κάνει να κλεινόμαστε μέσα.

Τα κλιματιστικά έχουν την πρώτη θέση στη ζωή μας τις ημέρες αυτές οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε από τι μας προστατεύουν και από τι κινδυνεύουμε.

Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν τα εξής για το air condition:

Επηρεάζει τον εσωτερικό αέρα

Εάν εργάζεστε σε ένα κλιματιζόμενο κτίριο, ο κακός εξαερισμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για το «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου». Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ξηρός βήχας, ζάλη και ναυτία, προβλήματα συγκέντρωσης, κόπωση και ευαισθησία στις οσμές. Ο αέρας του κλιματιστικού σε εσωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο για COVID-19. Αλλά το CDC λέει ότι ο κίνδυνος είναι μικρός. Μπορείτε να τον μειώσετε ακόμα περισσότερο με τακτικές αλλαγές φίλτρων, άνοιγμα των παραθύρων και κάλυψη του στόματος όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Αφυδατώνει

Τα κλιματιστικά απορροφούν την υγρασία από το χώρο για να μειώσουν την υγρασία και να το δροσίσουν. Αυτό μπορεί να τραβήξει το νερό από το δέρμα σας και να στεγνώσει και αυτό και εσάς τους ίδιους.

Στεγνώνει τα μάτια

Η έλλειψη υγρασίας σε κλιματιζόμενους χώρους μπορεί να στεγνώσει τα μάτια. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει ερεθισμό και φαγούρα και μπορεί ακόμη και να κάνει την όραση θολή.

Ενισχύει το μεταβολισμό

Μελέτες δείχνουν ότι περισσότερος χρόνος στο κρύο μπορεί να βοηθήσει να χάσετε βάρος. Το σώμα σας μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη ποσότητα υγιεινού «καφέ λίπους» που καίει ενέργεια, καθώς αντιμετωπίζει περισσότερο ψυχρό αέρα. Ο κλιματισμός το καλοκαίρι μπορεί να σας κρατήσει δροσερούς, όμως θα πρέπει επίσης να κρατήσετε τις θερμοκρασίες εσωτερικού χώρου χαμηλά και το χειμώνα για να δείτε ένα πραγματικό όφελος.

Βοηθά τη σκέψη

Μελέτη του Χάρβαρντ του 2018 έδειξε ότι οι φοιτητές που ζούσαν σε κοιτώνες χωρίς κλιματισμό κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες τα πήγαν χειρότερα στα τεστ από εκείνους που είχαν δροσερό κεντρικό εξαερισμό.

Ερεθίζει το αναπνευστικό

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε κλιματιζόμενα κτίρια έχουν περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα (ερεθισμένες ρινικές οδούς, δυσκολία στην αναπνοή) από τους ανθρώπους που εργάζονται σε κτίρια με φυσικό αερισμό.

Προκαλεί πονοκέφαλο

Εάν περνάτε χρόνο σε εσωτερικούς χώρους με συστήματα HVAC που είναι βρώμικα ή δεν είναι καλά συντηρημένα, είναι πιο πιθανό να έχετε πονοκεφάλους ή ακόμα και ημικρανίες. Σε μια μελέτη, το 8% των ανθρώπων που εργάζονται σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα εσωτερικού αέρα είχαν πονοκεφάλους 1-3 ημέρες το μήνα και το 8% είχε καθημερινούς πονοκεφάλους.

Μειώνει την ανοχή στη ζέστη

Οι επιστήμονες επινόησαν τον όρο «προσαρμοζόμενο μοντέλο άνεσης» για να εξηγήσουν γιατί είναι πιο δύσκολο να αντέχουμε τις υψηλές θερμοκρασίες, όσο περισσότερο βρισκόμαστε σε χώρους με κλιματισμό. Η ιδανική θερμοκρασία του καθενός εξαρτάται και από τη θερμοκρασία στην οποία έχει εκτεθεί πρόσφατα. Όσο περισσότερο βρίσκεστε σε χώρους κλιματιζόμενους, τόσο λιγότερο άνετοι θα νιώθετε με τη ζέστη και την υγρασία.

Ρυπαίνει τον εξωτερικό αέρα

Οι παλαιότερες μονάδες air condition μπορεί να απελευθερώνουν χλωροφθοράνθρακες. Αυτό είναι ένα ψυκτικό που μπορεί να βλάψει το στρώμα του όζοντος, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία της Γης. Αυτά τα ψυκτικά μέσα άρχισαν να καταργούνται στη δεκαετία του ’90, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται πολλά σε όλο τον κόσμο.

Ενισχύει τις αλλεργίες

Εάν διατηρείτε το κλιματιστικό σας καθαρό, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις αλλεργίες σας. Αλλά ένα σύστημα HVAC μπορεί γρήγορα να γίνει «σπίτι» για αλλεργιογόνα μικρόβια. Βεβαιωθείτε ότι πραγματοποιείτε τακτικά τον αναγκαίο τεχνικό έλεγχο για τη σωστή συντήρηση του συστήματος κλιματισμού, ώστε να μην δημιουργήσετε πρόσθετα προβλήματα αλλεργίας.

Βοηθά για καλύτερο ύπνο

Οι ειδικοί λένε ότι ο ύπνος σε δωμάτιο με θερμοκρασία μεταξύ 15-20 βαθμών είναι ιδανικός για τη μέγιστη ξεκούραση. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας μειώνει τη θερμοκρασία του στο πλαίσιο του φυσικού κύκλου του ύπνου, επομένως ένα δροσερό δωμάτιο βοηθά τη διαδικασία αυτή. Μερικές φορές το A/C είναι το μέσο που χρειάζεστε για να κρατάτε τον χώρο ύπνου σας στη σωστή θερμοκρασία.

Σώζει ζωές στον καύσωνα

Ο κλιματισμός μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να σώσει ζωές όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη. Μόλις η θερμοκρασία του σώματός σας ξεπεράσει τους 38,8 βαθμούς, κινδυνεύετε από θερμική εξάντληση — ναυτία, κράμπες, ζάλη, αίσθημα λιποθυμίας — και αν συνεχίσετε να ζεσταίνεστε, μπορεί να πάθετε θερμοπληξία.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024