Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η δίαιτα πίσω από το φαινόμενο Νόβακ Τζόκοβιτς

Η δίαιτα πίσω από το φαινόμενο Νόβακ Τζόκοβιτς

Ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, βάσει των τίτλων γκραν σλαμ που έχει κατακτήσει, ετοιμάζεται να γράψει μια ακόμα χρυσή σελίδα στην τεράστια καριέρα του

Ασκείται με γιόγκα, τάι τσι τσουάν, πίνει μόνο νερό και αποφεύγει τη γλουτένη. Στις 22 Μαΐου ο Νόβακ Τζόκοβιτς γιόρτασε τα 36α γενέθλια του και όλοι αναρωτήθηκαν μέχρι πότε θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο ανώτατο επίπεδο, να σπάει ρεκόρ και να τρομάζει τους αντιπάλους.

Ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, βάσει των τίτλων γκραν σλαμ που έχει κατακτήσει, ετοιμάζεται να γράψει μια ακόμα χρυσή σελίδα στην τεράστια καριέρα του. Νικώντας στον αυριανό τελικό του Γουίμπλεντον τον Κάρλος Αλκάραθ θα φτάσει τα 24 «Μεγάλα» ισοφαρίζοντας το απόλυτο ρεκόρ της Αυστραλέζας Μάργκαρετ Κορτ που κατέχει εδώ και μισό αιώνα, ενώ θα βρεθεί στην κορυφή με τους περισσότερους τίτλους στο διάσημο τουρνουά δίπλα στον Ρότζερ Φέντερερ, με οκτώ νίκες.

Ο Αλκάραθ έχει σχεδόν τα μισά του χρόνια, είναι μόλις 20 ετών, και στην τελευταία τους αναμέτρηση, στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, υπέστη κράμπες από την πίεση που του άσκησε ο αντίπαλος του. Και όλοι βέβαια αναρωτιούνται ποιο είναι το μυστικό της αθλητικής μακροζωίας του Νόλε που αψηφά τη συνήθη διαδικασία γήρανσης.

Στην κορυφή της πυραμίδας των «πρέπει» του Τζόκοβιτς είναι οι διατάσεις. Δεν ξεκινά προπόνηση ή αγώνα αν προηγουμένως δεν έχει φέρει στα όριά του την ευελιξία του σώματος του.

Η γιόγκα και το τάι τσι τσουάν στα οποία επιδίδεται τοποθετώντας μεταξύ των δακτύλων των ποδιών διαχωριστικά τον βοηθών στην ευκαμψία. Οι πρώτοι του προπονητές τον είχαν συμβουλεύσει να διατηρήσει εύκαμπτους τους μύες του αν θέλει να παρατείνει την καριέρα του. Είναι το μυστικό του όχι μόνο για την παράταση της καριέρας του αλλά και για την αποφυγή των τραυματισμών.

Είναι επίσης γνωστό πως για την πρόσληψη υγρών περιορίζεται μόνο στο νερό, ενώ έχει γράψει βιβλίο που εξηγεί τα οφέλη μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη.

Ο σέρβος υπεραθλητής είναι τόσο αφοσιωμένος στη διατροφή του ώστε παρά την αδυναμία που έχει στη σοκολάτα, μετά από μία μεγάλη επιτυχία του έφαγε μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι και την υπόλοιπη την πέταξε στα σκουπίδια.

Στο βιβλίο του «Serve to win» ο Νόλε εξηγεί πως άλλαξε η ζωή του όταν άρχισε να τρώει τις σωστές τροφές για το σώμα του.

Η δίαιτα του Τζόκοβιτς βασίζεται στα λαχανικά, τα φασόλια, το λευκό κρέας, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα ρεβίθια, τις φακές και τα υγιή έλαια.

Λέει μια προσευχή πριν από κάθε γεύμα για να του υπενθυμίζει να εκτιμά το φαγητό, τρώει προσεκτικά χωρίς περισπασμούς, και αγοράζει βιολογικά όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Το πρωί που ξυπνά πίνει ένα ποτήρι νερό και κάνει τις διατάσεις του με κάποιες ασκήσεις γιόγκα και τάι τσι, για περίπου είκοσι λεπτά. Στη συνέχεια παίρνει πρωινό το οποίο έχει καθορίσει έτσι ώστε να είναι τέλεια βαθμονομημένο για το σώμα του. Το ίδιο πρωινό που μεταξύ άλλων περιέχει δύο κουταλιές μέλι, μούσλι, με μύρτιλα, σταφίδες ηλιόσπορους και αμύγδαλα, μπανάνα, φυστικοβούτυρο, παίρνει σχεδόν κάθε μέρα της ζωής του.

Για σνακ μπορεί να φάει ψωμί χωρίς γλουτένη ή κράκερ με αβοκάντο και τόνο, τοστ χωρίς γλουτένη με βούτυρο αμυγδάλου και μέλι, σπιτικό χούμους και μήλα.

Το μεσημεριανό του μπορεί να περιλαμβάνει χόρτα, ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, πικάντικη σαλάτα με νούντλς.
Οσον αφορά το δείπνο, συνήθως περιλαμβάνει σαλάτα του Καίσαρα, σούπα μινεστρόνε, φιλέτο σολομού με ψητή ντομάτα και μαρινάδα, σαλάτα τόνου, ντοματόσουπα, ψητές ντομάτες, φρέσκια σαλάτα με χόρτα και αβοκάντο, σούπα καρότου και τζίντζερ και ολόκληρο κοτόπουλο λεμονάτο.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024