Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ετοιμάζονται τα στρατόπεδα των υποψηφίων στον ΣΥΡΙΖΑ

Ετοιμάζονται τα στρατόπεδα των υποψηφίων στον ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι στηρίζουν ποιους στην Κουμουνδούρου

Οι δύο επίσημες ανακοινώσεις για υποψηφιότητες στην κούρσα διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκ των πραγμάτων συμπαρασύρουν και τις πρώτες στηρίξεις εντός κόμματος.

Η αρχή έγινε με την Εφη Αχτσιόγλου που αμέσως μετά την επίσημη δήλωσή της στο Ωδείο Αθηνών, μια σειρά στελεχών με δημόσιες τοποθετήσεις και πολιτικές αναφορές σε εκείνη, προέβησαν στις αιτιολογία του γιατί τη στηρίζουν για την προεδρία του κόμματος.

Πρώτος ο Νάσος Ηλιόπουλος που διατηρεί εξαιρετικά στενή σχέση μαζί της, ενώ εκφράζει και το ρεύμα των 6 συν 6 (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κώστας Μπάρκας κ.λπ.) που εκ των πραγμάτων είναι στο στρατόπεδο της  Αχτσιόγλου. Ακολούθησε ο Αλέξης Χαρίτσης που ταυτόχρονα εξήγησε τη δική του επιλογή να μην είναι υποψήφιος – ακουγόταν έντονα για ημέρες – αλλά και τους λόγους που στοιχίζεται με την πρώην υπουργό.

«Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου επιχειρεί ακριβώς να εκφράσει τη βούληση για μια ουσιαστική επανίδρυση του χώρου μας, την ανάγκη να ανανεώσουμε τη στρατηγική και το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασής μας», έγραψε ο Χαρίτσης ανάμεσα σε άλλα. Χθες ήταν η σειρά της Λούκας Κατσέλη που με εκτεταμένη αναφορά στα κοινωνικά δίκτυα εξήρε την επιλογή για Αχτσιόγλου, ενώ ένας εκ των πρώτων που έσπευσαν επίσης να στηρίξουν την εν λόγω υποψηφιότητα είναι ο πανεπιστημιακός Άρις Καζάκος. Με την Αχτσιόγλου επίσης είναι κοντά η Μαριλένα Κοππά, αλλά και ο Γιάννης Δραγασάκης. Κοντά της επίσης συσπειρώνεται ένας κύκλος συνεργατών της όταν ήταν υπουργός Εργασίας, όπως ο Πάνος Κορφιάτης και η Μάνια Καββαθά.

Αναδιάταξη στις τάσεις

Με αφορμή τις δύο υποψηφιότητες έχει ενδιαφέρον πώς έχουν αναδιαταχθεί οι δύο μεγάλες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ: η πλειοψηφική (προεδρική με αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα) Κίνηση Μελών και η Ομπρέλα. Η πρώτη για παράδειγμα δεν πάει όλη με τον Νίκο Παππά ή με τον Παύλο Πολάκη – και οι δύο σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα καταθέσουν αύριο στην ΚΕ του κόμματος την υποψηφιότητά τους – αλλά ένα μέρος της έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να συνταχθεί με την Αχτσιόγλου (Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.).

Πλάι σε αυτούς και στελέχη της πάλαι ΔΗΜΑΡ και της Γέφυρας όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Νίκος Μπίστης. Αλλά και κοντά της πολιτικά θα είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης που επαναπροσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών μαχών του Μαΐου και του Ιουνίου.

Αλλά και η Ομπρέλα δεν έχει κοινό βηματισμό στις δύο επιλογές. Η ψυχή της τάσης είναι με τον Τσακαλώτο και η βάση με την Αχτσιόγλου, λέει κορυφαίο στέλεχός της. Πάντως ως τώρα ο Νίκος Βούτσης φαίνεται να γέρνει προς τη νεαρή βουλεύτρια, ενώ οι υπόλοιποι δύο της παλιάς τρόικας (Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης) κρατούν στάση αναμονής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024