Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Παραμένει η αβεβαιότητα ανανέωσης της συμφωνίας για τα σιτηρά

Ουκρανία: Παραμένει η αβεβαιότητα ανανέωσης της συμφωνίας για τα σιτηρά

Τυπικά η ισχύς της συμφωνίας για τα σιτηρά της Ουκρανίας εκπνέει σήμερα, ωστόσο η αβεβαιότητα για την ανανέωσή της παραμένει καθώς η Ρωσία δεν έχει δώσει την τελική απάντησή της.

Η συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία που κλείστηκε με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ το καλοκαίρι του 2022 και επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας δεν ανανεώθηκε ως χθες Κυριακή, όμως «όλα είναι πιθανά», μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο δυο πηγές του στα Ηνωμένα Εθνη που δεν κατονομάζουν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Gleb Garanich).

«Αναμένουμε τη θέση της Μόσχας, όλα είναι πιθανά», είπε η μια από τις πηγές. Η ρωσική κυβέρνηση έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα τερματίσει τη συμφωνία – η ισχύς της τυπικά εκπνέει σήμερα –, διότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά της για τους όρους εξαγωγής των ρωσικών σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, ιδίως λιπασμάτων, από τη Δύση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Τι είπε ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε προχθές Σάββατο ότι ο βασικός στόχος της συμφωνίας δεν έχει επιτευχθεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νοτιοαφρικανό ομόλογό του Σίριλ Ραμαφόζα.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν με το μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ για την άρση των εμποδίων για την εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Ο βασικός στόχος, η παράδοση σιτηρών στις χώρες που έχουν ανάγκη, κυρίως στην αφρικανική ήπειρο, δεν υλοποιήθηκε» ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου με αφορμή αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024